[Mainos: Visit Åland] Koe Ahvenanmaa kahdessa päivässä: katso parhaat vinkit - Visit Åland - Ilta-Sanomat
MainosVisit Åland

Koe Ahvenanmaa kahdessa päivässä: katso parhaat vinkit

Kesä on parasta aikaa nauttia Ahvenanmaan merellisestä tunnelmasta. Jo parissa päivässä ehtii irtautua arjesta ja tutustua kotimaan eksoottisimpaan lomakohteeseen.

Monen mielestä saariston raikkaus on Ahvenanmaan matkan parasta antia.


2.6. 10:26

Haaveiletko kulttuurintäyteisestä kaupunkilomasta vai upotatko mieluummin varpaasi rantahiekkaan? Ahvenanmaalla voi tehdä molemmat. Listasimme kuumimmat matkavinkit ikimuistoisen viikonlopun viettoon.

Koe pieni suuri Maarianhamina

Vilkas mutta kotoisa Maarianhamina hurmaa tunnelmallisilla puutaloillaan ja pikku putiikeillaan, ja kaupunkiin voi näppärästi tutustua joko kävellen tai polkupyörällä.

Maarianhamina hurmaa tunnelmallisilla puutaloillaan ja pikku putiikeillaan.

Torggatan-kävelykadun varrella on paljon ravintoloita ja kiinnostavia kauppoja, kuten Viktors Café, jossa voi käsityö- ja sisustuslöytöretkeilyn ohessa nauttia paikallisista raaka-aineista valmistetun lounaan.

Sen jälkeen kannattaa kahvitella kivenheiton päässä, idyllisessä puutalossa sijaitsevassa Bagarstugan Café & Vin -kahvilassa. Iltapäivä kuluu leppoisasti puistossa istuskellen, museokierroksella tai Sjökvarteret-merikorttelissa.

Hyppele saarelta toiselle

Monen mielestä saariston raikkaus on Ahvenanmaan matkan parasta antia. Meri onkin läsnä kaikkialla ja matkaa voi tehdä autolla, polkupyörällä tai jalkaisin teitä pitkin ja siltojen yli saarelta toiselle. Omalla veneellä voi toki myös retkeillä, mutta se ei ole välttämätön, sillä perille pääsee helposti ja edullisesti myös lautalla.

Kesäinen Ahvenanmaa on Pohjoismaiden aurinkoisin paikka.

Matkan varrella voi istahtaa punaiselle graniittikalliolle ihastelemaan upeita maisemia, nautiskella kiireettömistä hetkistä kesäkahviloissa ja tutustua historiallisiin nähtävyyksiin tai paikallisten tilojen antimiin.

Meri on läsnä kaikkialla. Matkaa voi tehdä saarelta toiselle.

Katso tarkempia vinkkejä ja reittiehdotuksia täältä.

Maista kesän parhaat maut viihtyisillä terasseilla

Kesäinen Ahvenanmaa on Pohjoismaiden aurinkoisin paikka, ja monet ravintolat, baarit sekä kahvilat ovatkin panostaneet ulkoterasseihin.

Ahvenanmaalla on toinen toistaan upeampia terasseja.

Maarianhaminassa sijaitsevassa Brasserie Ångbåtsbrygganissa tarjoillaan helppoa kesäruokaa, josta pitävät myös perheen pienet. ÅSS:n terassilla Maarianhaminan länsisatamassa nautitaan ilta-auringosta, ja viihtyisä Indigo kaupungin keskustassa on tunnettu kiinnostavasta olutvalikoimastaan.

Gastropub Bodeganissa taas herkutellaan ahvenfileillä tai fish & chipseillä vanhojen venevajojen ympäröimänä, ja Stallhagenin panimon yhteydessä toimivan terassin vetonaula on kylmän oluttuopin lisäksi rehti kotiruoka.

Nosta hiki pintaan sporttaamalla

Ahvenanmaa on kuntoilijan unelmakohde, jossa voi harrastaa monenlaisia lajeja niin maalla kuin merellä.

Ahvenanmaalla voi meloa sisäsaaristossa ja suojaisissa lahdenpoukamissa tai tehdä päiväretkiä lähisaariin.

Monet paikalliset yritykset vuokraavat kajakkeja ja SUP-lautoja, joilla voi meloa sisäsaaristossa ja suojaisissa lahdenpoukamissa tai tehdä päiväretkiä lähisaariin. Kiipeilystä innostuneet ihastuvat Ahvenanmaan korkeisiin kallioseinämiin, ja boulderointia voi harrastaa joko omatoimisesti tai ohjatusti esimerkiksi Maarianhaminassa Lotsbergetin kallioilla tai Getabergetillä Pohjois-Ahvenanmaalla.

Aika kuluu kuin siivillä Eckerö Golfin ja Ålands Golfklubbin vehreillä kentillä, ja treenipäivän kruunaa pulahdus raikkaassa meressä.

Tutustu paikallisten käsityöläisten tarjontaan

Maarianhaminan itäisellä rannalla sijaitseva kuvauksellinen Merikortteli on ehdottomasti visiitin arvoinen. Punaisena hohtavat venevajat ja vanhat puuveneet ovat yksi kaupungin kauneimmista näyistä, ja alueen käsityöläismyymälät vetävät puoleensa. Kotiinviemisiksi voi hankkia upeita koruja, keramiikkaa, tekstiilejä ja taide-esineitä.

Maarianhaminan kuvauksellinen Merikortteli on ehdottomasti visiitin arvoinen.

Paikan päällä kannattaa myös herkutella ahvenanmaalaisella pizzalla eli Pub Niskan peltileivällä ja vierailla pienessä, valkoisessa merimieskappelissa, joka on nykyään suosittu vihkikirkko.

Anna luonnon rauhoittaa

Sileät kallioluodot, vehmaat lehtoniityt, leuto meri-ilmasto ja värikkäitä kukkia puskeva maa tarjoavat upeat puitteet luonnon rauhaa kaipaavalle.

Sileät kallioluodot ja vehmaat lehtoniityt tarjoavat upeat puitteet luonnon rauhaa kaipaavalle.

Ahvenanmaalla on noin 30 kävelyyn sopivaa luontopolkua ja vaellusreittiä. Saarilla on lisäksi 53 luonnonsuojelualuetta, joista osalla voi vierailla.

Nåtö, Ramsholmen, Prästgårdsnäset ja Herrön ovat helposti saavutettavissa ja niissä on pysäköintialue ja opastettuja luontopolkuja. Mukaan kannattaa pakata retkieväät – kunhan muistaa viedä roskat mukanaan.

Katso lisää vinkkejä

Ahvenanmaan merellinen tunnelma on ainutlaatuinen.

Lue myös: