[Mainos: Vepsäläinen] Katso 5 ihanaa joulutrendiä – mikä näistä on sinun tyylisi? - Vepsäläinen Sisustamo - Ilta-Sanomat
MainosVepsäläinen

Katso 5 ihanaa joulutrendiä – mikä näistä on sinun tyylisi?

Haluatko jouluusi runsaasti kimallusta vai riittääkö kaksi havunoksaa maljakossa? Katso viisi inspiroivaa joulutyyliä: mikä näistä on suosikkisi?

Tänä vuonna joulutrendeissä on eroteltavissa vahvoja ääripäitä.


30.11.2020 10:48

Tänä vuonna joulutrendeissä on eroteltavissa vahvoja ääripäitä. Yksi vahva suuntaus on runsas, koristeellinen ja ylellinen tyyli, jossa on kimalletta ja säihkettä. Toisaalta yhtä vahvana näkyy pelkistetty tyyli, joka nojaa perinteisiin jouluväreihin, luonnonmateriaaleihin ja itse tehtyihin koristeisiin.

Onneksi yhtä oikeaa joulutyyliä ei ole ja jokainen saa viettää juhlaa kuten haluaa. Tästä syystä tarjolla on joulukoristeita ja -somisteita joka lähtöön kultaisista palmuista olkipukkeihin.

Joulun vietossa näkyy myös se, että tänä vuonna kotona on vietetty enemmän aikaa kuin koskaan. Toiset meistä ovat innostuneet askartelemaan, kun siihen kerrankin on aikaa.

Tänä jouluna voi tehdä itse kaiken sen, mistä on aina haaveillut, mutta mikä on ajanpuutteen vuoksi jäänyt: neuloa lahjaksi villasukat, taiteilla joulukortit ja imellyttää laatikot. Toiset taas ovat nimenomaan niin täynnä kokkaamista ja kotona puuhastelua, että hemmottelevat itseään jouluna tilaamalla kaiken valmiina.

Joulukoristelun suhteen on viisi suuntausta, minimalistisesta runsaaseen ja suomalaisesta kansainväliseen. Poimimme tyylien pääpiirteet:

Joulutyyli 1: Runsasta ja ylellistä

Pitkään sisustuksessa ja – sen myötä joulukoristelussakin – on ollut vallalla minimalistinen suuntaus, ja jouluihmisen on pitänyt jarrutella itseään. Mutta nyt saa jouluttaja vapaasti riehaantua ja koristella sielunsa kyllyydestä.

Tähän runsauden tyyliin kuuluvat kiiltävät pallot, tähdet, kristalli ja huurretut havunoksat. Väreistä tärkeimmät ovat valkoinen, hopea, kulta ja puuteri. Kaikkea kuorruttaa pieni ylellinen ote, ja koristeluissa on bling-blingiä. Esimerkiksi joulukuusesta ei paljon itse kuusta näy kaiken kimalluksen alta.

Ylellisen runsaaseen tyyliin kuuluu kiiltoa ja kimallusta, pallojen ohella trendinä ovat sulkakoristeet ja erilaiset linnut. Koristeet Vepsäläisen Shishi-joulumallistosta.

Joulutyyli 2: Perinteistä ja itsetehtyä

Perinteisen joulutyylin kannattaja aloittaa jouluun valmistautumisen ajoissa, sillä hän haluaa tehdä mahdollisimman paljon itse. Lahjoiksi annetaan käsin kirjailtuja pyyheliinoja, ja kortit ja koristeet askarrellaan itse. Ja tänä vuonna, kun monet joulunajan menot ovat jääneet väliin, itse tekemiseen riittää aikaa.

Perinteinen joulutyyli koostuu havukransseista, itse tehdyistä kierrekynttilöistä, olkipukeista ja -himmeleistä. Luonnonmateriaaleja täydennetään joulunpunaisilla koristeilla – klassinen sävy on muuten taas trendien harjalla.

Perinnejouluun kuuluvat kaikki lapsuudesta tutut elementit: tontut, lyhteet punatulkkuineen sekä askartelut kävyistä, säkkikankaasta ja havuista. Koristeet Shishin ja Habitatin joulumallistoa Vepsäläiseltä.

Joulutyyli 3: Yksinkertaista ja selkeää

Vaikka toiset intoutuvat jouluna koristelemaan täydellä vaihteella, tosi minimalisti pitää kiinni eleettömästä tyylistään vuoden ympäri. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö joulu näkyisi minimalistin kotona. Juhlakausi toteutuu muutamalla havunoksalla maljakossa, kynttiläasetelmana pöydällä tai parilla tyylitellyllä enkelillä kattauksessa.

Minimalisteissa on värien suhteen kaksi koulukuntaa: toiset luottavat klassiseen mustavalkoiseen, toiset vannovat perinteisten jouluvärien, punaisen ja vihreän, nimeen. Materiaaleista ykkösenä ovat molemmissa tapauksissa ajattomat ja kestävät luonnonmateriaalit.

Minimalistin joulutyyli syntyy kynttilöistä, minikuusesta tai parista havusta maljakossa ja koristeeksi jätetystä lahjapaketista. Kalusteet Warm Nordicin (vas.) ja kynttilänjalka Fritz Hansenin (oik.).

Joulutyyli 4: Kansainvälisyyttä ja eksotiikkaa

Vai kuulutko heihin, joihin perinteinen jouluestetiikka ja suomalainen jouluruoka eivät iske lainkaan? Siinä tapauksessa oma joulutyylisi löytyy maailmalta. Miltä kuulostaisi vaikka yläluokkainen joulu brittikartanossa? Tai joulu Ranskan maaseudulla linnassa? Koska tänä vuonna joulureissut on peruttu, kansainvälinen joulu rakennetaan kotiin.

Tähänkin tyyliin kuuluu runsaus, mutta perinteisten jouluvärien sijaan sävyissä hallitsevat viininpunainen, violetti, petrooli, syvänsininen ja tumma vihreä. Pohjolassa tuttujen tonttujen sijaan hahmot ovat usein eläinmaailmasta: lintuja, peuroja, jäniksiä ja oravia. Hillittyjen luonnonmateriaalien sijaan tyyli on usein näyttävämpää eli samettia, kirjailuja, lasia ja kimalletta.

Jos tontut ja lyhteet eivät ole sinun juttusi, inspiroidut ehkä kansainvälisestä tyylistä. Miten olisi brittiläinen, venäläinen tai ranskalainen joulu? Koristeet Shishin joulumallistosta.

Joulutyyli 5: Fantasiaa ja huumoria

Jos haluat heittää kaikki perinteet romukoppaan, fantasiajoulu on sinun juttusi. Ja tässä tyylissä ei ole sitten mitään rajoja! Joulu voi ihan hyvin olla pinkki, keltainen tai pilkullinen. Koristeissa näkyy ballerinoja, yksisarvisia, cupcake-leivoksia, käsilaukkuja tai vaikka huulipunia.

Fantasiajoulussa on huumoria. Koristeeksi käy vallan mainiosti vaikka astronautti tai ilmapallokoira. Värit voivat olla jouluisia – tai sitten eivät, aivan kuten itse haluat. Seinähylly ja koriste-esineet (vas.) Mazen mallistoa ja koirakynttilänjalat (oik.) Fatboyn.

Tuo joulutyyli kotiin

Lue myös: