MAINOS

MAINOS – Vepsäläinen

10 vinkkiä – muista nämä, kun ostat valaisinta

Julkaistu:

Yksi vai useampi valaisin, mille korkeudelle ja mistä tietää, kannattaako valita kylmä vai lämmin valonlähde? Näillä vinkeillä onnistut valaisinostoksilla.
1. Älä tyydy yhteen valaisimeen

Unohda ajatus yhdestä, kirkkaasta, koko tilan valaisevasta valaisimesta. Se tekee tilan vain kolkoksi, etkä saa kohdistettua valoa oikeisiin paikkoihin.

Valitse sen sijaan muutama valaisin eri käyttötarkoitusten mukaan: yleisvalaisin kattoon, tunnelmavalaisin pöydälle ja lattiavalaisin antamaan kohdennettua valoa. Kun valopisteitä on useita, tunnelmaa ja valon määrää voi vaihdella tilanteen mukaan.

2. Varmista, ettei lamppu häikäise

Valaisinta ostaessa kannattaa miettiä kotona etukäteen, mistä suunnasta katselet valaisinta ja mihin haluat valoa. Jos olet ostoksilla myymälässä, sytytä valaisin jo liikkeessä, niin näet, millaisen valon se antaa. Näin varmistat, että valaisin häikäise käytössä.

Jos etsit valaisinta korkeakiiltoisen ruokapöydän päälle, valaisimessa on hyvä olla alahäikäisysuoja. Sen voi tarvittaessa korvata maitolasisella polttimolla.

3. Muista oikea polttimo

Hyvänkin valaisimen voi pilata väärällä valonlähteellä. Lamppu eli polttimo voi olla liian tehoton, himmeä, väärän sävyinen tai muuten tarkoitukseen sopimaton.


4. Kiinnitä huomiota valon väriin

Kaikki valo ei ole samansävyistä, on kylmää ja lämmintä valoa. Valon värilämpötilaa mitataan kelvineissä (K). Yli 5 000 kelvinin valo on kylmää, alle 3 000 kelvinin valo taas lämmintä. Kirkas, viileä valo sopii erityisesti kodinhoitohuoneeseen, työpisteen lähelle ja keittiön yleisvaloksi. Lämmin, tunnelmallinen valo taas toimii hyvin rentoutumiseen tarkoitetuissa tiloissa kuten makuuhuoneessa.

5. Sijoita valaisin oikealle korkeudelle

Valaisimen sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Yleinen virhe on asentaa valaisin liian korkealla ruokapöydän yläpuolelle. Sopiva korkeus on noin 60–70 cm pöydän pinnasta. Työpistevalo ei taas saa heijastua tietokoneen ruudulta. Huomioi sijoittelussa myös se, ettei valaisimiin kolhi päätä tai varpaita ohi kulkiessaan.

6. Muista epäsuora valo

Saat valaistukseen lisää ilmeikkyyttä epäsuoralla valolla eli esimerkiksi heijastamalla valon katon kautta. Toinen hyvä kikka tuoda valaistukseen monipuolisuutta on himmennysominaisuus, sitä kannattaa suosia myös yleisvaloissa.

7. Piilota ja paljasta

Oletko tullut ajatelleeksi, että valolla voi myös piilottaa sisustuksen epäedullisia kohtia ja toisaalta korostaa sen parhaita puolia? Jos haluat häivyttää vaikka katonrajan maalausmokat tai eteisen ruman sähkökaapin, ripusta umpinainen, alaspäin valoa antava varjostin siten, että harminaihe jää varjoon. Kaunista asetelmaa taas voit tuoda esiin kohdevalolla.


8. Uskalla valita näyttävä valaisin

Yksi yleinen virhe on valita liian pieni valaisin huoneen kokoon nähden. Jos sinulla on suuri olohuone, valitse rohkeasti näyttävä riippuvalaisin. Jos olohuone on puolitoistakerroksinen, valaisimen pitää näyttää hyvältä myös ylhäältä katsottuna.

Yhden ison valaisimen lisäksi korkeassa tilassa toimii monesti myös useamman valaisimen ryhmä: joko monta samanlaista tai setti samasta materiaalista valmistettuja mutta erimuotoisia valaisimia.

9. Anna valaisimen olla katseen kiintopiste

Valaisin on muutakin kuin valon lähde. Täydellinen valaisin näyttää hyvältä myös ilman valoa ja korostaa kodin tyyliä. Huomioi myös valaisimen ympärilleen luoma varjo: jossain valaisimissa nimenomaan seinille heijastuvat varjot ovat designin juju.

10. Satsaa laatuun ja designiin

Joskus saattaa ihmetyttää, miksi kahdella, nopeasti katsottuna samanlaisella valaisimella on niin suuri hintaero. Arvokkaassa designvalaisimessa ei maksa brändi sinänsä vaan pitkä tuotekehitys, kestävät materiaalit ja laatu. Kun kerran panostat unelmiesi valaisimeen, siitä on iloa vuosikymmeniksi, sillä se löytää paikkansa aina uudesta kodista ja eri huoneesta.

Vepsäläisen valikoimasta löydät niin laadukkaat kotimaiset valaisimet kuin kansainvälisten designbrändien tuotteet. Tutustu Vepsäläisen laajaan valaisinvalikoimaan.
MAINOS – Vepsäläinen
Lue myös:

MAINOS