MAINOS

MAINOS – Vepsäläinen

Näin teet kesäkalusteiden kausihuollon – vinkit materiaalin mukaan

Julkaistu:

Taas on se aika vuodesta, kun ulkokalusteet kaivetaan esille. Ennen terassisohvalle istahtamista pihakalusteet on kuitenkin hyvä huoltaa. Tee vuosihuolto materiaalin mukaan: rottinki, puu, betoni ja muovi vaativat erilaisen huollon.

Polyrottinki – puhdista kevyesti kostealla liinalla

Puhdista polyrottinki- eli muovirottinkikalusteet kostealla, pehmeällä liinalla. Likaantuneisiin kohtiin voi käyttää mietoa pesuaineliuosta. Vältä voimakkaita puhdistusaineita, painepesuria tai hankaavia puhdistusvälineitä.

Rottinki – pyyhi pölyt säännöllisesti

Pyyhi aidosta rottingista valmistettu kaluste pölystä kerran viikossa pehmeällä harjalla tai liinalla. Ole hellävarainen: älä käytä puhdistamiseen kemikaaleja tai liikaa voimaa. Imuroi kaluste 1–2 kertaa kaudessa huolellisesti. Muista myös punosten välit. Pyyhi tarvittaessa lika pois nihkeällä liinalla. Älä jätä rottinkikalusteita suoraan auringonpaisteeseen tai sateeseen, sillä ne saattavat haalistua tai vaurioitua.


Tiikki – öljyä ja pyyhi liat pois

Virallisesti tiikkikalusteet neuvotaan käsittelemään öljyllä vähintään kerran tai kaksi kesäkaudessa. Ilman öljyämistä tiikki patinoituu ajan myötä harmaaksi, ja toisten mielestä se juuri kuuluu tiikin luonteeseen eivätkä he missään nimessä halua öljytä kalusteita.

Jos öljyät tiikkikalusteet, varmista ennen sitä, että kaluste on kuiva. Puhdista pinta perusteellisesti ja hio tarvittaessa kevyesti puunsyiden mukaisesti. Käytä öljyä reilusti, kunnes pinta ei enää ime sitä. Pyyhi ylimääräinen öljy pois ja anna kalusteen kuivua kunnolla.

Jatkuvana huoltona pyyhi tiikkipinta säännöllisesti nihkeällä liinalla, niin lika ei pääse muodostamaan homeelle kasvualustaa. Sateisina kesinä tiikkikalusteeseen voi muodostua tummia kohtia, jotka kertovat pinnalla kasvavasta homesienestä tai pintalahosta. Kokeile täplien poistamiseen puun puhdistusainetta.

Betoni – vahaa pari kertaa kesässä

Käsittele betonikalusteet 1–2 kertaa kesäkaudessa parafiinivahalla tai parafiinipohjaisella liuoksella. Jos betonikalusteisiin tulee tahroja, poista ne kostealla, pehmeällä liinalla ja miedolla pesuaineella. Jos betonin pintaan ilmestyy kalkkilaikkuja, voit poistaa ne käyttämällä laimeaa viinietikkaseosta. Suojaa pinta käsittelyn jälkeen vahalla.

Betonikalusteita ei kannata sijoittaa nurmikolle tai muulle paljaalle maa-alustalle, koska betoni imee itseensä kosteutta. Huolehdi myös, ettei sadevesi jää seisomaan betonikalusteen pinnalle.


Bambu – öljyä ja tarvittaessa hio pinta

Bambukalusteet on tärkeä öljytä säännöllisesti, jotta ne eivät kuivu – vähintään 1–2 kertaa kesäkaudessa. Kuivuessaan bambu alkaa halkeilla ja pinta voi mennä ”karvaiseksi”. Jos bambu on jo ehtinyt kuivua ja pinta muuttunut epätasaiseksi, sen voi hioa ja öljytä uudelleen. Käytä öljyämiseen joko juuri bambulle tarkoitettua öljyä tai jotain muuta laadukasta ulkokalusteöljyä. Pellavansiemenöljyä sen sijaan ei kannata käyttää bambulle, sillä se saattaa edistää homeen kasvua. Kun otat kalusteet talven jälkeen käyttöön, kiristä samalla kalusteen ruuvit.

Akaasia – pyyhi liat säännöllisesti

Akaasiakalusteet on hyvä huoltaa kausittain: ensin pinta hiotaan, irtopöly poistetaan ja sitten puupinta öljytään kovapuuöljyllä. Lisäksi pinta on hyvä pitää puhtaana pyyhkimällä kaluste nihkeällä liinalla säännöllisesti, jotta lika ei pääse muodostamaan homeelle kasvualustaa. Poista tahrat miedolla pesuaineliuoksella. Akaasiakalusteet kannattaa siirtää suojaan sateelta eikä päästää vettä seisomaan kalusteille. Vepsäläisen akaasiakalusteet on valmiiksi pintakäsitelty polyuretaanipäällysteellä tuotteen suojaamiseksi, mutta suoja vähenee hiomisen mukana. Siksi kausihuolto on tärkeää.


Muovi ja nonwood – puhdista hellästi

Muovikalusteille ja nonwood- eli puuta jäljitteleville kalusteille pätevät pitkältä samat hoito-ohjeet. Molemmat puhdistetaan kostealla, pehmeällä liinalla. Likaantuneisiin kohtiin voi käyttää mietoa pesuaineliuosta tai muovikalusteille tarkoitettua puhdistusainetta. Älä hankaa muovipintoja tai käytä voimakkaita puhdistusaineita. Jos nonwood-kalusteen väri haalistuu, pinnan voi uudistaa akrylaattimaalilla.

Eukalyptus – älä säästele öljyä

Eukalyptuspuusta valmistetut kalusteet kannattaa öljytä aina ennen käyttöönottoa ja varastointia. Ennen öljyämistä varmista, että kaluste on täysin kuiva, puhdista pinta perusteellisesti ja hio tarvittaessa puunsyiden mukaisesti. Käytä öljyä reilusti, kunnes pinta ei enää ime sitä. Pyyhi ylimääräinen öljy pois.

Puhtaanapito hoituu pyyhkimällä nihkeällä liinalla, ja tahrat saa poistettua miedolla pesuaineliuoksella. Eukalyptusta ei saisi käsitellä voimakkailla puhdistusaineilla tai hankaavilla puhdistusvälineillä eikä pestä painepesurilla.


Metalli – varo kolhuja

Ruostumattomasta teräksestä, alumiinista tai pintakäsitellystä metallista valmistetut kalusteet puhdistetaan pyyhkimällä kostealla, pehmeällä liinalla ja tarvittaessa miedolla pesuaineliuoksella. Pintaruosteen saa poistettua hankaamalla varovasti pehmeällä sienellä – mutta muista kuivata kalusteet huolellisesti. Vaikeisiin ruostejälkiin voi kokeilla ruostumattomalle teräkselle tarkoitettua puhdistusainetta. Sen sijaan älä käytä metallikalusteisiin klooria, valkaisuaineita, muita voimakkaita pesuaineita tai teräviä työkaluja. Varo myös kolhimasta pintaa. Jos maalipintaan tulee naarmuja, ne kannattaa paikata heti, ettei ruoste pääse sitä kautta kalusteeseen.

Kankaat ja pehmusteet – suojaa paisteelta ja sateelta

Jos kesäkalusteiden pehmusteet tuntuvat talven jäljiltä tunkkaisilta, pese ne tarvittaessa ohjeen mukaan. Ulkokalusteiden päälliset ovat yleensä kestäviä, mutta nekin saattavat haalistua auringonpaahteessa ajan mittaan. Niinpä pehmusteet kannattaa suojata pahimmalta paisteelta ja kastumiselta. Jos pehmuste pääsee kastumaan, kuivata se varjossa.

Vepsäläiseltä löydät monipuolisen valikoiman ulkokalusteita niin pienille parvekkeille kuin laajoille terasseille. Tutusta ulkotilojen sohvaryhmiin, ruokapöytiin, aurinkotuoleihin ja muihin kesäkalusteisiin nettisivuillamme.

Lue myös: Tee terassistasi kesän ihanin keidas!
MAINOS – Vepsäläinen
Lue myös:

MAINOS