MAINOS

MAINOS – Vepsäläinen

Tee terassistasi kesän ihanin keidas!

Julkaistu:

Viihtyisäksi sisustettu parveke tai patio on kuin olohuoneen jatke. Kokosimme parhaat tärpit avuksesi kesäkalusteiden valintaan.

1. Mihin käyttötarkoitukseen kalusteet tulevat?

Ensimmäinen asia pihakalusteita valittaessa on tietenkin miettiä, millaiseen käyttöön niitä tarvitaan: Järjestetäänkö teillä puutarhajuhlia? Haluatko löhöillä ja suunnata kalusteet aina aurinkoon? Tarvitseeko terassikalusteita siirrellä ulkopelien ja pihaleikkien tieltä?

2. Minkä kokoiseen tilaan kalusteet tulevat?

Oletko hankkimassa pihakalusteita suureen puutarhaan vai pienelle parvekkeelle? Oli oma kesäkeitaasi kumpaa kokoluokkaa vain tai jotain siltä väliltä, sopivia kalusteita kyllä löytyy.

Pientä parveketta tai miniterassia kalustettaessa koko ratkaisee: suosi siroja pikkupöytiä ja kevyitä, helposti liikuteltavia ja mielellään myös pinottavia tuoleja.

Vastaavasti jos terassisi on suuri, valitse rohkeasti näyttäviä, suuria kalusteita. Ne ottavat tilan haltuun; pienet kalusteet suurella terassilla näyttävät helposti sinne tänne ripotelluilta nukkekodin huonekaluilta.


3. Ovatko ulkokalusteet avonaisella pihalla vai katoksen tai lasituksen suojassa?

Vaihtuvat sääolosuhteet osaltaan kuluttavat ulkokalusteita. Esimerkiksi suora auringonpaiste haalistaa värejä. Toisaalta aito puu kuluu ajan saatossa kauniisti ja sen voi tarvittaessa hioa ja käsitellä uudestaan.

Auringonvalo on hyvä huomioida myös värivalinnassa. Esimerkiksi valkoinen pöytäpinta heijastaa auringonsäteitä enemmän kuin tumma ja voi häiritä ruokailijoita. Tummissa pinnoissa taas siitepöly näkyy vaaleaa helpommin. Reilunkokoinen aurinkovarjo auttaa molemmissa ongelmissa.

Jos pihakalusteet ovat käytössä vain harvakseltaan, kannattaa valita eläväpintaisia kalusteita, kuten puupintaa tai puujäljitelmää. Niissä lika näkyy vähemmän ja kalusteet näyttävät siisteiltä, vaikka niitä ei joka päivä pyyhittäisi.

Jos kalusteet tulevat olemaan suoraan taivaan alla, on varminta valita materiaaleiksi esimerkiksi polyrottinkia, muovia tai nonwoodia eli puuta jäljittelevää muovia. Ne kestävät hyvin myös suoraa sadetta ja seisovaa vettä, toisin kuin aito puu ja rottinki.

Myös betonikalusteet on hyvä suojata seisovalta vedeltä. Niitä ei tulisi myöskään sijoittaa nurmikolle tai muulle paljaalle maa-alustalle, sillä betoni imee kosteutta.


4. Missä säilytät kesäkalusteet?

Kausikalusteita hankkiessa kannattaa miettiä niiden säilytys. Käytännöllisintä on, jos voi valita kalusteita, jotka käyvät sekä ulos että sisälle. Näin kesän päätteeksi ei tule varastointipulmaa vaan pihakalusteet voi siirtää sisäkäyttöön. Nykyisin onneksi monella valmistajalla on tyylikkäitä ja monikäyttöisiä huonekaluja, jotka käyvät niin materiaalien kuin ulkonäkönsä puolesta yhtä hyvin parvekkeelle kuin olohuoneeseen.

Jos varastointitilaa on niukasti, suosi pinottavia ja osiin purettavia kalusteita.

Terassikalusteiden tyynyille ja pehmusteille on hyvä hankkia säilytyslaatikko, johon ne on helppo nostaa, kun niitä ei käytetä. Näin vältyt esimerkiksi siitepölyn tomuttamiselta.

5. Minkä tyyliset kalusteet sopivat kotiisi?

Pihakalusteiden tyylin suhteen varma ratkaisu on noudattaa rakennuksen arkkitehtuurin määrittelemää linjaa: onko kotitalosi ehkä suoralinjaisen moderni kivitalo, romanttinen kartano vai funkkishenkinen 70-luvun rivitaloasunto.


6. Jaksatko hoitaa ulkokalusteita vai etsitkö vaivattomuutta?

Synteettisistä materiaaleista – kuten muovi, nonwood tai polyrottinki – valmistetut kalusteet ovat helppohoitoisia. Erityistä huoltoa ei tarvita ja puhdistukseen riittää kostea liina ja mieto pesuaineliuos.

Monet puiset kalusteet taas kaipaavat suojakseen öljykäsittelyä. Esimerkiksi bambukalusteita on hyvä öljytä kerran pari kaudessa. Tiikin suhteen taas on kaksi koulukuntaa: öljyämällä sävy pysyy lämpimän rusehtavana, käsittelemättömänä se harmaantuu ajan kanssa.

Myös betonipinnat on hyvä käsitellä 1–2 kertaa kaudessa parafiinivahalla tai parafiinipohjaisella liuoksella, joka suojaa betonia kosteudelta ja lialta.

Metallisten kalusteiden osalta on tärkeä varoja kolhuja. Maalipintaan tulleet naarmut kannattaa paikata heti, joten kosteus ei pääse niistä ruostuttamaan kalustetta.

Vepsäläisellä on laaja valikoima erilaisia piha- ja parvekekalusteita: sohvaryhmiä, aurinkotuoleja, ruokailuryhmiä, aurinkovarjoja ja paljon muuta.

Kun hankit pihakalusteita, ota nämä asiat huomioon:

• Mihin käyttötarkoitukseen kalusteet tulevat?

• Minkä kokoiseen tilaan kalusteet tulevat?

• Ovatko ulkokalusteet avonaisella pihalla vai katoksen tai lasituksen suojassa?

• Missä säilytät kesäkalusteet?

• Minkä tyyliset kalusteet sopivat kotiisi?

• Jaksatko hoitaa ulkokalusteita vai etsitkö vaivattomuutta?
MAINOS – Vepsäläinen
Lue myös:

MAINOS