MainosVisit Åland

Kesän parhaat matkat varataan nyt – nämä 5 syytä tekevät Ahvenanmaasta koko perheen suosikkikohteen

Tiesitkö, että Ahvenanmaa on kesäisin Pohjoismaiden aurinkoisin paikka? Kesän ykköskohteessa niin lapset kuin aikuisetkin pääsevät kertaheitolla lomatunnelmaan.

Ahvenanmaan rento saaristolaistunnelma, upeat maisemat ja herkullinen lähiruoka hurmaavat koko perheen.


20.5.2021 11:16

Ahvenanmaa on turvallinen ja helppo kotimaankohde, ja lomatunnelmaan pääsee jo laivamatkan aikana. Perillä odottaa saari täynnä seikkailuja koko perheelle. Ei ihme, että Mondo-lehti valitsi Maarianhaminan tämän vuoden 10 parasta matkakohdetta -listalleen.

Poimimme viisi parasta vinkkiä koko perheen kesälomamatkalle Ahvenanmaalle!

1. Lyhyet välimatkat vievät hetkessä nähtävyydestä toiseen

Ahvenanmaan pääkaupungin Maarianhaminan lisäksi matkan aikana kannattaa vierailla myös muualla maakunnassa, sillä välimatkat ovat lyhyitä. Pääsaaressa ne taittuvat polkupyörällä tai autolla, ja pienemmille saarille pääsee kätevästi lautalla. Ei tarvitse kuin antaa rennon saaristolaistunnelman, upeiden maisemien ja herkullisen lähiruoan tehdä tehtävänsä!

Ahvenanmaalla kaikki on lähellä.

2. Keskiaikaisia linnaseikkailuja ja päivä merikapteenina

1300-luvulla pystytetty Kastelholman linna on monen mielestä Ahvenanmaan komein nähtävyys. Lapsille keskiaikaisessa linnassa järjestetään jännittäviä merirosvokierroksia, joiden päätteeksi koko perhe voi ikuistaan itsensä linnanherran tai -neidon asussa.

Linnassa saattaa joskus kummitella – kuinka monta pientä aavetta löydätte muurien syvennyksistä?

Lapset rakastavat myös vuoden museoksi valittua Ahvenanmaan merenkulkumuseota, jossa voi viettää päivän merikapteenina ja kiivetä mastoon, harjoitella merimiessolmuja sekä osallistua aarrejahtiin.

Vieressä sijaitsee upea purjelaiva Pommern, joka kuljettaa koko perheen kuvitteelliselle maailmanympäripurjehdukselle. Illalla uni maistuu varmasti!

Erityisesti lasten kanssa matkustaville Ahvenanmaa tarjoaa rutkasti mahdollisuuksia.

3. Lasten ikioma saari

Maarianhaminan keskustan tuntumassa sijaitsee lasten oma saari Lilla Holmen, jossa voi vesileikkien lomassa kiipeillä rannalle ankkuroidussa merirosvolaivassa. Puistomaisella saarella voi tutustua myös pupuihin, kilpikonniin, riikinkukkoihin ja papukaijoihin, ja unohtumattoman päivän kruunaa herkullinen jäätelötötterö.

Kaupungista löytyy myös useita hauskoja leikkipuistoja, jotka tarjoilevat ilmaista huvia perheen pienimmille. Maarianhaminan keskustassa on kaksi kivaa leikkipaikkaa, joista yksi sijaitsee kaupungin torilla ja toinen Torggatanin eteläpäässä.

Eckerössä, noin 30 kilometriä Maarianhaminasta länteen, sijaitsee perhepuisto Smart Park. Siellä voi hypätä pienoisauton rattiin, tutustua kotieläimiin tai testata taitojaan kiipeilyradalla.

Aurinkoisella Ahvenanmaalla on lukuisia upeita hiekkarantoja.

4. Kesän paras rantaloma

Ei ole kesälomaa ilman yhteisiä uintireissuja, ja Ahvenanmaan monet uimarannat ovatkin omiaan rentojen rantapäivien viettoon. Tiesitkö muuten, että Ahvenanmaa on touko-elokuussa Pohjoismaiden aurinkoisin paikka?

Yksi Maarianhaminan houkuttelevimmista hiekkarannoista sijaitsee Mariebadin kylpylän edustalla, jossa on lämmitettyjen ulko- ja sisäaltaiden lisäksi lapsien riemuksi myös vesiliukumäki, vesiputous ja porealtaita. Aikuiset voivat nautiskella kylpyläosaston rentouttavista hoidoista tai ihastella upeita merimaisemia rantatuolista käsin.

Ahvenanmaan ehdottomasti upein hiekkaranta Degersand sijaitsee Eckerössä. Degersandin hienohiekkaisella ja matalapohjaisella rannalla viihtyvät niin isot kuin pienet uimarit. Vesi on kirkasta ja etelään aukeavan rannan aallokko on joskus kuin etelän lomakohteissa! Rannalla vierähtää helposti koko päivä ja nälän yllättäessä voit piipahtaa ravintolaan nauttimaan ruokaa, juomaa ja jäätelöä.

Ahvenanmaa on turvallinen ja helppo kotimaankohde, jossa kaikenikäiset viihtyvät.

5. Hiekkakakkujen SM-kilpailu ja upeita palkintoja

Ahvenanmaa juhlii ensi vuonna 100-vuotisjuhlavuotta ja kutsuu jo nyt kaikki mukaan hiekkakakkuja leipomaan.

Koko perheen voimin valmistetusta hiekkakakusta kannattaa jakaa kuva Instagramissa – parhaat kakut nimittäin palkitaan ja jännittävä finaali käydään Ahvenenmaalla heinäkuussa. Finalistit palkitaan ikimuistoisella Ahvenanmaan-perhematkalla ja voittaja saa lisäksi 1000 euron elämyslahjakortin. Ei kun leipomaan!

Tutustu Ahvenanmaan lomatarjontaan

Lue myös: