MainosUnikulma

”Miten nukuit” on aina hyvä kysymys

Jaksa paremmin -podcast on uusi tulokas mediaperheeseen, johon jo ennestään kuuluu tv-ohjelma, verkkosivusto ja uutiskirje. ”Uni kiinnostaa kaikkia, ja jokaisella on siitä mielipide – siksi siitä riittää aina puhuttavaa”, sanovat podcastia emännöivät Leeni Peltonen ja Tytti Junna.

Jaksa paremmin -podcastia emännöivät Leeni Peltonen ja Tytti Junna. Podcastin jokaisessa jaksossa on kiinnostava vieras, joka kertoo omista nukkumistottumuksistaan.


30.5. 10:39

Jo joitakin vuosia mediasisältöjä on tuotettu yhä enemmän podcasteina. Suomenkielistä nimeä äänitteille ei ole, mutta aiheiden lajikirjo on valtava: podcasteissa käsitellään kaikkea maan ja taivaan väliltä. Jaksa paremmin -podcastissa aiheena on uni, sekä nukkuminen että unien näkeminen.

– Podcastin tuottaminen oli luonteva jatko jo vuosia pyörineelle tv-ohjelmalle ja pari vuotta sitten perustetulle verkkosivustolle. Seuraajamme haluavat saada uutta tietoa ja näkemyksiä unesta myös kuunneltavina sisältöinä, Jaksa paremmin -verkkosivuston päätoimittaja ja podcastin toinen juontaja Leeni Peltonen sanoo. Podcastin kaupallinen yhteistyökumppani on Unikulma.

Podcastin jokaisessa jaksossa on kiinnostava vieras, joka kertoo omista nukkumistottumuksistaan. Asiantuntijavieraat tuovat lähetykseen myös oman ammatillisen näkökulmansa uneen.

– Podcastin vahvuus on sen joustavuus: sitä voi kuunnella milloin ja missä vain. Rentoa jutustelua pystyy seuraamaan vaikka liikuntaa harrastaessaan tai kotitöitä tehdessään, radiotoimittaja Tytti Junna sanoo. Hän tekee myös vanhemmuutta käsittelevää Tutin täydeltä -podcast-sarjaa ja kuuntelee monenlaisia podcasteja omien arkiaskareidensa keskellä.

Ääni välittää tunteet

Nukkuminen on intiimi asia, ja jokaisella kertyy siitä kokemusta joka ikinen yö. Unesta puhutaan nykyään valtavan paljon, ja tietoakin on karttunut. Miksi unesta kannattaa yhä puhua?

– Uni on hyvinvoinnin kannalta olennaisen tärkeää. Tiedämme paljon siitä, mitä unenpuute aiheuttaa. Silti emme aina pysty nukkumaan niin hyvin kuin toivoisimme. Siksi unesta riittää keskusteltavaa aina, Leeni Peltonen sanoo.

Unesta aiheutuu myös stressiä. Jaksa parammin -podcast pyrkii omalta osaltaan rentouttamaan unesta käytävää keskustelua. Podcastissa kuuluu jokaisen osallistujan aito ääni, ja myös uneen liittyvät tunteet.

– Jokaisella on joskus huonoja öitä, eikä niistä kannata stressaantua. On tärkeää, että sen voi sanoa ääneen, Leeni Peltonen sanoo.

– Olen itsekin oppinut valtavasti uutta podcastimme vierailta. Esimerkiksi Taina Laanen opit olivat minulle kumouksellinen ahaa-elämys: että vaikka mielessä pyörisivät työasiat ja kotona olisi kaaos, iltaisin voi silti olla itselleen armollinen. Aloin heti nukkua paremmin tämän jälkeen, Tytti Junna sanoo.

Vieraat avaavat unipäiväkirjansa

Jaksa paremmin -podcastin jokainen vieras kertoo omasta nukkumisestaan ”unipäiväkirjan” kysymysten pohjalta. Yllättävä unikokemus on esimerkiksi Hanna Pakarisella, joka kertoo podcastissa pelottavasta unihalvauksesta. Ernest Lawson avaa omilla tarinoillaan lapsiperheen arkea ja kertoo, miten heidän perheessään on saatu nukuttua kahden pienen lapsen kanssa.

Kirjailija ja puhetaiteilija Jenni Janakka keskustelee omassa jaksossaan seksin ja unen yhteyksistä. Aivotutkija Minna Huotilainen avaa näkökulmaa aivojen ”yövuoroon”, ja Marika Laaksonen kertoo ravinnon vaikutuksista vireyteen ja levolliseen yöuneen. Autourheilija Emma Kimiläinen valottaa, miten huippu-urheilijan hyvä uni rakentuu, ja kirjailija ja kouluttaja Taina Laane antaa kuulijoille hyviä neuvoja siitä, miten omaan uneensa voi suhtautua lempeämmin. Gynekologi ja kliininen seksologi Leena Väisälä kertoo, miten vaihdevuosissa nukutaan, ja joogaopettaja Petri Linnankivi avaa sänkyjoogan hyviä vaikutuksia uneen. Meteorologi Anniina Valtosen kanssa keskustellaan siitä, miten haasteellista vuorotyöläisen nukkuminen voi olla.

– Jo ensimmäinen tuotantokausi antaa kuvaa siitä, miten monesta eri näkökulmasta unta voi katsoa. ´Miten nukuit viime yönä´ toimii hyvänä keskustelunavauksena, joka voi johtaa ihan mihin tahansa, Leeni Peltonen sanoo.

– Ja se on tietysti ensimmäinen asia, josta kollegojen kanssa aamuisin puhutaan, Tytti Junna sanoo.

Jaksa paremmin -podcastit löydät Suplasta ja paljon lisää kiinnostavia uniartikkeleita jaksaparemmin.fi:stä

Lue myös: