MainosVisitKarelia

Sirja muutti Lapista Pohjois-Karjalaan – talvi yllätti monipuolisuudellaan

Rovaniemeltä Joensuuhun muuttanut Sirja nauttii Pohjois-Karjalan lumisista metsistä ja hiljaisuudesta.


3.12.2021 9:10

Viime talvena Sirja Heiskari halusi toteuttaa puolisonsa ja koiransa kanssa talviloman, joka onnistuisi ilman omaa autoa. He vuokrasivat mökin Pohjoisen Saimaan saaristosta Rääkkylän Hakoniemestä, joka on tunnin ajomatkan päässä Joensuusta.

– Meillä ei ole käytössä omaa autoa, mutta Hakoniemen omistajat ovat ystävällisesti kuljettaneet meitä. He ovat kertoneet hakevansa kauempaa tulevia asiakkaita usein myös Kiteen juna-asemalta, josta ajaa mökille 45 minuutissa. Erityisesti meille koiran kanssa matkustaville kyydin järjestyminen on ollut ratkaisevan tärkeää, Heiskari kertoo.

Hakoniemessä toimii myös taiteilijaresidenssi ja ateljee.

Talvinen metsä huokuu rauhaa

– Olen alun perin kotoisin Rovaniemeltä ja lomaillut talvisin paljon myös Lapissa. Pohjois-Karjalassa lumimäärä ja pakkaslukemat ovat lähes samat kuin pohjoisessa, mutta lomailu on edullisempaa. Nautin myös lumisista metsistä ja omasta rauhasta, joka etenkin mökkeillessä on läsnä joka hetkessä, Heiskari kertoo.

Heiskari nauttii koiransa kanssa retkistä ja lumileikeistä talvisissa metsissä sekä hiljaisuuden ja pimeyden luomasta tunnelmasta.

– Itse keskityn lähinnä tähtitaivaan katseluun, mutta esimerkiksi valokuvauksen harrastajalle Pohjois-Karjala on upea paikka. Valosaasteelta pääsee helposti pakoon ja revontuletkin näyttäytyvät välillä, Heiskari kertoo.

Revontulien lisäksi Pohjoisen Saimaan saaristossa on mahdollista bongata saimaannorppia, jotka tulevat haukkaamaan happea jäälle esimerkiksi Arvinsalmen lossiväylän reunoilla.

– Lossimatka saaristoon on jo itsessään erikoisuus ja elämys, vaikka norppa ei näyttäytyisikään, Heiskari toteaa.

Sirja Heiskari kokeili lumikenkäilyä ensimmäistä kertaa vasta muutettuaan Pohjois-Karjalaan.

Välitöntä tunnelmaa ja monipuolista tekemistä

Yhtenä Pohjois-Karjalan ominaispiirteenä Heiskari mainitsee lämpimät ihmiset ja vieraanvaraisuuden.

– Muualta tulevana vieraanvaraisuuteen ja puheliaisiin ihmisiin kiinnittää erityisesti huomiota. Ihmiset ovat todella lämpimiä ja helposti lähestyttäviä, joten lomailijan tehtäväksi jää vain lähteä rohkeasti mukaan kokemaan talvea paikallisten tavoin.

Talven aktiviteettitarjonta on yllättänyt monipuolisuudellaan. Heiskari kokeili esimerkiksi lumikenkäilyä ensimmäisen kerran vasta muutettuaan Pohjois-Karjalaan.

–Hakoniemessä olemme paistaneet karjalanpiirakoita tuvan leivinuunissa, käyneet pilkkiretkellä ja nauttineet erilaisten saunojen löylyistä. Myös avotulella kokkaaminen on talvella mukava ja tunnelmallinen aktiviteetti, Heiskari jatkaa.

Tähtitaivaan ihailu on Sirja Heiskarin suosikkitekemistä talvilomalla.

Sirjan TOP 3 vinkit Pohjois-Karjalan-lomasta haaveileville:

  1. Muista toppavaatteet! Pohjois-Karjalassa on kunnon talvi ja siitä nauttii eniten varustautumalla oikein.

  2. Päästä kokeilunhalu valloilleen. Kokeile uutta talvilajia, käy pyörimässä lumihangessa suoraan saunasta tai tee saariretki järven jäätä pitkin.

  3. Tutustu perinteisiin. Maista karjalaisia perinneruokia ja opi uutta esimerkiksi sotahistoriasta.

Bonusvinkki! Talviloma Pohjois-Karjalassa on oiva tapa laittaa some tauolle ja keskittyä hiljentymiseen.

Rento mökkilomailu on Pohjois-Karjalassa suosittua ympäri vuoden.

Talvinen mökkiloma Pohjois-Karjalassa

Lue myös: