MainosVepsäläinen

Jaa tila viherkasveilla, käytä jumppapalloa tuolina ja laita johdot kouruun. Näillä sisustussuunnittelijan kikoilla luot kauniin työtilan pieneenkin kotiin

Nokkeluus ja muuntautumiskykyiset kalusteet pelastavat etätyöläisen arjen. Vepsäläisen sisustussuunnittelija kertoo parhaat vinkkinsä rauhallisen työtilan luomiseksi kotiin.

Remppa vai Muutto Suomi -ohjelmassa makuu- ja olohuoneiden väliin sijoitettiin kaksi äänieristettyä työtilaa. Lasiseinäiset kopit voidaan tarvittaessa siirtää toiseen paikkaan.


30.9. 13:47

Etätyöläisyys on tullut jäädäkseen, antaahan se elämään paljon tervetullutta joustoa. Syksyn Remppa vai muutto Suomi -ohjelmassa kodin työpistehaasteita on lähdetty ratkomaan hyvin erilaisin tavoin.

Vepsäläisen sisustussuunnittelija Piia Konttinen on huomannut, että kotityöpisteet tuovat kodin arkeen uusia haasteita. Yksi ongelma on ylitse muiden.

– Suurin haaste on työpisteen rauhoittaminen. Usein perhe pyörii kotona samaan aikaan, ja työrauhaa on vaikea järjestää.

Erilliseen työhuoneeseen ei läheskään joka kodissa ole mahdollisuutta. Joskus käy niin, että kun kotia katselee uusin silmin, sieltä keksii rauhallisen sopen työpisteelle esimerkiksi portaiden alta.

– Kattoon kiinnitetyillä verhoilla voi rajata työpisteen kätevästi muusta tilasta. Myös isot viherkasvit ovat hyviä tilanjakajia!

On myös muita keinoja: rauhallisen työpisteen rakentaminen onnistuu toimistoilta tutuilla tilanjakajilla (muunneltavilla kalusteilla), jotka ovat myös kauniita katsella.

– Työtilan voi erottaa muusta huoneesta akustoivalla seinäkkeellä tai siirrettävällä tilanjakajalla. Esimerkiksi Vitran pyörillä liikuteltavaa Dancing Wall -seinäkettä on helppo siirrellä kotona eri tarkoituksiin, Piia kertoo.

Akustoivia seinäkkeitä löytyy puolestaan BoConceptin ja Lintexin mallistoista. Ammattilaiselta löytyy muitakin kikkoja.

Työtuoli voi olla kaunis

Rauhan lisäksi etätyöläiset ovat kertoneet kaipaavansa parempaa ergonomiaa. Etätyö on yleensä istuen tehtävää toimistotyötä, jolloin katseet kääntyvät tuolin ja pöydän säätöihin.

– Ergonomiaongelmat on onneksi ratkaistavissa oikeanlaisilla työpöydillä ja työtuoleilla. Työtuolia on hyvä voida säätää monipuolisesti. Pöytääkin pitäisi pystyä nostamaan ja laskemaan, Pia opastaa.

Työssään Piia on huomannut, että moni karsastaa aluksi työtuolia, jossa on kymmeniä erilaisia säätöjä. Sellaista ei haluttaisi hankkia kotiin, koska ”työtuolit ovat rumia”.

BoConceptin Cupertino-kirjoituspöydän kansilevyjen alla oleva säilytystila imaisee mukavasti pikkusälän sisäänsä.

– Mutta eivät ne ole! Esimerkiksi Vitran työtuoleissa ulkonäkö ja ergonomia kohtaavat erityisen hyvin. Tuolit sisältävät kaikki tarvittavat säädöt, ja niiden istuinmukavuus on huippuluokkaa. Silti ne ovat hyvin esteettisiä, hän kertoo. Useilla valmistajilla on perinteisten työtuolien lisäksi työtuoliversio ruokapöydäntuoleista. Esimerkiksi BoConceptilla, Fritz Hansenilla, Calligariksella on säädettäviä ja sekä pyörillä että käsinojilla varustettuja työtuoliversioita, jotka eivät näytä perinteisiltä työtuoleilta.

Myös sähköpöytä on tärkeä ergonomian lisääjä. Toisin kuin usein luullaan, myös siroja sähköpöytiä on saatavilla. Esimerkiksi Selkalla on hyvä valikoima pieniä säädettäviä läppäripöytiä, joita on eri kokoisina ja erilaisilla pintamateriaalivaihtoehdoilla.

Pienen tilan niksit

Pienissä tiloissa korostuvat monikäyttöisten ja muuntautumiskykyisten kalusteiden tarve. Esimerkiksi Made by Choicen kompakti ja kohtuuhintainen Fem-työpöytä on oivallinen sivupöytä kodin muihin tiloihin, jos työpöydälle ei ole enää tarvetta. Myös Femin työskentelykorkeutta on helppo vaihdella levyä siirtämällä.

Myös työpöydän sotkut häiritsevät pienissä tiloissa enemmän, sillä ne ovat koko ajan silmillä.

– Olennainen asia tilassa kuin tilassa on saada työt piiloon päivän päätteeksi, jotta niistä irtautuminen myös onnistuisi. Toisin sanoen työpöydän olisi hyvä olla siisti, jotta se näyttäisi mahdollisimman vähän työpöydältä. Tähän auttaa työpisteen vieressä oleva säilytystila, minne työromut voi laittaa. Esimerkiksi String-hyllyjärjestelmässä on oma kaappiratkaisunsa työpöytälevyn alla.

String-hyllyjärjestelmä tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia kodinsisustajalle ja etätyöntekijälle.

Hyvä ratkaisu pienen tilan pulmiin on myös Adea Smartworkin Fokus-kaappi, joka kätkee sisäänsä korkeussäädettävän työtason ja säilytystilan näytölle ja koneelle. Työt ja paperisälä ovat poissa silmistä vain parilla kaapinoven heilautuksella.

Johdot järjestykseen

Johdot ovat murheenkryyni monessa kodin tilassa. Työtilaan on tarjolla hyviä ratkaisuja johtojen hallintaan: Työpöydissä on johtojen läpivientiratkaisuja ja johtokouruja, jotka helpottavat johtojen asettelua ja vientiä pistokkeeseen. Lisäksi pöytiin on mahdollista saada lisävarusteina pistokkeita- ja USB-portteja, jolloin pöydästä menee vain yksi yhteinen johto pistokkeeseen.

– Näitä lisävarusteita on usein totuttu näkemään toimistoissa, mutta niihin kannattaa satsata myös kotona, Piia sanoo.

Mutta mikä on sellainen toimistopuolelta tuttu juttu, mitä kannattaisi hyödyntää myös kodin etätyöpisteessä?

– Jumppapallo! Kangasverhoiltu jumppapallo on loistavaa vaihtelua työtuolille myös kotioloissa eikä ole edes kovin kallis sijoitus. Vepsäläiselläkin on VLUVin palloa myynnissä vaikka kuinka monessa värissä. Lapsetkin tykkäävät!

Tutustu Vepsäläisen työtilaratkaisuihin.

Vepsäläinen sisustaa Remppa vai Muutto Suomi -ohjelmaa, jonka kakkoskausi on katsottavissa syksyllä Nelosella sekä Ruutu+-sovelluksessa.

Lue myös: