MainosVisit Åland

Syksyinen Ahvenanmaa on hämmästyttävän upea – kokosimme 9 + 1 parasta vinkkiä syyslomaan

Loistavat ulkoilumahdollisuudet, kiehtovat museot ja lapsiystävälliset ravintolat tekevät Ahvenanmaasta koko perheen suosikin. Katso tärpit onnistuneeseen lomaan.

Ahvenanmaa on täynnä tekemistä ja nähtävää myös syksyllä.


27.9.2021 14:08

Ahvenanmaa on kiehtova ja turvallinen perhekohde lyhyen merimatkan päässä. Perillä odottaa saari täynnä tekemistä ja nähtävää kaikenikäisille, ja jo laivamatkalla pääsee lomatunnelmaan. Kokosimme parhaat vinkit onnistuneeseen syyslomaan.

1. Ota kaikki irti raikkaasta syyssäästä

Ympäröivä meri pitää Ahvenanmaan sään leutona ja ilman raikkaana. Luontoretkeily merkityillä luontopoluilla ja pyöräily pitkin rantoja ja pengerteitä sopivat täydellisesti kirkkaisiin syyspäiviin, mutta Ahvenanmaalla voi myös frisbeegolfata, meloa tai viettää aikaa Maarianhaminan puistoissa. Suosituin puistoista lienee Lilla Holmen merirosvolaivoineen tai Badhusparken frisbeegolfratoineen.

Ympäröivä meri pitää Ahvenanmaan sään leutona ja ilman raikkaana.

2. Kokeile kalaonnea kirkkailla vesillä

Syksy on kalastuksen kulta-aikaa, ja saaliiksi voi houkutella ahvenia, haukia tai kookkaita meritaimenia. Kirkkaimmat vedet ja parhaat kala-apajat sijaitsevat Länsi-Ahvenanmaalla ja kalastaa voi sekä veneestä että rannalta käsin. Helpoimmalla pääsee, kun varaa valmiin kalastuslomapaketin.

Ahvenanmaalla kalastaakseen ei tarvitse olla mikään huippukalastaja. Mukaan kalaretkelle voi palkata paikallisen kalastusoppaan, joka neuvoo ja opastaa lajin saloihin.

3. Retkeile peikkometsän uumenissa

Trollstigenin peikkopolku johdattaa lapset satujen kiehtovaan maailmaan. Getabergetin kallioiden ja mäntyjen lomassa kulkevan, noin kilometrin mittaisen luontopolun varrella voi lukea peikkohahmoista, pienestä keijupaimenesta ja lentävästä lohikäärmeestä. Polun varrella sijaitsee taukopaikka, jossa voi rauhassa nautiskella omia eväitä.

Pidemmän Grottstigen-polun varrella on mahtavia kalliomuodostelmia ja oikea luola, joka tekee vaikutuksen vähän isompiin retkeilijöihin.

4. Tee aikamatka menneisyyteen Bomarsundin raunioilla

Bomarsundin linnoitus on hieno päiväretkikohde vain 30 minuutin matkan päässä Maarianhaminasta. Aikoinaan Ahvenanmaan suurin sotilaallinen rakennelma piti sisällään neljä tornia, makasiinin, sairaalan ja asuinalueita – nyt menneisyydestä muistuttavat jännittävät linnanrauniot ja uljaat kanuunat. Alueen historiaan voi tutustua Coastal Past -sovelluksen avulla.

5. Kastelholman linnan alue ihastuttaa

Keskiaikaisen Kastelholman linnan kupeessa sijaitsee Smakbyn-ravintola, jonka ylistetty ruoka maistuu koko perheelle. Smakbyn-ravintolaa luotsaa Ahvenanmaan oma tähtikokki Michael Björklund. Laaturavintolan yhteydessä olevasta puodista voi ostaa mukaan paikallisia herkkuja ja tuotteita kotiinviemisiksi.

Kastelholman alueella on keskiaikaisen linnan lisäksi viihtyisä Jan Karlsgården -ulkoilmamuseo. Siellä pääsee tutustumaan, millainen 1800-luvun loppupuolen ahvenanmaalainen tila saattoi olla. Kastelholmassa on myös frisbeegolfrata ja Ahvenanmaan upein golfkenttä.

Historiallisen Kastelholman linnan kupeessa sijaitsee kehuttu ravintola Smakbyn.

6. Vietä päivä merikapteenina Merenkulkumuseossa

Lapset rakastavat seikkailuhenkistä Merenkulkumuseota, jossa pääsee kapuamaan isomastoon, harjoittelemaan merimiessolmuja ja ohjaamaan laivan satamaan simulaattorissa. Aito merirosvolippu, kaukaisten maiden eksoottiset tuliaiset ja laivarotta Rubyn aarrejahti tutustuttavat leikin avulla Ahvenanmaan merelliseen kulttuuriperintöön ja puhuttavat vielä kotonakin.

Merenkulkumuseo on yksi Ahvenanmaan suosikkikohteista.

7. Tee koko perheen retki Mariebad-kylpylään

Lapset viihtyvät tuntikaupalla kylpylämäisessä uimahalli Mariebadissa. Uima-altaiden lisäksi hallissa on seikkailuallasosasto, jonka yli 65-metrinen vesiliukumäki, luola ja vesisuihkut innostavat vesileikkeihin. Saunat, porealtaat ja upea lämmitetty uima-allas ulkona takaavat sen, että koko perhe viihtyy. Jos uimareissun jälkeen nälkä yllättää, kannattaa suunnata hallin yhteydessä sijaitsevan Thai Orchid -ravintolan herkkujen ääreen.

8. Sukella paikallisen historian pyörteisiin

Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo ja taidemuseo sijaitsevat saman katon alla ja tarjoavat runsaasti näkemistä ja kokemista kaikenikäisille. Perusnäyttely perehdyttää kävijät paikalliseen historiaan kiehtovan esineistön, valokuvien ja taideteosten välityksellä. Lapset viihtyvät hyvin myös museon leikkipaikassa.

9. Nauti sadepäivän tunnelmasta Maarianhaminassa

Vaihteleva sää kuuluu syksyyn, ja Maarianhaminassa voi sadepäivän sattuessa viettää aikaa Bio Savoyn tunnelmallisessa elokuvateatterissa, Idrottsgårdenin urheilutalon keilahallissa tai kaupunginkirjastossa. Kulttuuri- ja kongressitalo Alandicassa esitetään tänä syksynä menestysmusikaali Grease, joka tempaa mukaansa niin aikuiset kuin teini-ikäisetkin.

Maarianhamina on hurmaava joka säällä.

+1 Lapsiystävälliset ravintolat

Maarianhaminassa on monia kotoisia ravintoloita ja kahviloita, joissa on otettu lapsiperheet hyvin huomioon. Kvarter5 tarjoilee lapsille omalta ruokalistalta tuttuja suosikkeja ja aikuisille keittiömestari Peter Norellin satokauden herkkuja. Pittoreskin Bagarstuganin herkulliset piiraat, leivonnaiset ja lounasannokset tuovat kaikille veden kielelle. Pizzanälän yllättäessä kannattaa suunnata Nonna Rinaan tai Pizza Diabloon.

Visit Ålandin tapahtumakalenterista löydät lisää vinkkejä aktiviteeteista ja tapahtumista Ahvenanmaalla.

Lue myös: