MAINOS

MAINOS Unikulma

Suomalaiset nukkuvat homeisilla tyynyillä – seurauksena yllättäviä terveysongelmia

Julkaistu:

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat laiskoja pesemään ja uusimaan tyynyjään. Vanha ja likainen tyyny voi olla vuoteen salakavala homepesä, joka aiheuttaa muun muassa silmä- ja korvatulehduksia sekä iho-ongelmia.
Vanha ja pesemätön tyyny kerää vuodessa kilon verran rasvaa, likaa, hikeä ja jopa hometta.

Joka neljäs suomalainen kertoi Unikulman teettämässä tutkimuksessa, ettei ole pessyt tyynyään koskaan. Viidennes vastaajista kertoi käyneensä tyynykaupassa suositusten mukaisesti viimeksi kaksi vuotta sitten. Nuoret olivat tutkimuksen mukaan kaikkein laiskimpia huoltamaan tyynyjään.

Unikulma on kartoittanut suomalaisten tyynyjen kuntoa jo usean vuoden ajan, eivätkä tulokset ole parantuneet.

– Osasyynä saattaa olla se, etteivät kaikki edes tiedä, että tyynyä pitää pestä, Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen huokaa.

Likaisesta tyynystä aiheutuu terveysongelmia

Tyynyn kunto kannattaa tarkistaa, jos kärsii epäpuhtaasta ihosta ja tukkoisesta nenästä aamuisin. Pesemättömästä ja vanhasta tyynystä löytyvät Unikulman mukaan samat homekannat kuin kosteusvaurioituneesta kylpyhuoneesta.

– Tämä on valtava terveysriski. Iho vanhenee, kuivuu ja tulee finnejä. Homeinen tyyny voi aiheuttaa silmien rähmimistä sekä tulehduksia korviin, silmiin ja poskionteloihin, Tuominen listaa.

Ota kantaa

Oletko pessyt tyynysi viimeisen kahden vuoden aikana?

Kyllä 68% En 32%
Ääniä yhteensä 1874

Pidä tyynysi puhtaana – Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuomisen viisi vinkkiä

1. Pese tyyny neljä kertaa vuodessa

Pesemätön tyyny kerää vuodessa jopa kilon verran likaa itseensä, ja sen pinnassa näkyy selkeästi hikitahroja ja hometta. Likamäärä on aika lailla sama kuin jos jättäisit hiukset pesemättä vuodeksi. Mikäli hikoilet öisin, kannattaa tyynyä pestä useamminkin.

2. Vähemmän pesuainetta koneeseen

Jokaisessa tyynyssä on omat pesuohjeensa. Yleensä tyynyn voi pestä normaalisti pesukoneessa, yksi tyyny kerrallaan. Pesuainetta tulee vähentää kolmannekseen normaalista. Tyyny tulee huuhdella huolellisesti, jotta siihen ei jää pesuainetta. Lämpöön reagoivat ja vaahtomuovitäytteiset tyynyt imuroidaan ja niistä pestään vain päällinen. Kannattaa aina tarkistaa, voiko tyynyä tai sen päällistä pestä. Osaa tyynyistä ei saa pestä lainkaan, joten pesumerkintä on hyvä lukea jo kaupassa.

3. Rumpukuivauksella kuohkeaksi

Tyynyn tulisi palautua alkuperäiseen muotoonsa pesun jälkeen. Varsinkin pitkällä rumpukuivauksella tyynystä tulee mukavan kuohkea. Jos tyyny jää littanaksi, se ei enää tue niskaa ja joutaa roskiin. Untuvatyynyt tulee kuivata huolellisesti, sillä ne ovat helposti homehtuvia.

4. Vaihda tyyny uuteen parin vuoden välein

Tyyny kannattaa vaihtaa uuteen säännöllisesti – tai viimeistään kahden vuoden kuluttua ostohetkestä. Sen jälkeen edes pesukone ei saa kaikkea ihmisen päästä ja hiuksista imeytynyttä likaa pois.

5. Kirjaa osto- ja pesupäivät ylös

Pesulappuun kannattaa kirjata ylös, milloin tyyny on ostettu ja pesty viimeksi. Näin tyynystä on helpompi pitää huolta.

Varaa aika lähimpään myymälään täältä.

Suomalaisten tyynynpesua ja -vaihtoa selvittäneen tutkimuksen toteutti YouGov Finland Unikulman toimeksiannosta. Tiedot kerättiin web-kyselynä YouGov Groupin kuluttajapaneelissa 29.10.–31.10.2014. Tutkimukseen vastasi yli tuhat 18–74-vuotiasta suomalaista. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan.
MAINOS Unikulma
Lue myös:

MAINOS