MainosVisitKarelia

Talven kätketyt timantit – tunnetko nämä paikallisten suosikit Pohjois-Karjalan talvessa?

Kolin jäätie, Botanian talvipuutarha tai pilkkiretki otsalampun valossa? Paljastamme vinkit uusiin seikkailuihin Itä-Suomessa!

Joensuun Botanialla voi kokea samalla kertaa tropiikin ja talvipuutarhan tunnelman.


24.11.2021 10:43

Koe talvi ja tropiikki samassa paketissa

Tiesitkö, että Joensuussa sijaitseva Botania on maailman pohjoisin trooppinen perhostalo ja -puutarha? Vielä erikoisemman Botaniasta tekee se, että talvella siellä voi tehdä samalla kertaa retken tropiikkiin ja talvipuutarhaan.

Paikallisille Botanian talvipuutarha jääveistoksineen, tunnelmavaloineen ja äänitehosteineen on paikka perheiden yhteiseen ajanviettoon, ystävien tapaamiseen ja ulkoiluun. Talvipuutarhassa lasketaan mäkeä, luistellaan pienten koristelampien jäällä ja kuljetaan potkurilla pitkin tunnelmavalaistuja reittejä. Ulkoilun jälkeen voi siirtyä lämmittelemään sisäpuutarhan puolelle ja kahvilaan.

Vinkki! Talvipuutarhasta kannattaa nauttia sekä päivänvalossa että illan pimetessä. Puutarha on myös romanttinen paikka vaikkapa talvisille treffeille tai valokuvauskierrokselle.

Botanialla ihaillaan talvella myös valo- ja jäätaidetta.

Kulje pitkin Kolin jäätietä

Kolin talvisena erikoisuutena on Pielisellä kulkeva Euroopan pisin sisävesien jäätie, joka on pituudeltaan seitsemän kilometriä. Paikalliset asukkaat antavat suuren panoksen jäätien tekemiseen, ja pakkastalvina jäätie avautuu yleensä helmikuussa. Reitti lyhentää ajomatkaa Kolin kylältä Lieksaan noin 50 kilometriä, ja helpottaa monen työmatkalaisen arkea. Toisaalta jäätie on myös paikallisille elämys, joka halutaan kokea talven aikana.

Jäätietä pitkin voi ajaa Kolilta Vuonislahden kylälle, jossa ilahduttavat tunnelmallisen Wanhan Koulun Puodin miljöö, Kestikievari Herranniemen karjalaiset herkut ja Kuivalan Tilan talviset ratsastusretket. Kolin puolella jäätieltä on lyhyt matka ikonisen kansallismaiseman ja Kolin alueen monipuolisten palveluiden äärelle.

Vinkki! Jäätiellä ajoneuvon maksimipaino on kolme tonnia ja nopeusrajoitus 50 km/h. Ohittaminen ja pysähtyminen ovat kiellettyjä, mutta elämyksestä nauttiminen enemmän kuin sallittua!

Kolin jäätiellä liikkuu vuorokaudessa jopa 500 ajoneuvoa ja reitti soveltuu myös kevyelle liikenteelle.

Tee talvinen kalastusretki

Pohjois-Karjalassa järviä riittää ja paikalliset harrastavat talvikalastusta monessa eri muodossa. Puhtaiden järvien antimia nostetaan jään alta tiuhaan tahtiin, ja myös matkailijat opastetaan mielellään talvikalastuksen saloihin.

Pilkkiminen on helppo koko perheen talvilaji, johon alueen matkailuyritykset tarjoavat välineitä ja opastettuja retkiä. Ota kalakaveriksi vaikkapa Sisu Fishing, joka järjestää perinteisen ahvenen pilkinnän lisäksi myös kuhan jigipilkintää. Jos kalastusretkestä haluaa tehdä astetta erikoisemman, kannattaa tammi-helmikuussa lähteä illaksi madepilkille otsalampun valossa. Lapsiperheitä ilahduttaa Lieksan Pikkukilin elämyspuisto, jonka pihalammella voi kokeilla kirjolohipilkkiä.

Pilkkimisen lisäksi talvella kalastetaan verkoilla ja Pohjois-Karjalan eteläosassa sijaitsevalla Puruvedellä on pitkät perinteet muikun talvinuottauksessa, jota harjoittaa nykyään OSK Lumimuutos. Mikäli mielit mukaan talviverkoille tai seuraamaan nuottausta, pyydä ajantasaiset vinkit majoittajaltasi ja voit päästä paikallisten mukana unohtumattoman kokemuksen äärelle.

Vinkki! Lieksassa on mahdollista vuokrata Musta Mäntyjärvi kokonaan omaan käyttöön. Kun muut eivät ole samoilla apajilla, voit järjestää vaikka omat pilkkikisat perheen tai kaveriporukan kesken.

Pilkkiminen on yhtä aikaa leppoisa ja jännittävä talvilaji.

Lähilomaile Bomballa

Nurmeksessa sijaitseva Bomban alue on noussut muutamassa vuodessa lähilomailijoiden suosikkikohteeksi, jonne suunnataan miniloman viettoon luontoaktiviteettien ja hemmottelun pariin. Bomban alueen sydän on Break Sokos Hotel Bomban kylpylähotelli, jonka karjalainen kylpylä on saanut osakseen ihastuneita kommentteja blogikirjoituksissa ja somejulkaisuissa.

Kylpylän lisäksi karjalaista tunnelmaa ja makumaailmaa voi kokea alueen monissa majataloissa sekä Bomban talon ja karjalaiskylän koristeellisessa miljöössä. Alueen vahva karjalaiskulttuuri näyttäytyy ihmisten välittömyytenä, vieraanvaraisuutena ja notkuvina herkkupöytinä. Bomba yllättää, ja ehkä juuri siksi se luo loman tuntua myös paikallisille, kauempaa matkaavista puhumattakaan.

Vinkki! Lähde hiihtoretkelle Pielisen jäälle suoraan Bomban rannasta ja suuntaa Ellun kodalle nuotioretkelle. Jos hiihto ei ole lempilajisi, tee päiväkävely Puu-Nurmekseen, joka on yksi Suomen parhaiten säilyneistä puutaloalueista.

Bomban karjalaiskylän koristeelliset rakennukset kutsuvat kävelyretkelle.

Nauti ruokaelämyksistä

Pohjois-Karjala tunnetaan juurevasta ruokakulttuuristaan. Maakunnassa osataan arvostaa hyviä makuja ja laadukkaita, läheltä tulevia raaka-aineita. Esimerkiksi Parppeinpirtti Ilomantsissa on kotoisa miljöö karjalaisten herkkujen maisteluun ja varma paikka kuulla aitoa karjalaista murretta. Makuja lähiluonnosta loihditaan lautaselle myös majatalo Puukarin Pysäkillä, jossa emäntä Anni Korhonen saattaa illallisen lomassa tarjoilla myös kanteleen säveliä.

Pohjois-Karjalan pääkaupunki Joensuu yllättää kulinaristin monipuolisella ravintolatarjonnallaan. Joensuulaisten herkkusuiden vakiokohteita ovat muun muassa Ravintola Kielo ja perinteikäs Teatteriravintola. Paikallisia makuja tarjoilevat myös Filipof ja Local Bistro, joka on ensimmäinen pohjoiskarjalainen Rôtisseurs-kilven saanut ravintola. Drinkkibaari Another Doggyssa siemaillaan palkittujen baarimestareiden luomuksia, joissa maistuvat usein Pohjois-Karjalan metsien antimet.

Talven uutuutena Joensuussa on Joensuun matkailuoppaiden Herkkuja ja historiaa -kävelykierros, jonka aikana voi nautiskella useammassa ravintolassa ja kuulla tarinoita oppaan kertomana.

Vinkki! Yhdistä ravintolaelämys ja teatteriesitys esimerkiksi Joensuun kaupunginteatterissa tai suuntaa livekeikalle Kerubin tai Kimmelin yöhön, aivan kuten paikallisetkin.

Lue myös: