MAINOS

MAINOS – Vepsäläinen

Ostoslistalla uudet ruokapöydäntuolit? Ota nämä 5 asiaa huomioon

Julkaistu:

Minkä korkuiset tuolit kannattaa valita? Verhoillut tuolit olisivat ihanat, mutta ovatko ne heti tahroissa? Otanko tuolit samaa sarja kuin pöytä, vai nimenomaan ihan eri tyyliä? Vastasimme näihin ja muihin tuolinostajan kysymyksiin.

1. Mikä on tuolin sopiva korkeus?

Ruokapöydäntuolien valinnassa oleellista on istuinkorkeus suhteessa ruokapöydän korkeuteen. Jos tuolit ovat liian matalat pöytään nähden, istuma-asento on epäergonominen ja olo kuin pikkulapsella pöydälle kurotellessa. Jos taas tuolit ovat liian korkeat, reidet ottavat kiinni pöydän alalaitaan.

Pöytien standardikorkeus on noin 75 cm, tuolien noin 46 cm, mutta eroja löytyy molempiin suuntiin. Jo muutaman sentin heitto voi olla ratkaiseva. Erityisesti useamman vuosikymmenen ikäiset kalusteet ja designklassikot ovat pienempää mitoitusta. Nyt tosin viime vuosina klassikoiden mitoituksia on päivitetty vastaamaan nykystandardeja.

Jos ostat uusia ruokapöydäntuoleja netistä, vertaa niiden korkeutta nykyisiin tuoleihisi. Jos ruokapöytä säilyy samana, pitäisikö uusien tuolien olla samaa korkeutta kuin aiemmin vai jotain muuta? Jos lähdet ostoksille myymälään, mittaa ensin ruokapöytäsi. Myymälässä voit testailla potentiaalisia tuoleja oikeankorkuisen pöydän viereen.


2. Mitä materiaalia?

Tuolimateriaaleista yleiset puu ja muovi molemmat ovat käteviä ja helppohoitoisia materiaaleja. Erityisesti muovi-istuin yhdistettynä metallisiin jalkoihin on takuuvarma valinta. Muovilta on helppo pyyhkäistä sotkut pois, ruoka-aineet eivät imeydy siihen eivätkä lemmikit tuhoa metallisia jalkoja.

3. Verhoilulla vai ilman?

Moni karttaa verhoiltuja ruokapöydäntuoleja tahrojen pelossa, mutta turhaan. Jos kotona ei ole pahimmassa sotkuiässä olevia lapsia, verhoillut tuolit pysyvät yleensä siisteinä. Hyvä ja laadukas kangas hylkii likaa ja on kestävä. Tärkeää on muistaa käsitellä kangas heti alkuun tekstiilisuoja-aineella: näin se ei ime niin helposti nesteitä ja muita tahroja.

Verhoilu tuo tuoliin materiaalista riippuen kodikkuutta tai ylellisyyttä. Ja onhan pehmeällä tuolilla aina mukavampi istua.


4. Pöytä ja tuolit: samaa vai eri sarjaa?

Monet maineikkaat design-ruokailuryhmät on suunniteltu toimimaan kokonaisuutena: pöytä ja tuolit samaa sarjaa. Usein myös saman valmistajan klassikkopöydistä ja -tuoleista saa koottua yhteensopivat kokonaisuudet, vaikka niitä ei varsinaisesti pareiksi ole tarkoitettu.

Toisaalta ihan yhtä hyvä ratkaisu on koota ruokailuryhmä siten, että pöytä ja tuolit tuovat kontrastia toisilleen. Joko materiaalin, iän tai tyylin osalta. Esimerkiksi vanhan, puisen pöydän kanssa sopivat hyvin modernit, muoviset tuolit. Ja jos pöytä on näyttävä katseenvangitsija, tuolit saavat olla hillityt. Ja päinvastoin.

5. Huomioi myös nämä seikat

Se millaiseen käyttöön tuolit tulevat, toki vaikuttaa valintaan. Esimerkiksi jos ruokapöydän ääressä myös työskennellään tai istutaan pitkään iltaa, käsinojalliset tuolit ovat mukava ja ergonominen ratkaisu.

Lapsiperheissä taas tukeva penkki voi olla siroja tuoleja turvallisempi vaihtoehto.

Huomioi myös se, onko tarvetta sille, että tuoleja on helppo siirrellä tai että ne saa pinottua päällekkäin.

Jos muualla kotona – esimerkiksi työpöydän ääressä tai eteisessä kengänlaittoistuimena – on saman sarjan tuoleja, niistä saa tarvittaessa tyyliin sopivat lisätuolit ruokapöydän ääreen.

Vepsäläisellä on laaja valikoima erilaisia ruokapöydäntuoleja.

Verkkokauppa on auki ympäri vuorokauden.
MAINOS – Vepsäläinen
Lue myös:

MAINOS