[Mainos: Vepsäläinen] Haussa täydellinen ruokapöytä? Huomioi nämä 6 tärkeää ohjetta - Vepsäläinen Sisustamo - Ilta-Sanomat
MainosVepsäläinen

Haussa täydellinen ruokapöytä? Huomioi nämä 6 tärkeää ohjetta

Ruokapöydän hankinnassa on monta mietittävää asiaa: pyöreä vai kantikas, minkä kokoinen ja mitä materiaalia? Näillä vinkeillä löydät sopivan pöydän.

Ruokapöytä on yksi kodin isoja hankintoja.­


29.10.2020 10:43

Ruokapöytä on monen kodin keskus. Sen äärellä jaetaan aamun lehti ja päivän kuulumiset, tehdään etätöitä ja läksyjä sekä tietysti syödään yhdessä. Ruokapöytä onkin yksi kodin isoja hankintoja. Kun satsaat laatuun ja huollat pöytää säännöllisesti, se pysyy mukana menossa jopa vuosikymmeniä.

Muistilista ruokapöydän ostajalle – ota nämä asiat huomioon:

 1. Pöytä on riittävän suuri, kun jokaiselle istujalle on vähintään 60 senttimetriä pöytätilaa.

 2. Tarkista, että pöytä sopii ruokailutilaan kooltaan: joka suuntaan pitäisi olla vähintään 70 senttimetriä tilaa.

 3. Käyttötarkoitus ja huoneen koko vaikuttavat siihen, mikä on sopivin muoto: pyöreä, suorakulmio vai neliö.

 4. Ennen ostopäätöstä testaa pöydän korkeus koeistumalla sen ääressä. Sekä pöydät että tuolit ovat erikorkuisia.

 5. Muista myös jatkettavat pöydät. Ne ovat kätevä ratkaisu, jos toisinaan tarvitset selvästi enemmän pöytätilaa kuin arjessa.

 6. Kiinnitä huomiota pöydän materiaaliin, sillä pinnan pitää kestää kuumuutta ja kosteutta.

Pyöreä pöytä, kuten Vitran Eames Segmented table, on ihanteellinen seurusteluun, sillä kaikki näkevät toisensa.­

1. Kuinka monen hengen ruokapöydän tarvitset?

Onko etsinnässä ruokapöytä kahdelle, neljälle, kuudelle vai kahdeksalle hengelle? Kun ruokailijoiden määrä on tiedossa, voit tehdä laskutoimituksia pöydän koosta.

Jokaiselle istujalle pitäisi varata vähintään 60 senttimetriä pöytätilaa. Kuuden hengen suoran pöydän pitäisi siis olla vähintään 180-senttinen. Jos aiot sijoittaa tuolit myös pöydän päätyihin, varaa vähintään 30 senttimetriä lisää pituutta pöydän kumpaankin päähän.

Eikö olisi ihanaa, jos ruokapöydän kansi olisi yhtä kestävä kuin keittiön kivitaso? BoConceptin jatkettavan Augusta-pöydän kanteen voi valita kestävää marmorikeramiikkaa.­

2. Minkä kokoinen ruokapöytä tilaan mahtuu?

Ruokapöydän joka puolelle tulisi jäädä vähintään 70 senttimetriä tyhjää tilaa. Tämä on riittävä tila tuoleille, jotta ruokailija pääsee istuutumaan ja nousemaan tuolista ilman turhaa pujottelua.

Jos ihastut huonekaluliikkeessä liian suureen tai pieneen ruokapöytään, voit aina kysyä myyjältä, saako pöytää erikoismitoissa. Moni valmistaja tekee pöytiä myös täysin mittojen mukaan.

3. Pyöreä, neliö vai suorakaide – mikä pöydän muoto on paras?

Suosituin ruokapöydän muoto on suorakaide. Suoran pöydän ympärille mahtuu tarvittaessa paljon ruokailijoita, mutta toisaalta kahdestaankaan nautittu illallinen ei istuta ruokailijoita liian kauas toisistaan.

Pyöreän pöydän etu on se, että kaikki ruokailijat näkevät toisensa helposti. Jos pyöreän pöydän jalka on keskellä, pöydän ympärille saa helposti mahdutettua ylimääräisen tuolin.

Myös neliömäisessä pöydässä kaikki istujat näkevät toisensa ja keskelle jää reilusti tilaa kattaukselle.

4. Mikä on sopiva ruokapöydän korkeus?

Ruokapöydän ja tuolien korkeudella on suuri vaikutus käyttömukavuuteen. Minkä pituisia sinä ja perheenjäsenesi olette? Kokeilkaa ja istukaa ruokailuryhmän äärellä myymälässä.

Vanhat pöydät ja tuolit ovat yleensä matalampia kuin uudet. Jos hankit uutta pöytää vanhojen tuolien kaveriksi, testaa aina, sopiiko pöydän korkeus tuoleihin. Monet valmistajat ovat onneksi viime vuosina päivittäneet klassikkokalusteidensa mittoja nykystandardeihin sopiviksi.

Kokeile ruokapöydän kaveriksi pitkää penkkiä. Penkki on ihanteellinen pöydän ääressä touhutessa ja sen saa kätevästi kannen alle piiloon. Kalusteet Warm Nordic.­

5. Tarvitsetko toisinaan lisää laskutilaa keittiöön?

Ruokapöydän ympärillä tehdään paljon muutakin kuin syödään. Pohdi ennen ostoksia sitä, mille muulle kuin ruokailulle tarvitset tilaa. Mahtuuko pöydälle levittämään esimerkiksi lautapelit, läppärit tai askarteluprojektin? Tai pidätkö usein illallisia tai juhlia?

Jos pöytätilaa tarvitaan silloin tällöin enemmän, harkitse jatkettavaa pöytää. Voit myös hankkia keittiöön tai ruokailutilaan kaksi saman sarjan ruokapöytää, jotka voi nostaa peräkkäin yhdeksi pitkäksi pöydäksi.

6. Millaista kulutusta ruokapöydän pinnan pitää kestää?

Kuuma kahvikuppi, kosteasti höyryävä keittokattila tai aterimia heiluttelevat nälkäiset lapset – ruokapöydän pinta on kovalla koetuksella normaalissa arjessa. Vaikka pöytää voi suojata pöytäliinalla ja -tableteilla, on laadukkaan pintamateriaalin valitseminen pitkäkestoinen valinta.

Näin kestävät yleisimmät pöytien pintamateriaalit:

 • Massiivipuu on lähes ikuinen valinta. Se vanhenee kauniisti, ja pinnan voi aina tarvittaessa hioa ja käsitellä uudelleen. Hyvin tehdyn pöydän rakenteessa ja materiaalin käsittelyssä on otettu huomioon, että puu elää kosteuden vaihdellessa. Siksi laatupöytä ei halkeile.

 • Viilupinta on hyvälaatuisena kaunis ja kestävä. Viilupintaiset pöydät ovat usein kevytrakenteisempia kuin massiivipuiset.

 • Lasipinta on pitkäikäinen ja ilmeeltään kevyt. Kirkas lasi paljastaa kauniisti lattian ja tuolit. Sävylasi tai kuvioitu lasi ovat puolestaan persoonallisia. Lasipöydällä on hyvä käyttää tabletteja, jotta se ei naarmuunnu tai tunnu kylmältä.

 • Keraaminen pinta on näyttävä, kuumuudenkestävä ja lähes naarmuuntumaton. Pinta muistuttaa tuntumaltaan laattapintaa.

 • Korkeapainelaminaatti on erittäin kestävä materiaali, joka on puristettu kovassa paineessa useista muovitetuista paperikerroksista. Se on helppohoitoinen, likaa hylkivä ja hyvä valinta, jos pöytä joutuu kovalle kulutukselle.

 • MDF on puolikovaa kuitulevyä. Maalattu MDF-pinta muistuttaa ulkonäöltään laminaattia, mutta on edullisempi eikä yhtä kestävä vaihtoehto.

 • Linoleum on joustava ja lämpimän tuntuinen luonnonmateriaali.

Vepsäläisellä on laaja valikoima ruokapöytiä erilaisiin tiloihin ja tarpeisiin.

Lue myös: