MainosVisit Saimaa

Helsinkiläinen Veera löysi Saimaan salatut helmet ja rakastui – arki meni yllättävällä tavalla uusiksi

Neitvuoren huipulta avautuva Suomen kansallismaisema teki kolmekymppiseen Veeraan suuren vaikutuksen. Pian hän löysi unelmiensa mökin Saimaan rannalta ja työn matkailun parista.

Saimaa vei Veera Kinnusen sydämen. Nyt hän omistaa pienen palan Saimaata: oman viihtyisän mökin.


24.6.2021 12:24

Kesäkuussa 2020 bloggaaja Veera Kinnunen oli Visit Saimaan järjestämällä yhteistyömatkalla tutustumassa Anttolan, Puumalan ja Mikkelin matkailutarjontaan. Patikointiretki Neitvuoren huipulle Mikkelin Anttolassa antoi uuden suunnan tulevaisuudelle. Edessä aukeni Suomen kansallismaisema mäntypuineen ja sinisine järvineen, mikä teki syvän vaikutuksen.

– Katselimme sieltä Luonterin selän upeita järvimaisemia ja silloin ajattelin, että täältä haluan mökin, kertoo Kinnunen, joka pitää Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -nimistä matkablogia.

Neitvuoren huipulla.

Jo loppukesästä Kinnunen teki puolisonsa Jussin kanssa unelmiensa mökkikaupat Mikkelin Ristiinasta, yhdestä Savon vanhimmista asutusalueista keskellä kauneinta Saimaata.

He ovat päivittäneet 70-luvun alkuperäisessä kunnossa olevaa kevythirsirakennusta 2020-luvulle ja viettäneet mökillä talviviikonloppuja.

”Tuli heti kotoisa olo”

Kylänraitilta on löytynyt jo monta uutta suosikkia. Paikallisista ravintoloista Kinnunen poimii mökille mukaan tuoreita rahkapiirakoita, unelmakääretorttua tai rapeakuorista ruisleipää.

Ristiinassa ja lähipitäjissä järjestetään paikallisten ja kesävieraiden iloksi myös viihdykettä kuten kesäteatteria, markkinoita sekä keskiaikaisia tapahtumia. Myös paikalliset saavat Kinnuselta suitsutusta osakseen.

Mökkilaiturilla Kyösti-koiran kanssa Unesco-alueella.

– Olen itse Pohjois-Karjalasta kotoisin ja tottunut lämpimiin, puheliaisiin ja välittäviin ihmisiin. Tuli heti kotoisa olo, kun ihmiset ovat niin ihania ja auttavaisia.

Parasta Kinnusen mukaan ovat kuitenkin kallion juurella sijaitseva järvenrantatontti ja ympäröivä luonto. Saimaan lähes 15 000 kilometriä rantaviivaa ja 15 000 saarta luovat upeat puitteet lomailulle.

Paikan ainutlaatuisuudesta kertoo Saimaalle huhtikuussa myönnetty UNESCO Global Geopark -status. Kansainvälinen tunnustus myönnetään kiinnostaville luontomatkailukohteille, joissa on historiallisia nähtävyyksiä.

– Vieraatkin aina käydessään ihastelevat maisemia. Onhan se nyt hienoa, että oma mökkilaituri sijaitsee Unesco-alueella, Kinnunen toteaa.

Kyösti-koira Saimaalla.

Ja sitten takan hehkussa lämmittelemässä!

Saimaalla kiire katoaa

Etelä-Savossa on helppo lomailla, vaikkei omaa kesäasuntoa omistaisikaan. Majoitusvaihtoehtoja löytyy kaikille budjeteille pelkistetyistä vuokramökeistä hienoihin huviloihin ja persoonallisiin lomakohteisiin. Erityisesti Tertin kartano, Kahvila-Ravintola Hotelli Saima ja Saimaa Holiday Oravi tekevät lähtemättömän vaikutuksen.

– Myös kylpylähotelli Järvisydän on huikea paikka Linnansaaren kansallispuiston kupeessa. Viime kesänä kävin Halla Resortissa. Se oli yksi hienoimmista paikoista, joissa olen ikinä vieraillut.

Mökkivieraat Kinnunen vie Saimaan norppasafarille ja Mikkelin Kenkäveron pappilamiljööseen herkuttelemaan tai kirppislöytöjä tekemään. Varkaudessa sijaitseva Mekaanisen Musiikin Museo on lumoava koko perheen kohde. Esillä on 400 kiehtovaa instrumenttia pienestä soittorasiasta maailman suurimpaan orkestrioniin.

Kesän Kinnunen aikookin viettää mökkeillen ja Saimaan lähiseutuun tutustuen puolisonsa Jussin ja Kyösti-corgin kanssa. Syykin on selvä.

– Saimaalla Helsingistä tuttu kiireen tuntu ja suorittamisen paine häviävät – täällä on tilaa hengittää.

Norppasafarilla bongailemassa.

Löydä Saimaan salatut helmet – nämä ovat Veeran suosikit

1. Vietä päivä veden äärellä Varkauden kanava-alueella

Varkaudessa, historiallisella Taipaleen vehreällä kanava-alueella voi tutustua Kanavamuseoon, jonka 100 vuotta vanha pienoismalli, elokuvat menneiltä vuosisadoilta sekä virtuaalinen sulutus vievät aikamatkalle menneisyyteen.

Toiminnassa olevan kanavan äärellä aika vierähtää kuin siivillä veneiden ja laivojen kulkua seuratessa. Museopuoti Luotsista voi napata mukaan vesiaiheiset kotiin viemiset. Päivän kruunaa kotona leivottu Brita-kakku tunnelmallisessa Musiikkikahvila Kukkakeitaassa.

Lue lisää täältä

2. Seikkaile luonnossa ja herkuttele Puumalassa

Puumalasta, Saimaan sillalta lähtee 13 kilometrin retkeilyreitti Norppapolku, jonka varrelta voi bongata saimaannorpan. Reitillä on monta upeaa uimapaikkaa, joten uikkarit on syytä pakata mukaan.

Talvella Puumalassa kannattaa kokea Sahanlahteen rakennettu jääsauna, tai osallistua opastetulle hiihtoseikkailulle. Kesällä Puumalan voi kokea pyörän selästä 60 kilometrin mittaisella saaristoreitillä.

– Ulkoilu ja ruoka ovat hyvä yhdistelmä. Okkolan lomamökkien yhteydessä on ihana Ravintola Niinipuu, joka on tunnettu Paula-emännän karjalanpiirakoista, sanoo Kinnunen.

Lue lisää täältä

3. Koe vuodenaikojen lumo Linnansaaren kansallispuistossa

Saimaan luonto on parhaimmillaan Linnansaaren kansallispuistossa. Talvella järvenselällä voi sään salliessa hiihtää, potkukelkkailla tai luistella. Kesällä Kinnunen suosittelee vuokraamaan kanootin tai kajakin ja tutustumaan järvimaisemaan meloen.

– Tämä on hyvä päiväkohde, mutta siellä voi myös vaikka kokonaisen viikon. Alueella on paljon saaria, joissa voi leiriytyä.

Lue lisää täältä

4. Anna Suomen kansallismaiseman tehdä lähtemätön vaikutus

Neitvuori on yksi Etelä-Savon korkeimmista vuorista, jonka huipulta voi ihastella Luonterin kaunista saaristoa. Talvella näky on entistäkin taianomaisempi, kun lumi peittää kansallismaiseman.

– Huipulle pääsee melko helposti patikoiden, eikä tarvitse hiki hatussa kulkea. Matkalla voi keittää nokipannukahvit tai paistaa makkaraa, Kinnunen sanoo.

Lue lisää täältä

5. Tee esihistoriallinen aikamatka menneisyyteen

Mikkelin Ristiinassa sijaitsevaan Astuvansalmen kallioon on maalattu noin 65 yli 6000 vuotta vanhaa kuvaa. Paikan päälle suositellaan venekyytiä.

– Kesäisin kalliomaalauksille järjestetään risteilyjä ja kohde on mukana Hop On–Hop Off -elämysreitillä. Tämä on ehdottomasti mukana omalla kesän to do -listalla, Kinnunen sanoo.

Lue lisää täältä

6. Nauti syksyn parhaat palat ruskan säestämänä

Ruskaretkelle ei tarvitse lähteä Lappiin asti – Saimaalla voi syksyisin patikoida tai tehdä komean melontareitin saimaannorpan kotivesillä.

– Syksy on myös sienestäjän unelma-aikaa ja Saimaan metsissä piilevät hienot apajat. Hotelli Punkaharjulla järjestetään risteilyjä ja sieniviikonloppuja, joissa voi uppoutua sienestyksen saloihin, Kinnunen vinkkaa.

Lue lisää täältä

Lue myös: