MAINOS

MAINOS Unikulma

Koska olet viimeksi pessyt tyynyt ja peitot? Näin peset petivaatteet oikein

Julkaistu:

Ihminen viettää vuoteessa noin kolmanneksen elämästään, joten miksi sitä ei kohtelisi parhaimmalla mahdollisella tavalla? Vuode raikastuu ja nukkuminen paranee jo tyynyt ja peitot pesemällä.
Kunnon siivous saa kodin parhaimmilleen, olipa edessä sitten juhlat, loma tai tavallinen viikonloppu. Lattioiden kuuraus ja ikkunoiden peseminen ovat yksinkertaisia toimenpiteitä, mutta miten pestiinkään tyynyt ja peitot?

Useimmiten tyynyt pestään hienopesuohjelmalla 60 asteessa, mutta tarkka pesuohje löytyy tyynyjen ja peittojen pesulapusta. Pesuaineen tulee olla nestemäistä, ja sitä käytetään vain kolmasosa normaalista määrästä.

– Pesun jälkeen tyyny pöyhitään ja kuivataan ilmavassa paikassa. Se voidaan myös rumpukuivata kevyesti, jolloin tyynystä tulee mukavan kuohkea. Jos tyyny jää littanaksi, se ei enää tue niskaa ja joutaa roskiin, Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen kertoo.

Vaahtomuovitäytteiset tyynyt imuroidaan ja niistä pestään vain päällinen. Koska osaa tyynyistä ei saa pestä lainkaan, kannattaa pesumerkintä lukea hyvin jo kaupassa.

– Pestävät tyynyt olisi hyvä konepestä noin kolmen kuukauden välein. Kun merkitset tyynyn pesulappuun sen ostopäivän, osaat hankkia uuden tyyny parin vuoden välein.

Kilo epäpuhtauksia vuodessa

Unikulman teettämässä tutkimuksessa selvisi, ettei joka neljäs suomalainen ole pessyt tyynyään koskaan. Vain viidennes vastaajista sanoi käyneensä tyynykaupassa suositusten mukaisesti viimeksi kaksi vuotta sitten.

Nuoret ovat tutkimuksen mukaan kaikkein laiskimpia huoltamaan tyynyjään.

– Osasyynä saattaa olla se, että kaikki eivät edes tiedä, että tyynyä pitää pestä. Vanha ja pesemätön tyyny kerää kuitenkin vuodessa kilon verran rasvaa, likaa, hikeä ja jopa hometta, Tuominen muistuttaa.

Tyynyn kunto kannattaa tarkistaa varsinkin silloin, jos kärsii epäpuhtaasta ihosta ja tukkoisesta nenästä aamuisin. Pesemättömästä ja vanhasta tyynystä löytyvät samat homekannat kuin kosteusvaurioisesta kylpyhuoneesta.

– Tämä on valtava terveysriski. Iho vanhenee, kuivuu ja siihen tulee finnejä. Homeinen tyyny voi aiheuttaa silmien rähmimistä sekä tulehduksia korviin, silmiin ja poskionteloihin.

Pese tai pesetä peitto ainakin kerran vuodessa. Yleensä peitot pestään 60 asteessa hienopesuohjelmalla ja lingotaan kevyesti. Peitto tulisi kuivata ilmavassa paikassa tai kevyesti kuivausrummussa.

Makuuhuone raikastuu, kun tuuletat sen päivittäin. Muista tuulettaa vuode aamulla sängystä nousemisen jälkeen, eli älä petaa sitä heti herättyäsi. Näin yön aikana muodostunut kosteus pääsee haihtumaan.

Kun peitot ja tyynyt on pesty, puhtaat lakanat kruunaavat vuoteen.

Nyt ylelliset untuvatuotteet kampanjahintaan: http://unikulma.fi/kampanja/
MAINOS Unikulma
Lue myös:

MAINOS