[Mainos:Unikulma]”Selkäkipuni katosivat viikossa, kun sain uuden sängyn” - Unikulma - Ilta-Sanomat
MainosUnikulma

”Selkäkipuni katosivat viikossa, kun sain uuden sängyn”

Heidi Isohanni oli kokeillut selkäkipujen taltuttamiseen jo melkein kaikkea, mutta tuloksetta. Korona-aika sai tekemään ratkaisun: etätyö pahensi selkäoireita, mutta lomamatkojen peruunnuttua oli mahdollisuus investoida uuteen sänkyyn.


10.12.2020 13:54

Isohannin perheen omakotitalossa Itä-Vantaalla nukutaan nyt hyvin. Heidi Isohannin selkäkivut ja aviomies Mikan kuorsaus ovat taaksejäänyttä elämää, vaikka ne olivat piinanneet heitä vuosien ajan. Miten se on mahdollista?

– En olisi ikinä uskonut, että sängyn vaihtaminen voisi muuttaa elämää näin ratkaisevasti. Mutta oma kokemus vahvisti sen todeksi, markkinointialalla työskentelevä Heidi Isohanni sanoo.

Toistuvia selkäsärkyjä jo 20 vuotta

Palataanpa viime kevääseen. Monien muiden tavoin Heidi Isohanni siirtyi koronarajoitusten vuoksi tekemään enimmäkseen etätöitä.

Kun kodista tuli työpaikka, arkiliikunta jäi tavallista vähemmälle. Varsinkin aluksi tuli kökötettyä huonossa asennossa sohvalla, kunnes Heidi tajusi alkaa huolehtia ergonomiasta paremmin.

Heidiä jo parikymmentä vuotta vaivannut selkäkipu paheni merkittävästi. Vaikeimpia olivat yöt.

– Saatoin yöllä herätä siihen, että yrittäessäni kääntyä alaselkää viilsi hirvittävä kipu. Olen kärsinyt selkäkivuista jo vuosia ja kokeillut osteopaatit ja kiropraktikot, mutta vaiva palasi silti aina ennemmin tai myöhemmin. Ja nyt se äityi erityisen pahaksi, Heidi kertoo.

Tyypillisenä yönä Heidi päätyi kömpimään alakerran makuuhuoneesta yläkerran sohvalle. Kun omassa sängyssä ei pystynyt nukkumaan eikä halunnut puhinallaan häiritä kanssanukkujaa, oli parempi vaihtaa paikkaa.

Mutta vaikka Heidi saikin tyynyjen avulla tuetuksi itsensä puoli-istuvaan asentoon, ei sohvaa tietenkään ole tarkoitettu nukkumiseen. Pitkän päälle selkäkipu vain paheni.

Uusi ilme koko makuuhuoneeseen

Kun koronakevät kääntyi kesäksi, Isohannin makuuhuoneessa alkoivat puhaltaa uudet tuulet. Unikulman asiantuntijan avustuksella heille valittiin moottoroitu parisänky, jossa kummankin nukkujan tarpeet on otettu yksilöllisesti huomioon.

Aiempi sänky oli 160-senttinen runkopatja, jonka irtopääty oli kiinnitetty seinään. Sängyn alla oli sinänsä tarpeellista säilytystilaa, mutta sen imurointi oli hankalaa, ja myös ritilämäinen sängynpääty keräsi pölyä.

– Entinen pölypesä sai mennä. Uusi sänkymme on 180 senttiä leveä, ja korkeiden jalkojen ansiosta sängynalus on helppo pitää puhtaana. Valkoinen sängynpääty sai seurakseen sinisen maalin seinään. Kun samalla hävitimme makuuhuoneesta kaikenlaista turhaa roinaa, yleisilme muuttui valoisaksi ja raikkaaksi. Tosin siitä seurasi ketjureaktio: lopulta remontoimme puolet koko asunnosta, mutta se on toinen juttu, Heidi Isohanni kertoo nauraen.

Terveys on pääasia

Sängynvaihdon yhteydessä Heidille ja hänen miehelleen tehtiin perusteellinen fysioterapeutin tutkimus. He osallistuivat myös testiin, jossa selvitettiin muun muassa unen laatua ennen ja jälkeen sängynvaihdoksen.

Heidin selkäkipujen lisäksi pariskunnan yöunta oli häirinnyt puolison kuorsaus. Aktiivisesti urheilevalla puolisolla oli aiemmin ollut pahoja välilevyjumituksia sekä käsivarren puutumista. Kuorsaus hävisi jo tyynyn vaihtamisella: Unikulman Astro-tyyny pitää niskan sellaisessa asennossa, että kuorsaus vähenee ratkaisevasti.

Naisellisen muodokkaalle Heidille entinen patja oli liian kova, jolloin selkä vääntyi väärään asentoon. Ja kun selkää särkee, on uni katkonaista, jolloin myös unen rakenne voi kärsiä.

Uuden sängyn myötä molempien unenlaatu parani. Mittaus todensi, että Heidin syvän unen määrä jopa kolminkertaistui. Sängyllä oli myös muita fyysisesti mitattavia vaikutuksia: Heidin pituus on nyt aamulla 2-4 senttiä enemmän kuin illalla.

– Sängyn jousitus venyttää selkää selvästi. Joillakin kestää kuulemma hetken tottua siihen, mutta minulle vaikutus oli alusta asti pelkkää plussaa. Kaikkein parasta oli, että selkäkipuni hävisi viikossa, Heidi Isohanni sanoo.

Isohannit kokevat sängynvaihdon terveystekona: kun lähestyy viittäkymppiä, omasta terveydestä huolehtiminen alkaa tulla entistäkin tärkeämmäksi.

– Sänky oli meidän viisikymppislahja toisillemme. Iän vaikutusta ei voi estää, vaikka yritämmekin elää terveellisesti ja liikkua säännöllisesti. Mika on aktiivinen urheilija, ja minä käyn pitkillä kävelylenkeillä ja normaaliaikoina myös tanssitunnilla, Heidi Isohanni kertoo.

Näistä en luovu

Unen merkitys on kirkastunut molemmille uudella tavalla. Kun aamulla herää levänneenä ja virkeänä ymmärtää, miten paljon hyvälaatuinen ja riittävän pitkä yöuni merkitsee.

– Iän myötä huomaa unen puutteen paljon selvemmin. Olen iltavirkku, ja helposti kukun ylhäällä liian pitkään. Jos yöuni jää vajaaksi, huomaan sen heti. Puuttuvat unitunnit on kerta kaikkiaan otettava takaisin, Heidi sanoo.

Oman kodin nukkumismukavuus on nyt niin korkealla, että muualla nukkuminen ei houkuttele. Kesälomamatkoillakin Isohannit huomasivat, että omaa sänkyä, tyynyä ja petivaatteita tuli ikävä.

– Olen niin koukussa myös SteadyBody®-tuotteisiin, että en halua enää nukkua missään muissa lakanoissa. Rakastan varsinkin aluslakanan tuntua iholla – se ei ollut nihkeä edes kesän kuumimmilla helteillä, Heidi kiittelee.

– Ja entäs ne unet: meidän molempien uniennäkeminen on lisääntynyt selvästi, kun unenlaatu on kaiken kaikkiaan parempi!

Tutustu etuihin täällä!

Toimittaja: Leeni Peltonen

Lue myös: