MainosVisit Åland

Keräsimme paikallisilta Ahvenanmaan parhaat tärpit – nämä on nähtävä!

Kiireetöntä hemmottelua, upeita maisemia ja taivaallisia ruokaelämyksiä. Katso sisäpiirin vinkit Ahvenanmaan ravintoloihin ja majoitukseen.

Ahvenanmaalla voit viettää rentoa luksuslomaa.


10.6.2021 13:44

Unelmien lomakohde on lähempänä kuin uskotkaan – kesän rennoin saaristolaisloma odottaa nimittäin Ahvenanmaalla. Siellä tunnelma on kesäisin kuin ulkomailla.

Kokosimme saaren läpikotaisin tuntevilta parhaat tärpit onnistuneeseen lomaan: nämä on koettava!

1. Ihastu Kökarin ajattomaan saaristolaistunnelmaan

Kuvankaunis Kökar on yksi Ahvenanmaan viehättävimmistä saarista, jossa luonnonrauhasta voi nauttia hyvien palveluiden ulottuvilla. Hellsön vierasvenesatama toivottaa tervetulleiksi omalla veneellä matkaavat, ja vieressä sijaitsevan ravintola Havspaviljongin voissa paistetut meriahvenet saavat veden herahtamaan kielelle.

Saaren keskiosassa komeilee Natalie Björkin ja Valters Rozentalsin silmäterä, viihtyisä Hotell Brudhäll, joka tarjoilee vierailleen raikasta saaristolaistunnelmaa ja paikallisista raaka-aineista valmistettuja ruokaelämyksiä. Illan kruunaavat upouuden rantasaunan lempeät löylyt ja upeat merimaisemat, joita kannattaa ihastella ulkoporealtaassa nautiskellen.

Ahvenanmaan saaristoluontoon voi tutustua myös räätälöidyllä veneretkellä.

Jos Kökarissa viihtyy pidempään, kannattaa tutustua myös ympäröivään saaristoluontoon räätälöidyllä veneretkellä, joita järjestävät Åland Tours ja Shipland. Ohjelmaan voi halutessaan sisällyttää myös opastettuja luontoretkiä, ruokaelämyksiä tai saarihyppelyä.

2. Herkuttele saariston antimilla

Ahvenanmaa lumoaa lähiruoallaan, josta voi kesäaikaan nauttia saaren monilla viihtyisillä terasseilla raikkaiden kesäjuomien ja merellisten maisemien siivittämänä.

Ahvenanmaa lumoaa lähiruoallaan.

Etenkin Maarianhaminassa ravintolatarjonta on runsas. Kehutun Nauticalin maistelumenu pitää sisällään makuja maalta ja mereltä: tuoreiden kampasimpukoiden, voissa paistetun puna-anturan ja suussa sulavan lampaanlavan makupareiksi voi halutessaan saada sommelierin valitsemat viinit. Myös ÅSS Paviljongenin terassilla tarjoillaan merellisiä herkkuja, ja merenrannalla sijaitsevan ravintolan toast skagen ja siikatartar vievät kielen mennessään.

Ruoanrakastajan kannattaa tutustua myös Gastropub Bodeganiin, joka sijaitsee Eckerössä, Käringsundin satamassa. Kesäisellä listalla on ruokaisia salaatteja, grillattua parsaa ja merimiehen simpukoita, joiden äärellä ilta kuluu leppoisasti samalla upeasta miljööstä nautiskellen.

3. Tutustu Ahvenanmaan kiehtovaan juomatarjontaan

Ahvenanmaalla on useita pientuottajia, jotka hyödyntävät paikallisia raaka-aineita kekseliäästi ja järjestävät etenkin kesäaikaan tapahtumia hyvän ruoan ja juoman ympärille.

Ahvenanmaalla on useita pientuottajia, jotka hyödyntävät kekseliäästi paikallisia raaka-aineita.

Kastelholman linnan lähettyvillä sijaitsee ravintola Smakbyn, jonka kupeessa on Åland Distillery -tislaamo. Sen valikoimaan kuuluvat muun muassa oma gin sekä oman maan hedelmistä valmistetut päärynä-, omena- ja kirsikkaliköörit. Paikan päällä järjestetään tilauksesta myös maistajaisia ja opastettuja kierroksia.

Viime syksynä ovensa avannut Vinsmedjan tarjoaa leppoisaa yhdessäoloa ja makuelämyksiä uuteen loistoonsa kunnostetun Kvarnbo Pensionat -vieraskodin kotoisassa piharakennuksessa. Viineistä pääsee nauttimaan viiniasiantuntija Ella Grüssner-Cromwell Morganin johdolla ja kesäkahvilan konditoriaherkuista vastaa Laura Gäddnäs.

Myös oluenystäviä hemmotellaan ja paikalliset panimot, Stallhagen ja Open Water Brewery, järjestävät tilauksesta maistajaisia ja tutustumiskierroksia. Käsityönä valmistettujen juomien valikoimaan kuuluu paikallisia erikoisuuksia, kuten ahvenanmaalaisella hunajalla maustettu olut.

4. Ota osaa kesän parhaisiin ruokajuhliin

Elo-syyskuulle ajoittuva rapusesonki on loppukesän odotettu ja ehdoton kohokohta. Ahvenanmaalla kalastetaan jokirapuja, jotka keitetään mausteilla ja tillillä höystetyssä suolavedessä ja tarjoillaan leivän ja snapsin kera. Rapuherkkuja voi maistella useissa ahvenanmaalaisravintoloissa, kunhan muistaa tehdä pöytävarauksen ajoissa.

Rapusesonki on loppukesän odotettu ja ehdoton kohokohta.

Myös sadonkorjuujuhlat ovat kokemisen arvoiset, ja syyskuussa paikalliset tilat pistävätkin parastaan. Kolmipäiväisissä juhlissa tarjoillaan paikallisia vihanneksia, tuoretta lampaan- ja naudanlihaa, leipää, hilloja ja muita käsintehtyjä lähiruokaherkkuja.

5. Ihaile auringonlaskua rantakallioilla

Saariston upeat rantakalliot tarjoavat täydelliset puitteet loman ikimuistoisimmalle elämykselle. Upeita kallioita löytyy ympäri Ahvenanmaata, mutta parhaiten auringonlaskusta pääsee nauttimaan länteen avautuvalla silokalliolla, josta näkee kauas merelle.

Auringonlaskusta pääsee nauttimaan parhaiten länteen avautuvalla silokalliolla, josta näkee kauas merelle.

Lempeässä kesäillassa nautitut herkkueväät kuohuvan kera ja taivaalla leikittelevät pastellisävyt jäävät ikuisesti mieleen. Tätä on Ahvenanmaalla lomailu parhaimmillaan: rentoa luonnossa oleilua ilman huolen häivää.

Katso lisää vinkkejä

Ahvenanmaan monipuolinen majoitusvalikoima tarjoaa jokaiselle jotakin.

Nappaa talteen Ahvenanmaan parhaat majoitusvinkit

  • Hotelli Havsviddenin upeat merimaisemat, tasokas ravintola ja viihtyisä allashuone tarjoavat upeat puitteet virkistävälle hyvän olon lomalle.

  • Hans ja Jackie Lindmarkin hellässä huomassa 1800-luvun maatalosta hotelliksi muuntunut Björnhofvda Gård hurmaa yhdistelmällä Ahvenanmaan saaristotunnelmaa ja englantilaista vieraanvaraisuutta.

  • Omaa rauhaa kaipaavat rakastuvat Sviskärin kalastajanmökkiin, jossa voi irrottautua arjen kiireistä. Saarella ei ole sähköä, rantasauna lämmitetään puilla ja pesuvesi otetaan merestä – yksinkertaista elämää parhaimmillaan.

  • Hotelli Arkipelag sijaitsee Maarianhaminan ytimessä ja sen uima-allas ja sauna tarjoavat viihtyisät puitteet rentoon oleskeluun.

Lue myös: