MainosVisitKarelia

6 + 1 lumilajia – Näitä voit harrastaa Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan lumisesta talvesta voi nauttia latujen ja rinteiden lisäksi myös monien muiden lumilajien parissa. Koostimme 7 vinkkiä, jotka sopivat sekä aloittelijoille että kokeneemmille talvesta nautiskelijoille.

Kolin huippujen tykkylumisiin maisemiin voi lähteä omatoimisesti tai opastetulle retkelle.


17.11.2021 15:41

1. Laskettelu ja lumilautailu

Pohjois-Karjalassa lasketellaan Kolin, Mustavaaran ja Pääskyvuoren rinteillä. Kolin rinteet kuuluvat Suomen vanhimpiin ja tarjoavat eteläisen Suomen suurimmat korkeuserot sekä upeat näkymät Pieliselle. Break Sokos Hotel Kolin nurkalta voi hypätä suoraan suksille ja Ski & Spa -bussi kuljettaa rinteisiin myös Joensuusta.

Koli ei kuitenkaan ole mäkeen mielivien ainoa vaihtoehto. Mustavaaran perheystävällinen laskettelukeskus sijaitsee alle 30 minuutin ajomatkan päässä Joensuusta. Lisäksi Heinävedellä sijaitseva Rinnekeskus Pääskyvuori on muokannut rinteitään ja snow parkia alkavalle kaudelle entistä paremmiksi, joten vauhdikkaat hetket on taattu!

Kolin rinteiltä avautuu komea maisema jääpeitteiselle Pieliselle.

2. Koiravaljakkoretket

Oletko luullut, että koiravaljakkoretkiä järjestetään vain Lapissa? Pohjois-Karjalassa retkiä on tarjolla pitkin talvea esimerkiksi Kolilla, Lieksassa ja Bomban alueella. Retkillä voi muun muassa ylittää Pielisen, kiertää Ruunaan koskilla, tehdä tunnin mittaisen pikapyrähdyksen tai vaeltaa koiravaljakolla useamman yön reissun.

Esimerkiksi Wild Woods Husky tarjoaa perinteisten valjakkoretkien ja tilavierailujen lisäksi mahdollisuutta täysihoitomajoitukseen ja rentoutumiseen koirien hoitamisen lomassa. Jos vietit viime kesänä lomaa lammaspaimenena, ehkä talviloma voisi vierähtää apulaisena huskyfarmilla?

Koiravaljakkoretkiä on tarjolla monipuolisesti lyhyistä retkistä pidempiin vaelluksiin.

3. Hiihto

Hiihto on Pohjois-Karjalassa trendikästä aina! Kontiolahden ampumahiihtostadionin jäähdytetyllä ladulla on hiihdetty jo lokakuun puolivälistä alkaen ja lumen tultua vauhti kiihtyy, kun lomakeskusten ja kuntien ylläpitämät ladut avautuvat ympäri maakunnan.

Erityisen suosittuja ovat Nurmeksessa järjestettävät Majatalosta Majataloon -hiihtovaellukset, joilla hiihdetään leppoisaan tahtiin ja nautitaan rennosta olosta majatalojen lämmössä ja paikallisten herkkujen äärellä.

Myös talven hiihtotapahtumat, kuten perinteikäs Pogostan hiihto Ilomantsissa ja Ahmanhiihto Kolilla, vetävät hiihdon ystäviä lumivarmaan Pohjois-Karjalaan. Pohjois-Karjalassa latu ei hiihtämällä lopu!

Latukilometrejä kulkee paljon myös jäällä. Hiihtäen voi tehdä helposti vaikkapa saariretken.

4. Talvipyöräily

Fatbike alle ja lumisille poluille! Tunnelmallisille talvipoluille voi lähteä kätevästi esimerkiksi Bomban karjalaiskylästä Break Sokos Hotel Bomban pihapiiristä. Kolilla talven uutuutena on Pielisen jäällä kulkeva polku, jota pitkin voi ajaa Kolin Hiekkasaaren rantaan vaikkapa nuotioretkelle.

Myös Pohjois-Karjalan pääkaupunki Joensuu on loistava tukikohta talvipyöräilijälle. Kontionpolkujen reitistö, Lykynlampi Winter Trail ja Heinälampi Winter Trail sijaitsevat alle puolen tunnin ajomatkan päässä Joensuun keskustasta ja tarjoavat reilusti lumisia kilometrejä fatbike-pyöräilijöille.

Suosittu Peltolan Talvi -trail Kiteellä sopii hyvin myös aloittelijoille. Monet talvipolut toivottavat myös koirakaverit tervetulleiksi ja sopivat mainiosti kävelyyn tai juoksuun.

Talvipolut ovat auki läpi talven ja kevättalvella kokeillaan hankien kantavuutta pyöräillen.

5. Potkukelkkailu

Istuitko lapsena potkukelkan kyydissä? Tänä talvena on aika hypätä itse jalaksille ja lykkiä läpi lumisten maisemien opastetulla potkukelkkaretkellä. Nykyaikaisilla välineillä lajista kuoriutuu uusia puolia ja vauhtia pystyy säätämään itselleen sopivaksi.

Esimerkiksi Suomen itäisimmässä kolkassa Ilomantsin Möhkössä retkeillään Koitajoen rannoilla Mantan Luontopalveluiden ohjauksessa. Pohjois-Karjalan eteläosassa Kesälahdella potkukelkoilla liikutaan Lakeland Karelian johdolla erämaareittejä pitkin.

Lihasvoimin liikkumisen jälkeen on hyvä palautua takkatulen äärellä villasukat jalassa kuumaa juomaa nauttien.

Potkukelkkailu sopii hyvin myös lemmikin kanssa lomailevalle.

6. Lumikenkäily ja liukulumikenkäily

Lumikenkäillen seikkailet metsissä leppoisasti omaan tahtiin ja valloitat Pohjois-Karjalan vaaramaisemat. Opastettuja lumikenkäretkiä on tarjolla ympäri maakunnan ja omatoimiretkeilijöille löytyy vuokrattavaksi sekä perinteisiä lumikenkiä että viime talvena hittituotteeksi nousseita liukulumikenkiä.

Esimerkiksi Kolin huipuille järjestetään kahden tunnin mittaisia lumikenkäretkiä, joiden aikana voi kokea kansallismaiseman tykkylumiset puut lähietäisyydeltä. Ja jos Kolin huiput on jo koettu, voit kiivetä vaikkapa Nurmeksessa sijaitsevan Jurttivaaran laelle tai laskeutua Kontiolahti Outdoorin opastuksella Kolvananuuron rotkolaaksoon. Laji sopii hyvin myös aloittelijoille ja on varma tapa nähdä talvinen luonto aivan uudesta perspektiivistä.

Koli lumoaa ympäri vuoden.

7. Villasukkajuoksu

Viime vuosina suosioon ponkaissut villasukkajuoksu on yksi talven rennoimmista lumilajeista. Villasukkien pehmeä pinta tarttuu pakkaslunta vasten juuri sopivasti, eikä varpaita palella, kun lämpimiä sukkia pukee useammat päällekkäin.

Villasukkajuoksu on kaikkien rentoilijoiden oma laji, ja siksi se sopiikin niin hyvin juuri Pohjois-Karjalassa lomaileville. Esimerkiksi Majatalo Puukarin Pysäkillä Nurmeksessa on talvella oma aurattu rata villasukkajuoksua varten. Lisäksi Kolilla sijaitseva Villa ORA’s järjestää VillanSukkajuoksut-tapahtuman 5.3.2022, joten vetäise viimeistään silloin sukat jalkaan ja pyyhällä polulle!

Villasukkajuoksu on kokeilemisen arvoinen uusi talvilaji, josta Pohjois-Karjalassa on innostuttu toden teolla.

Tutustu myös näihin:

Katso lisää ideoita talvilomiin: visitkarelia.fi/talvi

Varaa talven aktiviteetit VisitKarelian Elämyspuodissa

Lue myös: Pohjois-Karjala on rennon lomailijan kohde – lue talven hyvinvointivinkit

Lue myös: