MAINOS


MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat Unikulman mainosaineistoa
MAINOS

Lähes kaikilla suomalaisilla selkävaivoja - Näin yksinkertaisesti hoidat omaa selkääsi

Julkaistu:

ILMOITUS Kolme neljästä yli 30-vuotiaasta suomalaisesta on kokenut vähintään yhden selkäkipujakson elämänsä aikana. Jokainen voi hoitaa selkäänsä hyvin yksinkertaisella tavalla, nukkumalla.
Terveyskirjasto.fi -tietopalvelun mukaan kolme neljästä yli 30-vuotiaasta suomalaisesta on kokenut vähintään yhden selkäkipujakson elämänsä aikana ja puolella kaikista aikuisista on ollut yli viisi selkäkipujaksoa.

Ihminen viettää kolmasosan elämästään sängyssä nukkuen. Nukkuminen on tärkeää koko keholle, mutta erityisesti selän kiputilat hankaloittavat nukkumista ja heikentävät unen laatua.

Jos ihminen nukkuu oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä, selkäranka on luonnollisessa ja suorassa asennossa. Tällöin selkälihakset rentoutuvat ja selkäranka saattaa venyä jopa kaksi senttiä yön aikana. Eli parhaimmillaan ihminen on pidempi herätessään kuin nukkumaan mennessään.

Yöllä selän venyessä selkänikamien välissä olevat välilevyt turpoavat ja imevät ravinteita ympäröivistä kudoksista. Päivällä turvonneet välilevyt toimivat selkärangan jousituksena eli estävät selkänikamien iskeytymisen ja hankautumisen toisiaan vastaan. Samalla nestettä poistuu välilevyistä ja selkäranka painuu kasaan päivän edetessä.

Selkä ei palaudu huonolla patjalla

Vääränlainen patja puolestaan on erittäin haitallinen selän hyvinvoinnille. Jos selkäranka on kierossa, selkälihakset pyrkivät läpi yön tukemaan selkää luonnolliseen asentoon. Näin ollen lihakset eivät rentoudu ja palaudu päiväaikaisesta kuormituksesta.

- Jos lihakset ovat tehneet töitä koko yön, aamulla selkä voi tuntua niin jäykältä, ettei sängystä meinaa päästä ylös, Unikulman fysioterapeutti Katariina Kemppainen toteaa.

Kemppainen on opiskelujensa yhteydessä tutkinut paljon nukkumisergonomiaa ja sen vaikutusta unen laatuun.

- Epäsopivasta patjasta seuraa helposti vaikea kierre. Yöllä lihaksisto ei palaudu tehokkaasti, mikä lisää loukkaantumisriskiä ja selkäkipujen esiintymistä, Kemppainen jatkaa.

- Kipu puolestaan heikentää unen laatua ja huonosti nukuttu yö madaltaa kipukynnystä. Oravanpyörä on syntynyt.


Patjan valinta saattaa olla sattumankauppaa

Patjan valinta on usein sattumankauppaa, mikäli sänky ostetaan takapuolituntuman, hinnan tai merkin perusteella. Maailmassa on valtava määrä erilaisia patjoja, mutta vielä enemmän eri mallisia ja kokoisia ihmisiä.

- Ostettavan patjan tulee sopia juuri kyseisen asiakkaan vartalolle, Kemppainen muistuttaa.

Unikulman ideologia perustuu sattumanvaraisuuden poistamiseen. Asiakkaille valmistetaan patjat, jotka sopivat nimenomaan kyseiselle henkilölle ja hänen tarpeilleen.

- Esimerkiksi naishenkilöllä voi olla leveämpi lantio, kun taas miehillä leveä hartiaseutu vaatii huomiota. Mutta silti ei ole olemassa naisten ja miesten patjoja, koska kaikilla vartalomalli on yksilöllinen, Kemppainen huomauttaa.

Vartalomallin lisäksi patjasuunnittelussa huomioidaan nukkujan ikä, pituus, paino, nukkumistottumukset sekä rakenteelliset vaivat. Unikulman henkilökohtaiset patjat suunnitellaan ja valmistetaan niin, että ne tukevat ja joustavat oikeasta kohdasta nukkujan vartalon mukaisesti.

Patjanvalmistusprosessi alkaa perusteellisella mittauksella ja fysioterapeuttien kokonaisarvioinnilla. UnikLab-pintapainemittauksen avulla tietokone laatii kolmiulotteisen kuvan siitä, miten asiakkaan keho painuu patjan sisään.

- UnikLab-mittauksen tulosten pohjalta tapahtuu osa patjasuunnittelusta. Yhtä tärkeää on selvittää, onko asiakkaalla sairauksia tai selkävaivoja, jotka vaikuttavat patjan rakenteeseen, Kemppainen kertoo.

Unikulma on toiminut paremman unen asialla jo 30 vuotta. Unikulma kehittää, valmistaa ja myy yksilöllisiä sekä terveellisiä hyvän unen ratkaisuja. Ammattitaitoinen henkilökunta koostuu fysioterapeuteista sekä ergonomiasuunnittelijoista.

ILMOITUS

Ota kantaa

Onko sinulla ollut koskaan selkävaivoja?

Kyllä 93% Ei 7%
Ääniä yhteensä 10699
MAINOS
Lue myös:

MAINOS