MAINOS

MAINOS – Vepsäläinen

Etätyöläisen toimiva kotitoimisto – sisustussuunnittelijan vinkit

Julkaistu:

Työskentelyn kotona ei tarvitse tarkoittaa epäergonomista asentoa eikä myöskään tylsää toimistotilaa. Kodin saa helposti muokattua etätöihin soveltuvaksi siten, että hankintoja voi hyödyntää sisustuksessa muutenkin. Sisustussuunnittelija Piia Konttinen vinkkasi, mitä työpisteen tekemisessä kannattaa ottaa huomioon.

Mihin sijoitat työpisteen?

Ylimääräinen huone työtilana on ylellistä, mutta koska useimmilla meistä sellaista ei ole, työpisteen voi tehdä johonkin muuhun, mahdollisimman häiriöttömään paikkaan kotona: olohuoneen sivuun, eteiskäytävälle, rappusten alle, makuuhuoneeseen….

Ergonomia ennen kaikkea

Kotitoimistossa on aina tärkeää muistaa ergonomia, eli että pöydän ja tuolin korkeudet ja etäisyys toisistaan ovat sinulle sopivat. Lisäksi se on olennaista, että olkavarret pääsevät laskeutumaan rennosti ja ranteille on tuki.

Jos olet tottunut käyttämään sähköpöytää tai kärsit selkävaivoista, on järkevää viedä ergonomia vielä pidemmälle ja hankkia myös kotiin sähköisesti säädettävä työpöytä.

Mieti säilytystilan tarve

Nykyiset työpöydät ovat usein tyyliltään siroja ja säilytystilaa on vähän tai ei lainkaan. Kun työt tehdään koneella ja papereita käytetään yhä vähemmän, säilytystilaa ei välttämättä tarvitakaan tai parilla laatikolla pärjää hyvin. Jos tarvitset työssäsi enemmän papereita, mappeja, lehtiä ja kirjoja, työpöydän oheen voi hankkia erillisen laatikoston.


Ahtaan tilaan työpöytä

Jos kotitoimisto on sijoitettu pieneen tilaan, hyvä ratkaisu työpöydäksi on seinään kiinnitetty taso, kulmapöytä tai klaffikaappi. Kiinni ollessaan lipasto näyttää kaapilta eikä vie juurikaan tilaa, lisäksi paperit ja toimistotarvikkeet pysyvät tallessa kannen takana.

Häivytä toimistomaisuus

Toimivan työpisteen voi koota ilman yhtäkään varsinaista toimistokalustetta. Mukava tuoli ja siro pöytä toimivat päivällä kotitoimistona ja työpäivän päätteeksi osana muuta sisustusta. Huomaamaton työpöytä syntyy esimerkiksi konsolipöydästä. Se ei vie huoneesta paljoa tilaa, mutta on riittävän syvä kannettavalle tietokoneelle. Työtuolina taas toimii nojatuolimainen tuoli, jonka voit kääntää kohti olohuonetta, kun et tee töitä.

Ruokapöytä työpisteenä

Jos varsinaiselle työpöydälle ei löydy kotoa paikkaa, yksi pätevä vaihtoehto on käyttää ruokapöytää työpisteenä. Ruokapöytä sopiikin hyvin työpöydäksi, koska niiden standardikorkeudet ovat lähellä toisiaan.


Työtuoli, joka ei näytä työtuolilta

Työtuolissa on tietenkin olennaisinta hyvä ja ergonominen asento. Kotitoimistossa on plussaa, jos tuoli myös sopii kodin muuhun sisustukseen. Tämä onnistuu esimerkiksi, jos hankit työtuolin samaa sarjaa kuin ruokapöydäntuolit ovat. Näin voit käyttää työtuolia tarvittaessa vierasvaratuolina ruokapöydän ympärillä. Monesta tuolimallista on saatavilla erilaisia versioita, joten työtuoli kannattaa istumamukavuuden nimissä hankkia käsinojallisena ja mielellään myös pehmustettuna.

Muista työpöytävalaisin

Jotta työskentelyolot olisivat toimivat, yhtä tärkeä kuin mukava tuoli on riittävän tehokas valaisin. Huoneen yleisvalo harvoin riittää työskentelyyn. Aina varma ratkaisu on kohdennettava pöytävalaisin. Jos työpöytä on pieni, säästät pöytätilaa sijoittamalla pöydän viereen lattiavalaisimen, jonka valon saa suunnattua alas.

Juttua varten on haastateltu Vepsäläisen projektimyynnin sisustussuunnittelija Piia Konttista.

Vepsäläiseltä löydät monipuolisen valikoiman sekä toimistokalusteita että laadukkaita kodin huonekaluja, jotka sopivat niin työskentelyyn kuin muuhunkin käyttöön. Tutustu työpöytä- ja työtuolivalikoimaan netissä.
MAINOS – Vepsäläinen
Lue myös:

MAINOS