MainosVisit Åland

Pyörälomalle Ahvenanmaalle tänä kesänä? Katso parhaat lomavinkit

Ahvenanmaa on kuin tehty polkupyöräilyyn. Lyhyet välimatkat, upeat maisemat ja valloittava vieraanvaraisuus tekevät matkasta ikimuistoisen.

Ahvenanmaa on juuri sopivan kokoinen pyörälomaa ajatellen.


26.5.2021 15:58

Ahvenanmaa soveltuu kaikenikäisille lomailijoille, jotka haluavat kokea upeita maisemia ja merellistä tunnelmaa pyörän selästä käsin ja maistella matkan varrella herkullista lähiruokaa. Mutta mikä on paras reitti, missä kannattaa majoittua ja mitä on syytä pakata mukaan?

Kokosimme yhteen parhaat matkavinkit.

Suunnittele matkareitti kuntotason ja mieltymysten mukaan

Ahvenanmaa on juuri sopivan kokoinen pyörälomaa ajatellen. Viisi päivää riittää lyhyeen irtiottoon ja kahdessa viikossa ehtii tutustua saaristoon perinpohjaisesti. Matkan kestoon vaikuttaa myös oma tahti: jotkut nauttivat rauhallisesta etenemisestä ja toiset haluavat hien pintaan.

Yksi kauneimmista reiteistä kulkee Turun edustalta Korppoosta lautalla vehreälle Kökarin saarelle, jossa Tove Janssonkin mielellään vietti kesiä. Saarella on hotelli, majataloja, vierasvenesatama ja leirintäalue, joissa voi yöpyä ennen matkan jatkumista joko läheisille pikkusaarille tai Manner-Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaan saarilla pääsee kokemaan omanlaisen tunnelman.

Varsinkin ensikertalaisena matka voi olla helpointa aloittaa Maarianhaminasta, josta voi nähtävyyksiin tutustumisen jälkeen jatkaa matkaa Ahvenanmaan saariston rengastietä pitkin. Valittavissa on monia reittivaihtoehtoja, joihin kannattaa tutustua täällä.

Jos haluat päästä helpolla, kannattaa valita valmis pyörälomapaketti, joita järjestää ainakin Ålandsresor ja Viking Line. Muistathan joka tapauksessa varata majoituksen etukäteen, sillä kesällä Ahvenanmaa on suosittu lomakohde.

Tutustu Maarianhaminan ympäristöön päiväretkillä

Merenkulkukaupunki Maarianhamina on kaunis ja kiinnostava lomakohde, josta on helppo tehdä pyöräretkiä lähialueille. Vieraile ainakin Ahvenanmaan läntisimmässä – ja aurinkoisimmassa – kunnassa, Eckerössä, jossa voi viettää rentoa rantapäivää vaikkapa Degersandin tai Käringsundin hiekkarannalla tai rantakalliolla ja majoittua vaikkapa upeaan Björnhofvda Gårdin majataloon.

Etelässä, kymmenen kilometrin päässä Maarianhaminasta, sijaitsee Järsö ja kaunis puutarhakahvila Stickstugan Hantverk & Café, jossa voi nautiskella päiväkahveja ja kotitekoisia leivonnaisia värikkäästi sisustetun kasvihuoneen rauhassa.

Kun polkee noin 23 kilometriä kohti koillista, päätyy keskiaikaiseen Kastelholman linnaan, joka on yksi Ahvenanmaan komeimmista nähtävyyksistä. Sieltä matkaa voi jatkaa kohti Bomarsundin linnakeraunioita, jonne on Kastelholmasta matkaa noin 14 kilometriä. Matkan voi halutessaan jakaa kahdelle päivälle ja yöpyä esimerkiksi tunnelmallisessa Kvarnbon majatalossa tai Kastelholman vieraskodissa.

Vuokraa pyörä paikan päältä ja pakkaa mukaan vain välttämätön

Toiset haluavat ehdottomasti ajaa omalla tutulla fillarilla, ja toiset vuokraavat mieluummin pyörän kätevästi paikan päällä majoituspaikasta, vierassatamasta tai polkupyörävuokraamosta.

Esimerkiksi Ro-No Rentillä on kaksi toimipistettä Maarianhaminassa, ja viikkohinnat ovat 60 eurosta ylöspäin. Saatavilla on myös erilaisia kärryjä, turvaistuimia ja polkupyörälaukkuja, jotka ovatkin käteviä, sillä reppu selässä polkiessa voi etenkin kesällä tulla kuuma.

Polkupyörän tykötarpeineen voi hyvin vuokrata paikan päältä.

Päiväretkelle ei tarvitse vesipullon ja aurinkovoiteen lisäksi juuri muuta, mutta pidemmille matkoille kannattaa pakata säähän sopivien vaatekertojen lisäksi pyöränkorjausvälineet ja ainakin yksi sisäkumi – tosin pyörärikon sattuessa voi apuun kutsua myös Ro-Non pientä maksua vastaan.

Koska matka taittuu kotimaassa, passia ei tarvitse ottaa mukaan.

Majoitu mukavasti hotellissa tai seikkaile saaristossa

Ahvenanmaalla on majoitusvaihtoehtoja joka lähtöön hotelleista ja majataloista vuokramökkeihin ja leirintäalueisiin. Jotkut haluavat yöpyä mukavasti hotellissa ja herkutella ravintoloiden antimilla, toiset seikkailevat mieluiten teltta ja retkikeitin mukanaan ilman sen tarkempaa suunnitelmaa.

Pyöräloman majoitus voi olla yhtä hyvin teltta kuin hotellikin.

Vaikka olisikin liikkeellä polkupyörällä, mikään ei estä hyppelemästä saarelta toiselle, päinvastoin! Lautoilla matkustaminen on edullista, helppoa ja mukavaa.

Ahvenanmaalla on kaikenkokoisia saaria. Osassa on täydet palvelut, kuten museoita, kesäkahviloita ja pikku puoteja, mutta osa saarista on asuttamattomia, joilla voi kokea täydellisen hiljaisuuden ja unohtaa muun maailman kiireet.

Herkuttele paikallisilla antimilla

Ruoka maistuu entistä paremmalta pyörälenkin päätteeksi, ja yksi tapa suunnitella matka onkin ravintoloiden mukaan.

Etenkin kesällä makuhermoja hemmotellaan, ja tarjolla on tuoretta kalaa ja lihaa, uusia perunoita, saaristolaisleipää voilla ja tietysti Ahvenanmaan pannukakkua. Tämä ahvenanmaalainen perinneherkku valmistetaan mannapuurosta, maustetaan kardemummalla ja tarjoillaan perinteiseen tapaan luumukiisselin ja kermavaahdon kera.

Ahvenanmaan pannukakku tarjoillaan perinteiseen tapaan luumukiisselin ja kermavaahdon kera.

Godbyssa, 20 kilometrin päässä Maarianhaminasta, sijaitsee Uffe på Berget, josta voi herkuttelun lomassa ihastella upeita maisemia. Suosittu ja ylistetty ravintola Nautical taas sijaitsee Maarianhaminassa Ahvenanmaan merenkulkumuseon yhteydessä ja tarjoilee usean ruokalajin maistelumenuita ja laadukkaita annoksia.

Kastelholman historiallisen linnan vieressä sijaitsee televisiosta tutun ja vuoden kokkina palkitun Micke Björklundin ravintola Smakbyn. Siellä kannattaa erityisesti kokeilla paikan päällä tislattua Ålvadosta eli paikallisista omenoista valmistettua calvadosta. Ravintolan yhteydessä olevasta puodista voi ostaa mukaan makoisat tuliaiset, joita maistellessa voi palautella mieleen kesälomamuistoja vielä kotonakin.

Katso lisää vinkkejä

Lyhyet välimatkat, upeat maisemat ja valloittava vieraanvaraisuus tekevät Ahvenanmaan-matkasta ikimuistoisen.

Lue myös: