[Mainos: Visit Åland] Ahvenanmaalla tunnelma on kuin ulkomailla – koe ainutlaatuiset elämykset ja hemmotteluhetket upeissa saaristomaisemissa - Visit Åland - Ilta-Sanomat
MainosVisit Åland

Ahvenanmaalla tunnelma on kuin ulkomailla – koe ainutlaatuiset elämykset ja hemmotteluhetket upeissa saaristomaisemissa

Pidä tauko arjesta! Sadonkorjuuherkut, viihtyisät hotellit ja värikäs luonto odottavat vain merimatkan päässä. Kokosimme parhaat vinkit minilomaan.

Hemmotteluloma yhdessä ystävien kanssa Ahvenanmaan upeissa saaristolaismaisemissa tarjoaa odotetun tauon arkeen.


9.9. 14:54

Poimi talteen kauden parhaat lomavinkit ja ota suunta kohti syksyistä Ahvenanmaata.

Nauti Maarianhaminan kodikkaasta tunnelmasta

Historian sävyttämä Maarianhamina on juuri oikean kokoinen viikonlopun viettoon, ja tunnelmalliseen saaristokaupungin kiinnostavimmat nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan.

Tunnelmalliseen saaristokaupungin kiinnostavimmat nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan.

Vierailla kannattaa ainakin Suomen parhaaksi museoksi valitussa Maarianhaminan merenkulkumuseossa ja kuvankauniissa Pyhän Yrjön kirkossa. Parhaat näkymät saa ikuistettua korkealta Badhusbergetin kukkulalta, josta voi ihailla eteen levittäytyvää kaupunkia ja upeita saaristomaisemia.

Vehreä Södragatan puhkeaa syksyllä väriloistoon, ja arkkitehti Hilda Hongellin suunnittelemat, 1800- ja 1900-luvun värikkäät puuhuvilat saavat mielikuvituksen lentämään. Läheisellä Torggatanilla ja sen ympäristössä sijaitsevat kahvilat, ravintolat ja kivijalkaputiikit tarjoavat tunnelmallisia pysähdyspaikkoja syyspäivän ratoksi.

Ota kaikki irti sadonkorjuusta

Syksyllä Ahvenanmaan ravintolat panevat parastaan. Herkutella voi kaupungissa, maaseudulla tai meren äärellä, ja valittavana on huipputason makuelämyksiä, rentoa bistroruokaa ja maailman makuja.

Syksyllä nautitaan uuden sadon juureksia, hedelmiä ja vihanneksia, riistaa sekä liha- ja kalaherkkuja. Maaseudun tunnelmasta ja astetta fiinimmästä kotiruoasta voi nauttia ainakin Lemlandissa sijaitsevassa Mormors gröna hus -ravintolassa tai mainetta niittäneessä Smakbyssa, jota isännöi julkkiskokki Michael “Micke” Björklund.

Syksyllä Ahvenanmaan ravintolat panevat parastaan.

Maarianhaminan Lilla Torgetilla sijaitsee yksi kaupungin kehutuimmista ravintoloista, Indigo, ja kaupungin kenties vanhin kahvila Bagarstugan, jonka höyryävät keitot, vastapaistetut leivonnaiset ja herkulliset piiraat lämmittävät mukavasti syksyn viileydessä. Paikallista katuruokaa taas edustavat höyryävät nakkisämpylät ja Mac Harry’sin ruokakärryn ledholmare, eli tuore silakkaburgeri.

Vietä syksyn monipuolisin aktiiviloma raikkaassa meri-ilmastossa

Kirpeän syyssään raikastama saaristo tarjoaa upeat puitteet liikuntaan ja ulkoiluun. Merkityt luontopolut, vaellusreitit ja 53 luonnonsuojelualuetta ovat omiaan ruskaretkeilylle, mutta Ahvenanmaalla voi myös esimerkiksi pyöräillä, frisbeegolfata, kalastaa, kiipeillä, joogata, pelata tennistä ja padelia, tai meloa.

Merkityt luontopolut, vaellusreitit ja 53 luonnonsuojelualuetta ovat omiaan ruskaretkeilylle.

Maarianhaminan uimahalli Mariebad sijaitsee kivenheiton päässä kaupungin keskustasta ja tarjoaa kuntouimareille oivat puitteet harrastamiseen. Kylpylässä voi myös pulahtaa poreammeeseen tai lämmitettyyn ulkoaltaaseen, ja nauttia höyrysaunan lempeästä lämmöstä.

Ahvenanmaalla järjestetään myös urheilukilpailuja. Lokakuun lopulla juostava Åland Marathon -kaupunkijuoksukilpailu järjestetään neljättä kertaa, ja valittavana on maratonin lisäksi puolimaraton sekä kymmenen ja viiden kilometrin mittaiset reitit.

Tutustu Ahvenanmaan kiehtovaan kulttuuritarjontaan

Ahvenanmaalla on lukuisia museoita, joissa voi uppoutua mielenkiintoiseen paikalliskulttuuriin ja tutustua metsästyksen, merenkulun, kalastuksen, taidehistorian tai vaikka paloautojen saloihin.

Ahvenanmaalla on monipuolinen museotarjonta.

Vanhalle maatilalle perustettu Önningebymuseet perehdyttää vuosisadan vaihteen taiteeseen, esineistöön sekä elämäntapaan. Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlan kunniaksi satamasta torille kulkevan Esplanadin varrelle pystytetty näyttely taas tuo ajankohtaista valokuvataidetta kaikkien nähtäville.

Kulttuuritarjonta pitää sisällään myös viihtyisän Bio Savoy -elokuvateatterin, musiikkiesityksiä sekä useita gallerioita, joissa nähdään syksyn mittaan paikallisten kuvataiteilijoiden, käsityöläisten ja valokuvaajien töitä. Galleria Juha P. esittelee koko syksyn ajan Juha Pykäläisen merenkulkuaiheisia maalauksia ja Nordens institut på Åland tarjoaa katsauksen pohjoismaiseen taiteeseen.

Satavuotiasta Ahvenanmaata juhlitaan myös ”100 vuotta 100 työtä" -nimisellä näyttelyllä, joka kokoaa Ahvenanmaan taidemuseon kokoelmien parhaat työt. Näyttely on auki 25.9.–7.11., ja marraskuun puolivälistä alkaen avautuu näyttely, jossa on töitä Anders Wiklöfin kokoelmista.

Nauti saariston vieraanvaraisuudesta

Raikas meri-ilma, upeat saaristomaisemat ja luonnonrauha kuuluvat vakiona Ahvenanmaan lomaan, mutta itseään voi hemmotella myös majoittumalla ainutlaatuiseen hotelliin, joissa vieraanvaraisuus on sydämenasia.

Itseään voi hemmotella myös majoittumalla ainutlaatuiseen hotelliin, joissa vieraanvaraisuus on sydämenasia.

Kesällä ovensa avannut, Föglön Degerbyhyssa sijaitseva Carlsro-kylpylähotelli tarjoaa vierailleen menneen ajan estetiikkaa pieteetillä kunnostetussa 1920-luvun huvilassa. Hotellissa on vain viisi huonetta, joten vieraat pääsevät nauttimaan lomasta kaikessa rauhassa.

Ahvenanmaalla on useita, ainutlaatuisen viehättäviä hotelleja.

Upeiden graniittikallioden keskellä sijaitsevassa hotelli Havsviddenissä voi vuokrata oman rantahuvilan hulppealla terassilla ja merinäköalalla. Hotellin yhteydessä on uima-altaalla ja saunalla varustettu kylpylä sekä ravintola, joka valmistaa herkkuja paikallisista antimista.

Loman kruunaa kaunis ilta-aurinko, joka maalaa taivaan kullankeltaiseksi.

Matkusta Ahvenanmaalle kätevästi laivalla tai lentokoneella

Manner-Suomesta on Ahvenanmaalle hyvät kulkuyhteydet päivittäin. Suomalaiset matkustavat kotimaassaan ja tarvitsevat mukaansa ajokortin, henkilökortin tai passin.

Jo laivamatka risteilyaluksella tarjoaa elämyksiä, ja kauniita merimaisemia voi ihailla herkullisia ruokia tai juomia nautiskellen. Ahvenanmaalle liikennöivät laivat lähtevät Helsingistä, Turusta ja Naantalista, mutta paikan päälle pääsee myös pienemmillä saaristolautoilla.

Nopeimmin perille pääsee lentäen. Lentomatka Turusta kestää puoli tuntia ja suora lento Helsinki-Vantaalta noin tunnin. Ahvenanmaan lentokenttä sijaitsee vain muutaman minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminan keskustasta.

Jo laivamatka risteilyaluksella tarjoaa elämyksiä, ja kauniita merimaisemia voi ihailla herkullisia ruokia tai juomia nautiskellen.

Lue myös: