Oletko jo kokeillut pyöräilyä paratiisissa tai höyrylaivaristeilyä? Tässä 11 syytä matkata Saimaalle - Visit Saimaa - Ilta-Sanomat
MainosVisit Saimaa

Oletko jo kokeillut pyöräilyä paratiisissa tai höyrylaivaristeilyä? Tässä 11 syytä matkata Saimaalle

Aina ei tule ajatelleeksi, millaisia helmiä Suomesta löytyy. Ei tarvitse lähteä kauas kokeakseen ainutlaatuisia hetkiä.

Saimaan alueelta löytyy tekemistä ja nähtävää jokaiselle.


2.6. 17:17

Haluatko nähdä tai kokea jotain ihan uutta tänä kesänä? Listasimme mielenkiintoisia löytöjä Saimaan alueelta.

1. Pyöräile Puumalan paratiisissa – ja ympäri Saimaan

Saimaan saaristoreitille voi lähteä pitkän kaavan mukaan tai valita mieleisen lyhyen reitin. Saaristoreitti on kokonaisuudessaan reilun 150 kilometrin pituinen. Puumalan saaristoreitti on kokemisen arvoinen kierros pyörällä tai vaikkapa moottoripyörällä.

Henkeäsalpaavan kaunis reitti kulkee Saimaan kauneimmissa maisemissa, läpi saarien, siltojen ja harjujen. Reitin pituus on noin 60 kilometriä, ja tiet ovat pääosin asfaltoituja.

Mikä voisi olla ihanampaa kuin pyöräillä Saimaan ympäri!

Reitin aikana pääsee nauttimaan kahdesta lossikyydistä. Toinen on pyörälautta Norppa II, joka liikennöi Hurissalon ja Lintusalon saarien välillä. Toinen on perinteinen lautta Hätinvirran lossi.

Reitin varrella riittää nähtävää ja koettavaa, kuten upea Pistohiekan hiekkaranta. Kannattaa myös jäädä ihailemaan upeita järvimaisemia Puumalansalmen sillalle, joka on yksi Suomen suurimmista maantiesilloista. Sillalla on näköalatorni, joka on lähes 40 metrin korkeudessa.

Omia eväitä ei välttämättä tarvitse pakata mukaan, koska useita ruoka- ja majoituspaikkoja löytyy reitin varrelta.

Pyörällä Saimaan saaristoreitille

Tervetuloa höyrylaivaristeilylle!

2. Höyrylaivalla Saimaan vesille

Saimaalla on mahdollista risteillä nostalgisella höyrylaivalla ja näppärällä moottorialuksella. Sisävesiristeily on leppoisa tapa viettää aurinkoista kesäpäivää.

Esimerkiksi Savonlinnassa voi lähteä risteilylle höyrylaivalla ja keskittyä ihailemaan maisemia kaupungin ympäristössä.

Höyrylaiva suuntaa Savonlinnan etelänpuoleiseen labyrinttimaiseen saaristoon saimaannorpan kotivesille. Risteily kulkee läpi kapeikkojen, lukuisten kauniiden saarien lomasta ja ohittaa Olavinlinnan juuri sopivalta kuvausetäisyydeltä.

Savonlinnasta voi risteillä myös Kuopioon ja Joensuuhun. Varkaudesta risteilyt Rantasalmelle Järvisydämeen ja edelleen Linnansaaren kansallispuistoon sekä Puumalasta muun muassa Lappeenrantaan.

Lue lisää risteilyistä!

3. Oletko jo käynyt Savon Sveitsissä?

Luonterin rannalla Mikkelin Anttolassa kohoaa jylhänä Neitvuori, jota kutsutaan Savon Sveitsiksi. Vuoren laelta avautuu ihailtavaksi laaja järvimaisema, joka hakee komeudessaan vertaistaan. Näkymiä siintää jopa kymmenien kilometrien päähän Luonterin saaristoon, sokkeloiselle Saimaalle.

Neitvuoren laelta avautuu henkeäsalpaavan kaunis järvimaisema.

Neitvuori on yksi Etelä-Savon korkeimmista vuorista, 184 metriä. Sen huippu on 110 metriä Saimaan pintaa korkeammalla.

Paikka tunnettiin ennen Hiidenvuorena. Sitä alettiin nimittämään Neitvuoreksi Isovihan aikaan venäläisiä paenneen neidon syöksyttyä alas jyrkänteeltä. 1–16 kilometrin pituiset reitit ovat hyvin opastettuja.

Neitvuoren juurella on venelaituri ja autoille hyvät paikoitusmahdollisuudet. Tänä kesänä Neitvuorelle pääsee Mikkelistä kätevästi myös elämyksellisillä Saimaa Hop On Hop Off -päiväretkillä.

Lue lisää Neitvuoresta

4. Täällä voit sukeltaa musiikin ja tatuoinnin historiaan!

Tattoo Museossa Varkaudessa on esillä tatuointikulttuuriin liittyvää aineistoa ja välineitä eri puolilta maailmaa.

Museossa on esillä myös harvinaisuuksia, ja sen yhteydessä toimii tatuointistudio.

Entisajan ihmeitä Varkaudessa!

Varkaudessa kannattaa vierailla myös Mekaanisen Musiikin museossa. Millaista aika oli ennen Spotifyta, MP3-soitinta, CD-levyjä, mini-discejä tai hifi-järjestelmiä?

Tässä museossa on nähtävänä ja kuultavana koko mekaanisen musiikin historia vuodesta 1850 nykypäiviin saakka. Oppaan vauhdikkaan show’n, soiton ja laulun johdolla voi kulkea läpi salien ja musiikin eri aikakausien.

Lue lisää Varkauden houkutuksista

5. Löydä kalliotaidetta!

Saimaalta löytyy Pohjoismaiden suurin kalliomaalauskokonaisuus noin 6000 vuoden takaa.

Yöveden rannalla Ristiinassa sijaitseva Astuvansalmen kalliomaalauskokonaisuus tarjoaa kiehtovan kurkistuksen esihistoriaan. Kallio, jossa maalaukset ovat, muistuttaa järveltä tietystä suunnasta katsottuna ihmisen päätä. Kenties entisaikojen ihmiset mielsivät suuren pään jonkinlaiseksi jumalaksi tai sen kuvaksi?

Aluetta tutkineet meriarkeologit ovat löytäneet kallion edustalta myös muita muinaisjäänteitä, kuten neljä meripihkakorua ja kaksi katkennutta nuolenkärkeä, joiden on arvioitu liittyneen rituaalisiin menoihin.

Astuvansalmen punamultavärillä maalatuista kuvista on löydetty 18–20 hirveä, suurin piirtein yhtä monta ihmishahmoa, kymmeniä kämmenten ja tassujen jälkiä, 8–9 venettä, geometrisia kuvioita sekä kalaksi ja koiraksi tulkitut kuvat.

Kannattaa käydä ihailemassa myös Koloveden kansallispuiston ja Kurtinvuoren lohkareluolan kalliomaalauksia Enonkoskella.

Juvalta taas löytyvät Enkelinpesän luolaryhmä ja Sarkaslammen kalliomaalaukset. Puumalassa puolestaan on Syrjäsalmen kalliomaalaukset, Savonlinnassa Rapakon saaren maalaukset.

Lue lisää kalliotaiteesta

6. Lähde mukaan norppasafarille

Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Se hyväksyy asuinpaikakseen vain Saimaan.

Kannattaakin osallistua ohjatuille norppasafareille Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistoissa sekä Puumalassa!

Oravin kylä on jo vuosien ajan toiminut Saimaan norppakeskuksena. Oravin sijainti keskeisellä norppa-alueella on tehnyt siitä niin tutkijoiden kuin norpparetkien tärkeimmän tukikohdan.

Saimaa Geoparkille myönnettiin tänä keväänä Unesco Global Geopark -status. Esimerkiksi Norppapolku on yksi suosituimmista, koko perheen Geopark-kohteista Puumalassa.

Lue lisää norppasafareista

Norppasafarilla mieli rentoutuu ja kiireinen arki jää taakse.

7. Virtuaalitodellisuudessa talvisodan Kannaksella – miltä etulinjassa tuntuu?

Sodan ja rauhan keskus Muisti on Mikkelissä uusi tiedekeskus, joka kertoo sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Muistin näyttelyissä pääset viimeisintä teknologiaa hyödyntäen eläytymään, kokeilemaan ja 
vaikuttamaan näyttelykokemukseesi.

Valitsetko sotamiehen vai pasifistin tarinan? Mitä Kaukoidän sotarintamalla tapahtui? Virtuaalitodellisuudessa talvisodan Kannaksella – miltä etulinjassa tuntuu? Miten sotaa johdettiin? Käyttäisitkö propagandaa? 
Mitä naiset ja lapset tekivät sodassa? Milloin sota oikeasti päättyy?

Entä jos se olisit ollut sinä?

Muisti ja Päämajamuseo muodostavat kokonaisuuden, jossa on 1100 neliömetriä näyttelytilaa, kahvila ja kauppa. Muisti on niille, joita sodan historia kiinnostaa – ja erityisesti niille, joita se ei kiinnosta. Muisti avautui Mikkelissä 4.6.

Mikkelissä myös muut mielenkiintoiset päämajakaupungin tarinat ovat läsnä lähes kaikkialla: opastetut kaupunkikierrokset, sota-ajan tarina-ateriat, museo ja historialliset paikat.

Lue lisää Muistista

Sodan ja rauhan keskus Muisti on yksi parhaista syistä matkata nyt Saimaalle.

8. Maailman suurin puukirkko on täällä

Kerimäki on Saimaan-matkaajalle täysosuma – pieni kylä, josta löytyy paljon ja joka tunnetaan parhaiten kirkostaan.

Kerimäen kirkko on maailman suurin puukirkko, ”keltainen jättiläinen”. Kirkossa on yli puolitoista kilometriä penkkejä, joilta löytyy istumapaikkoja yli 3 000. Seisomapaikkoineen kirkkoon mahtuu noin 5 000 ihmistä.

Vuonna 1844 kirkon piirustukset laatineen arkkitehti Anders Granstedtin tavoitteena oli, että puolet pitäjän asukkaista mahtuisi kerralla kirkkoon.

Kerimäen kirkko on avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten.

Kerimäellä tutustumisen arvoisia ovat myös Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret kristallinkirkkaan Saimaan Puruveden ympäröiminä. Tämä on yksi Saimaan alueen mielenkiintoisimmista luontokohteista.

Lue lisää Saimaan ihmeistä

9. Koko perhe kanootilla liikkeelle!

Juvan ja Sulkavan välinen Oravareitti on perhemelontaan sopiva kanoottireitti.

Oravareitti on Suomen ensimmäinen biologisesti tutkittu, maastoon merkitty vesiluontopolku.

Reitin varrelta löytyy 21 opastaulua, jotka näkyvät kanootista käsin ja jotka kertovat alueen luonnosta.

Matkalla on monenlaisia järviä, jokia ja koskia. Koko reitin pituus on noin 57 kilometriä. Melojille on valittavissa myös lyhyempiä reittiosuuksia, muutamasta tunnista eteenpäin.

Seikkaile Saimaalla

Milloin olit viimeksi melomassa? Oravareitti on Suomen ensimmäinen biologisesti tutkittu, maastoon merkitty vesiluontopolku.

10. Tutustu Taipaleen kanava-alueeseen

Varkaudessa Taipaleen kanava-alueella voi tutustua 180-vuotiaaseen vanhaan kanavaan ja Kanavamuseoon. Aluetta kiertää Kanavapolku, jonka infotauluissa on tietoja kanavan historiasta.

Mielenkiintoista on myös seurata veneiden ja laivojen sulutusta toiminnassa olevan kanavan partaalla.

Kanavamuseon perusnäyttelyssä ”Via Canalia” on esillä muun muassa Taipaleen kanava-alueen pienoismalli vuodelta 1905 ja kanavatornin vanha kalusto.

Lue lisää Taipaleen kanavasta

Taipaleen kanava-alueella voi seurata laivaliikennettä Saimaan syväväylään kuuluvan kanavan partaalla.

11. Olavinlinnan ja Riihisaaren kiehtovat tarinat odottavat

Savonlinnan-reissulla kannattaa käydä niin Olavinlinnassa kuin Riihisaaressa.

Olavinlinnan perusti vuonna 1475 tanskalaissyntyinen ritari Erik Akselinpoika Tott, joka toimi Viipurin käskynhaltijana. Paikka linnalle valittiin puolustuksen näkökulmasta: jyrkkä kalliosaari kohoaa vuolaan virran keskeltä kahden vesireitin risteyskohdassa.

Nykyisin maailman pohjoisin keskiaikainen linna on tunnettu erityisesti Oopperajuhlistaan. Olavinlinnan ympärillä riittää mielenkiintoista toimintaa ympäri vuoden, kuten konsertteja, monenlaisia opaskierroksia ja jääkelluntaa virrassa linnan edustalla.

Kannattaa vierailla taianomaisessa Olavinlinnassa Savonlinnassa.

Olavinlinnan vieressä sijaitseva Saimaan luonto- ja museokeskus Riihisaari toimi ennen Olavinlinnan laivastosaarena.

Nykyisin Riihisaaresta löytyy paljon koettavaa: taidepajoja, historiakerhoa, Saimaa-ilmiötä, pakopeliä, tervahöyryristeilyjä, opastuskierroksia, taiteilijatapaamisia, soutelua, lampaiden rapsuttelua sekä huikeassa kansallismaisemassa viihtymistä ja nautiskelua.

Riihisaareen on helppo tulla milloin vain: voi vaikka lainata soutuveneen, ja katsella maisemia järveltä käsin. Välillä voi istahtaa kesäkahvilaan tai nauttia olutravintolan antimista ja rentoutua kansallismaisemissa.

Lue lisää vinkkejä Saimaalta

Lue myös: