MainosUnikulma

Tiesitkö, että sänky voidaan tehdä juuri sinua varten? Olet sen ansainnut

Täsmälleen omien mittojen mukaan suunniteltu sänky antaa unelle parhaat edellytykset. Kun turha heräily vähenee, uni on palauttavaa.

Kehon muodot analysoidaan tarkasti UnikLab-mittauksella ennen patjan valmistusta.


13.12.2022 9:10

Olemme kaikki erilaisia: kehon muodot ja mitat vaihtelevat suuresti. Meillä jokaisella on myös omat kremppamme, sillä etenkin selän ja nivelten vaivat lisääntyvät iän myötä. Nukkumisen pulmat ovat yleisiä, ja joka toinen suomalainen kärsii ajoittain unen huonosta laadusta ja liian lyhyistä öistä.

Uni on hyvinvoinnin tärkeä tukipilari. Jos yöuni katkeilee, unen rakenne häiriintyy ja palautuminen jää heikoksi. Se puolestaan kostautuu seuraavana päivänä: toimintakyky ei ole parhaimmillaan, mieliala laskee ja pidemmän päälle kasvavat myös monien sairauksien riskit.

Kipuja, heräilyä, unettomuutta

Yöunen katkonaisuuteen voi olla monta syytä. Kivut ja sairaudet häiritsevät unta. Myös psyykkinen ylivireystila on usein syynä unettomuuteen – se voi häiritä nukahtamista illalla tai herättää aamuyöstä.

–Selän ja nivelten kiputilat ovat yleinen syy yöheräilyyn. Jos patja ja tyynyt eivät tue oikealla tavalla nukkumisasentoa, yön aikana voi syntyä jännityksiä, jotka häiritsevät verenkiertoa ja jäykistävät kehoa. Aamulla selkä ja raajojen lihakset voivat tuntua jäykiltä, fysioterapeutti ja ergonomiasuunnittelija Tytti Lyytikäinen Unikulmasta sanoo.

Jos patja ja tyynyt eivät tue oikealla tavalla nukkumisasentoa, yön aikana voi syntyä jännityksiä, jotka häiritsevät verenkiertoa ja jäykistävät kehoa.

Jopa 80 prosenttia aikuisista kärsii jossain vaiheessa elämäänsä selkäkivuista. Kivulle voi olla selvä syy, mutta se voi olla myös tarkemmin määrittelemätöntä kipuilua, joka voi jatkua pitkään. Tyypillisesti kipu tuntuu alaselässä tai rintarangan ja hartioiden alueella.

Krooninen kipu liittyy usein unettomuuteen. Paitsi että kipu häiritsee unta, myös unettomuus lisää kiputuntemuksia. Tämä kierre olisi tärkeää saada poikki, jotta elämänlaatu ja toimintakyky pysyvät hyvinä.

Yksilöllinen patja antaa parhaat unet

Herkkäuninen havahtuu häiriöihin

Herkkäunisuus tarkoittaa sitä, että kaikenlaiset ulkoiset ja sisäiset impulssit häiritsevät nukkujaa usein. Liiallinen valo, oudot äänet, jopa väärän tuntuiset lakanat voivat pilata yöunet. Myös huolet ja stressi häiritsevät nukkumista, ja jopa mukavatkin tulossa olevat tapahtumat voivat valvottaa.

–Herkkäuniselle on erityisen tärkeää, että ympäristö on unelle mahdollisimman suotuisa. Makuuhuoneesta kannattaa karsia turhat ärsykkeet ja tehdä siitä muutenkin mieluisa keidas, fysioterapeutti Tytti Lyytikäinen sanoo.

Iän myötä uni muuttuu kevyemmäksi ja melatoniinin tuotanto vähenee reippaasti. Myös aamuvirkkuus lisääntyy iän karttuessa. Siksi unesta herää helpommin, ja etenkin aamuyön heräily voi kiusallisesti häiritä palautumista.

Erityisesti silloin, kun nukkumiseen liittyy haasteita, kannattaa etsiä yksilöllisiä, unta tukevia ratkaisuja. Vietämme sängyssä kolmasosan elämästämme, joten investointi nukkumismukavuuteen on perusteltua.

Kun oma sänky on sinulle tehty

Yksilöllisen sängyn valinnassa apuna ovat huippuammattilaiset. Unikulman nukkumisergonomiaan perehtyneet fysioterapeutit kartoittavat kehon erityispiirteet, jotka UnikLab-mittaus rekisteröi ja tallentaa havainnolliseksi kuvaksi.

Yksilöllisen patjan suunnittelussa otetaan huomioon kehon mitat ja muodot. Patjan jousiston rakenne räätälöidään kullekin nukkujalle yksilöllisesti, myös parisängyn molemmille puolille omansa.

–Esimerkiksi hartioiden leveys ja lantion muoto on hyvin tärkeää ottaa huomioon patjaa valmistettaessa. Kylkiasennossa patjan tulee joustaa oikeista kohdista ja tukea toisista, jotta ranka pysyy luonnollisessa asennossa myös unen aikana, Tytti Lyytikäinen sanoo.

Uni on hyvinvoinnin tärkeä tukipilari.

Myös omat mieltymykset on tärkeää kertoa patjan suunnitteluvaiheessa. Olemme yksilöllisiä myös pintatuntemusten osalta: toinen on mieltynyt napakkaan patjaan, toinen taas tarvitsee pehmeän tuntuman kehoa vasten. Pintatuntuma viimeistellään nimenomaan petauspatjan valinnalla.

–Kehoa vasten tulevalla 5–8 sentin paksuisella petauspatjalla on valtava merkitys. Sen materiaalille on monia vaihtoehtoja, joten hengittävyys, joustavuus ja pintatuntuma valitaan aina yksilöllisesti, Lyytikäinen kertoo.

Yksilölliseen sänkyyn voidaan liittää myös moottoriominaisuus, jonka avulla rentoudut iltaisin nauttimalla hieronnasta tai säätämällä sängyn pää- tai jalkopäätä ylemmäs esimerkiksi lukemista tai jalkojen rentouttamista varten.

Uni paranee, heräily vähenee

Asiakaspalautteet kertovat selvää kieltä yksilöllisen sängyn eduista. Kun sänky on omien mittojen ja tarpeiden mukainen, turha kieriskely ja heräily vähenevät. Unen rakenne säilyy ehjänä, jolloin uni on yhtenäisempää ja palautuminen parempaa. Selkä ei ole aamuisin jäykkä, eikä tarvitse pelätä jäsenten puutumista.

–Patjan hienosäätöä voidaan tehdä vielä kotona, kun yksilöllisellä patjalla on nukuttu pari viikkoa. Joskus keho myös muuttuu vaikkapa iän tuomien kremppojen tai vaikkapa painomuutosten vuoksi, ja myös tällöin sänkyä voidaan säätää. Näin sänkyhankinta on pitkäikäinen ratkaisu yksilöllisiin tarpeisiin, Tytti Lyytikäinen sanoo.

Yksilöllinen patja antaa parhaat unet

Lue myös: