MainosVisitKarelia

Taianomainen 250 asukkaan suomalaiskylä houkuttelee niin matkailijoita kuin yrittäjiäkin: ”En koskaan kotiutunut Helsinkiin”

Pohjois-Karjalassa sijaitseva Koli inspiroi suomalaisia jahtaamaan unelmiaan rentouttavammasta arjesta.

Pielisen Retken yrittäjä Toni Helander on yksi monista takaisin Pohjois-Karjalaan suunnanneista paluumuuttajista.


12.8.2022 12:04

Välillä elämä voi yllättää ja nostaa pintaan uinuvia unelmia. Niin kävi Kolilla vuosi sitten majoitusalan yrittäjänä aloittaneelle Tiina Kujamäelle.

Helsingissä it-alan myynti- ja konsultointitehtävissä työskennellyt nainen alkoi kaivata elämänmuutosta korona-aikana. Tiina haikaili saavansa upottaa kädet saveen etätöissä tietokoneella istumisen sijaan.

Vuoden 2020 kesälomalla pikavisiitti Pohjois-Karjalaan matkalla Norjaan muuttui kolmen viikon lomaksi, kun Tiina perheineen hurahti alueeseen.

– Olin jo vuosien ajan satunnaisesti selaillut myytäviä yrityksiä, mutta korona-aikana siitä tuli säännöllinen harrastus. Aluksi mietin, että yritys voisi sijaita missä päin Suomea tahansa, ja toimialakin kirkastui vasta myöhemmin, Tiina kertoo.

Kun vastaan tuli tieto Kolilla myynnissä olleesta Koli Freetime -lomakeskuksesta, johon kuului niin mökkejä, huoneistoja, vanhassa kansakoulussa sijaitsevia majoitustiloja kuin leirintäaluekin, jokin klikkasi.

– Minulla oli ollut lapsuudesta saakka uinuva unelma oman majatalon perustamisesta, Tiina kertoo.

Koli Freetime -lomakeskuksen omistaja Tiina Kujamäki rakastui Pohjois-Karjalaan kertarysäyksellä.

Ihanin palkka ovat ihmiset

Se, että lomakeskus sijaitsi Tiinan hurmanneessa Pohjois-Karjalassa, vauhditti päätöksentekoa.

Kolin luonto mykistää Tiinan vieläkin yhä uudelleen ja uudelleen. Jopa kiire on Pohjois-Karjalassa Tiinan mukaan toisenlaista kuin Kehä III:n sisäpuolella.

Kolin luonto mykistää Tiinan vieläkin yhä uudelleen ja uudelleen.

– Ihanin palkka ovat vieraat, jotka todella pääsevät meillä arjesta irti, hän sanoo.

Tiina ei ole Kolilla harvinaisuus tuoreena yrittäjänä, vaan alueelle tulee jatkuvasti uusia palveluja ja uusia yrittäjiä. Koli pitää sisällään paitsi Ukko-Kolin kansallismaiseman, myös kansallispuiston, ison Pielisen erämaajärven sekä upeita, asumattomia saaria.

Tonin kalastusharrastuksesta tuli ammatti

Myös Pielisen Retken ja Haikki Cateringin omistaja Toni Helander vaihtoi Helsingin Pohjois-Karjalaan.

– Olen koko ikäni kalastusta harrastanut paluumuuttaja. Yrityksen perustimme avovaimoni kanssa viisi vuotta sitten, kun olin aloittanut kalastusoppaan opinnot, Toni kertoo.

Hänen ja Hanna Jänösen Nurmeksessa päämajaansa pitävät yritykset tarjoavat kaikkia palvelujaan, kuten tilauksesta tehtäviä kalastusretkiä, myös Kolilla.

Kolilla erityisen suosittua on mökki-catering. Tonin voi tilata omalle mökilleen kokkaamaan.

Pielisen Retken tarjoamat makuelämykset ovat kaukana tyypillisestä retkieväästä.

– Huippulaadukkaisiin annoksiin käytetään itse poimittuja sieniä ja marjoja sekä omia Pielisen kalasaaliita, Toni kertoo.

Kalastusretkillä ruokaillaan luonnossa.

– Monet haluavat, että rantaudumme johonkin saareen ja valmistan päivän saaliista aterian erätulilla, Helsingissä ravintola Elitessä ja ravintola Lasipalatsissa työskennellyt Toni kertoo.

Etelä-Suomea hän ei ikävöi.

– Pohjois-Karjalan ulkopuolella asiakaspalvelu on monesti jäykkää. Minä ja eräopasvaimoni emme edes puhu asiakkaista vaan otamme kaikki tulijat vastaan vieraina, Toni vertaa.

Seikkailuyhtiö Vaaran Katariina kehuu Kolin kylähenkeä

Helsingistä Kolille siirtyneistä yrittäjistä myös Katariina Rantalaiho kiittelee alueen henkeä.

Alueen konkariyrittäjät ovat raivanneet tietä uusille tulijoille, ja koko 250 asukkaan kylä tukee yrittäjiään.

– Itse olen Pohjois-Karjalassa paluumuuttaja, Katariina kertoo.

Seikkailuyhtiö Vaaran Katariina Rantalaiholle Kolista on tullut paikka, jossa hän tuntee olevansa vihdoin kotona.

Välillä hän ehti asua 15 vuotta Helsingissä.

– En missään vaiheessa kotiutunut Helsinkiin ihan täysin, sosiaalisektorilla johto- ja kehitystehtävissä työskennellyt Katariina kertoo.

Hänen Pohjois-Karjalaan paluutaan edelsi mökin hankkiminen Kolin läheisyydestä. Kun Katariinan puoliso siirtyi koronapandemian alettua etätöihin, ei palata enää tarvinnutkaan.

– Seikkailuyhtiö Vaaran perustimme kaksi vuotta sitten, Katariina kertoo.

Kolin alueessa hän näkee jotain samaa kuin Varsinais-Suomen hittikohteessa Mathildedalissa.

Koli on pieni ja matkailun ansiosta eläväinen.

– Myös me olemme pieni ja matkailun ansiosta eläväinen, Katariina vertaa.

Hänen yrityksensä tarjoaa ohjelmapalveluja ja vuokraa urheiluvälineitä kesät talvet. Pohjois-Karjalan pyöräilyreitit Katariina tuntee läpikotaisin jo asiakkaidenkin takia.

– Olen juuri lähdössä Pielisen kiertävälle 250 kilometrin pyöräretkelle, sanoo Katariina, jolle Pohjois-Karjalan luonnossa liikkuminen on kuin juhlaa myös oman itsen kannalta.

Jutussa haastatellut yrittäjät esiintyvät myös Sami Kurosen makumatka Pohjois-Karjalassa -sarjan neljännessä jaksossa, jossa vieraillaan Kolin jylhissä maisemissa.

Katso jakso Ruudusta!

Syysvinkit

Tiinan, Katariinan ja Tonin syysvinkit Kolin luontoon

Upea ruska. Syksyn väriloistosta kannattaa nauttia muuallakin kuin Kolin kansallispuistossa. Kolin lähiseuduilla sijaitsee lukematon määrä käymisen arvoisia luontokohteita.

Marjastaminen ja sienestäminen. Apajia ei tarvitse hakea kaukaa, vaan esimerkiksi Koli Freetime -lomakeskuksen alueelta voi löytää kelpo sienisaaliin.

Pielinen kutsuu kalastamaan ympäri vuoden. Kalaan voi lähteä joko omin päin tai Pielisen Retken osaavien kalastusoppaiden johdolla.

Pyöräilyreitit. Parhaat pyöräilyvinkit ja vuokrapyörät löytyvät Seikkailuyhtiö Vaarasta. Pohjois-Karjalan pyöräilyreitteihin voi tutustua VisitKarelian sivuilla.

Packrafting-kausi jatkuu syksylläkin. Ilmatäytteinen packraft-kanootti eli reppulautta kulkee helposti ja kevyesti mukana maastovaelluksilla. Pielisen saarihyppely packraftilla onnistuu Seikkailuyhtiö Vaaran opastuksella.

Lue myös: