MainosTankkaustarinat

Vuohet antavat sorkkaa ja rakastavat autolla matkustamista – Heidi ja Janne antoivat kodin hylätyille kesäeläimille

Terapiakilit matkasivat huoltoaseman kautta Villa Koivumäkeen, tuotantoeläinten huostaanottokotiin. Lue, mitä kuuluu nyt vuohten ja niiden pelastajien elämään. Katso myös kuvia eläimistä!

Rohkeat kilit tutkivat iloisesti paikkoja ja tutustuivat ihmisiin ABC Lohjan asemalla.


10.6.2021 15:23

ABC Lohja on runsaan 20 kilometrin päässä Villa Koivumäestä. Se on tuotantoeläinten huostaanotto- ja löytökoti, jota pyörittävät Heidi Ahlfors ja Janne Selander. Heillä on viisi poikaa, ja pihalla pyörivät pelastetut eläimet kukoista minipossuihin ja vuohiin.

ABC kuuluu pariskunnan arkeen.

– Sanomme lähiasemaamme ”isoksi ABC:ksi”. Saamme ostettua sieltä lähes kaiken tarvittavan: ruokaa, polttoainetta, ämpäreitä. Pidämme iloisesti tervehtivästä henkilökunnasta, Heidi kertoo..

Idea tuotantoeläinten huostaanottokodin perustamisesta syntyi pikku hiljaa. Heidi huomasi, että ihmiset eivät enää tyydy vain kesäkissoihin.

Jokainen eläin huutelee omalla tavallaan hyvät huomenet. Ne ovat kuin perheenjäseniä.

Korona-aikana monet halusivat aloittaa elämän omavaraistaloudessa ja hankkivat itselleen vuohia ja lampaita sekä hautoivat munia.

Kun syksy kylmeni, eläimille ei löytynytkään enää paikkaa eikä aikaa. Tuotantoeläimet jäivät heitteille; hylätyt kukot, kanat ja puput löytyivät metsistä vaeltelemasta.

ABC:n työntekijät Laura Bertschi ja Ari Grohn ihastuivat ABC Lohjan pihalla vieraileviin kileihin. Heidi Ahlfors ja Janne Selander olivat ottaneet hoiviinsa Hallan ja Huurteen.

”Makuuhuoneeseen ne eivät tule”

Heidi ja Janne haluavat tarjota kesäksi otetuille tuotantoeläimille uuden kodin. Siten kilit Halla ja Huurre tulivat pariskunnan elämään.

Matkalla Villa Koivumäkeen pariskunta piipahti kilien kanssa ABC Lohjalla. Heidän käyntinsä taltioitui Tankkaustarinat-ohjelmaan.

Kuvakaappaus Tankkaustarinat-ohjelmasta. Kilit olivat rohkeita vieraita ABC Lohjan pihalla.

Rohkeat kilit tutkivat iloisesti paikkoja ja tutustuivat ihmisiin. Heidi ja Janne kertoivat katsojille, että he aikovat kouluttaa kilit terapiavuohiksi.

– Makuuhuoneeseen ne eivät tule, Janne totesi jämäkästi.

Elokuussa vuoden täyttävät Halla ja Huurre eivät hätkähdä vähästä. Ne rakastavat muun muassa autossa matkustamista.

– Jos auton takaluukku on jäänyt hetkeksi auki, vuohet juoksevat sisälle autoon heti. Niitä täytyy maanitella sieltä pois. Siinä tehokkain on kaurakulho.

Vuohet Halla ja Huurre ovat kekseliäitä vekkuleita.

Ahvenanmaanlampaat Unna, Ulpu ja Kipinä ottavat mallia vuohitovereistaan.

Vuohet ovat omapäisiä, uteliaita ja kekseliäitä. Niitä pystyy kouluttamaan kuin koiria.

– Vuohemme antavat sorkkaa. Mutta olemme taitaneet hemmotella niitä liikaa.

Pöydillä pomppimassa

Nykyisin Hallan ja Huurteen parhaat kaverit ovat kolmevuotiaat ahvenanmaanlampaat Unna, Ulpu ja Kipinä. Ne ovat löytäneet laumaansa yhteisen sävelen.

– Mahtavia otuksia, jotka toimivat kätevästi palkattomina ruohonleikkureina, Heidi kertoo.

Lampaat ovat ottaneet mallia vuohista. Tuotantoeläimet ovat usein pihamaalla vapaana, ja jos kodin ovi jää auki, ne käyttävät tilaisuuden hyväkseen.

Heidi Alhfors toteaa, että minipossuilla ei ole lainkaan halua miellyttää ihmisiä. Mutta jos keino motivoida löytyy, niitä voi kouluttaa vaikka mihin tarkoitukseen.

– Kodissamme pyörivät oikeastaan kaikki eläimet kukoista vuohiin. Ne käyvät pomppimassa pöydillä ja sohvilla, kukko etsii keittiöstä syötävää. Talomme on välillä kuin Peppi Pitkätossun huvikumpu!

Vielä vuohia itsepäisempiä vekkuleita ovat minipossut Timon, Bumba ja Sohvi. Ne vahtivat Villa Koivumäen pihaa ja pitävät tiukkaa kuria omalla reviirillään.

– Ne ovat älykkäitä, noin viisivuotiaan lapsen tasolla.

Kuin perheenjäseniä

Eläinten huostaanottokodeille on ollut suuri tarve viime vuosina. Heidille ja Jannelle on tarjottu vuoden aikana noin 100 kotia kaipaavaa eläintä, useita eri lajeja.

– Ihmisten ajattelemattomuus on pelottavaa. Eläimet vaativat jokapäiväistä hoitoa, Heidi sanoo.

– Minun on pitänyt hillitä itseäni. En pysty kuitenkaan pelastamaan kaikkia eläimiä. Tilamme, aikamme ja voimavaramme ovat rajalliset.

Lapsiperheen lisäksi Villa Koivumäkeä asuttavat vuohet, lampaat kanat, ankat, puput, kolme minipossua sekä koirat ja kissa. Suurin osa eläimistä on tullut taloon eläinsuojelullisista syistä.

Ja sieltä kurkistaa pupu!

Eläinten pelastaminen on tuonut monella tavalla lisää iloa Heidin elämään.

– Tämä ei tunnu työltä vaan elämäntavalta. Jos on nukkunut huonosti ja kiukuttaa, tunne häviää, kun menee aamulla talliin. Jokainen eläin huutelee omalla tavallaan hyvät huomenet. Ne ovat kuin perheenjäseniä.

Villa Koivumäen tilalla järjestetään muun muassa eläinterapiaa.

– Eläimet rauhoittavat, niiden näkeminen ja syöttäminen on monelle iso juttu. Samalla saamme sosiaalistettua eläimiämme, Heidi kertoo.

– Esimerkiksi vuohet käyvät kävelyllä metsässä vierailijoiden kanssa. Ne lähtisivät lenkille mielellään joka aamu.

Villa Koivumäen Heidi ja Janne kileineen esiintyivät Tankkaustarinoiden jaksossa 2/20 (15.6). Tankkaustarinat Nelosella ja Ruudussa ma-to klo 20.30.

Katso Tankkaustarinat-ohjelmaa täältä

Lue lisää ABC-asemista

Lue myös: