MainosTankkaustarinat

Onko Jani kaikista komein päällikkö? Varattu jo – surffitukkainen mies löysi rakkauden työn kautta

Jani Ranta, 30, ei halua tehdä liukuhihnatyötä. Hektisen työn ohessa hän kuuntelee asiakkaiden tarinoita, tekee käytännön piloja työkavereille ja valokuvaa kaikenlaisia hullutuksia.

– Palkitsevaa on se, kun sekä työntekijät että asiakkaat viihtyvät liikennemyymälässä. Työyhteisössä jokainen tekee tunnollisesti töitä, mutta meininki on sopivan rento. Kaikki työt ovat yhteisiä, ja on selvää, mitä kuuluu tehdä, Jani Ranta sanoo.


4.6.2021 13:56

Siilinjärveläinen Jani Ranta on jäänyt Tankkaustarinoiden katsojien mieleen kiharasta, pitkästä surffitukasta ja positiivisesta elämänasenteesta. Ranta ei ota turhaan stressiä, ja hän on aina valmis lähtemään mukaan monenlaisiin tempauksiin työkavereidensa kanssa.

– Vastuu siirtyy kuulijalle, kun alan selittää asioita, Ranta vitsailee.

Tankkaustarinoiden kuvausten aikaan Ranta työskenteli S-päällikkövalmennettavana Varkauden ABC-asemalla. Hän oli suorittamassa S-ryhmän trainee-ohjelmaa ja teki monenlaisia töitä eri ABC-liikennemyymälöissä.

Yhtenä työpäivänään Varkaudessa Ranta kuvasi markkinointia varten videon. Työkaveri Juha Ahonen löi lätkämailalla tennispalloa pihalle pystytetyn jättidonitsin reiän läpi.

Kerran taas Ranta oli mukana pakkaamassa työkaverinsa autoa täyteen pakkausmuovijätettä.

– Teimme työkaverille käytännön pilan kostona. Pienet pilat kuuluvat työyhteisömme kulttuuriin.

”Omalla työllä on merkitystä”

Tällä hetkellä Ranta työskentelee Kuopiossa ABC Pitkälahden apulaisliikennemyymäläpäällikkönä. Kaikkiaan Ranta on työskennellyt ABC:llä yli seitsemän vuotta. Parikymppisen restonomiopiskelijan piti tulla vain pariksi kuukaudeksi kesätöihin Pitkälahden ABC:lle.

– Työ imaisi mukaansa – täällä sitä ollaan vieläkin. Asiakkaiden kasvoilta näkee, että omalla työllä on merkitystä. Mitä enemmän asiakkaan kanssa juttelee, sitä ainutlaatuisempi kohtaaminen on. Kun kuulee ihmisten elämästä, ollaan kaukana liukuhihnatyöstä.

Jani Ranta viettää vapaa-aikansa jalkapallon parissa. Mukana lapset Christian ja Leo.

ABC:llä piipahdetaan niin häiden kuin hautajaisten tunnelmissa. Liikennemyymälässä ovat läsnä kaikki tunteet.

– Tilanteita sattuu laidasta laitaan. Milloin pitää mennä asiakkaan konepellin tai auton alle, milloin etsitään jotain paikkaa yhdessä Googlesta, milloin pitää kuljettaa pikkulintuja parkkipaikalta takaisin metsään.

Eniten Rantaa kiinnostavat asiakkaiden selviytymistarinat. Miten elämä jatkuu esimerkiksi aivoinfarktin jälkeen?

– Koskaan ei voi tietää, mitä kuuluu liikennemyymälässä käyvän ihmisen elämään. Voi olla, että lounas tai kahvi ABC:llä on päivän ainoa hetki, jolloin asiakas tapaa muita ihmisiä. Kohtaamista ei pidä väheksyä.

Kohtaaminen junassa johti vauva-arkeen

Kun Ranta istui muutama vuosi sitten junassa matkalla vuoropäällikkövalmennukseen Helsinkiin, elämä sai yllättävän käänteen.

Valmennukseen suuntaaville kuopiolaisille oli varattu vierekkäiset junapaikat.

– Jossain vaiheessa matkaa aloin kiinnittää huomiota työkaverinsa kanssa juttelevaan naiseen. Hänen persoonansa, puheensa ja silmänsä, vangitsivat. Kävi ilmi, että hän oli matkalla samaan valmennukseen. Loppuaika matkasta kului keskustellessa, Ranta muistelee.

– Emme olleet ikinä ennen tavanneet toisiamme, vaikka työskentelimme molemmat Osuuskauppa PeeÄssässä. Olen positiivinen ihminen, mutta hän on yltiöpositiivinen ja avoin.

Jani Ranta kuvassa avopuolisonsa Tuulin ja vauvansa Leon kanssa.

Junassa tavanneiden Osuuskauppa PeeÄssän työntekijöiden yhteinen matka on jatkunut. Nykyisin Rannalla ja hänen avopuolisollaan Tuulilla on alle vuoden ikäinen ihana poikavauva Leo. Lisäksi perheeseen kuuluu Rannan kahdeksanvuotias poika Christian.

Rannan vapaa-aika kuluu jalkapalloa pelatessa – silloin, kun kiireinen vauva-arki sen sallii.

– Kentällä ei tule enää vietettyä niin paljon aikaa kuin nuoruudessa, mutta jalkapalloa pelatessa saa ajatukset hyvin pois töistä. Unelmoin lapsena totta kai siitä, että minusta tulisi ammattilaisjalkapalloilija. Todellisuus selvisi kuitenkin nopeasti: on tehtävä palkkatyökseen jotain muuta.

Lupsakka savolainen palvelu pelaa

Mikä on Rannan mielestä Suomen paras ABC-liikennemyymälä?

– Pitkälahti tulee ykkösenä, Varkaus hyvänä kakkosena. Siellä pelaa lupsakka savolainen palvelu! Parhaalla ABC:llä asiointi on helppoa ja sujuvaa. Asiakas kohdataan hyvällä asenteella, niin kuin kylään tulisi vieraita.

Ranta toteaa, että liikennemyymälän arki on hektistä hyvässä ja pahassa. Koko ajan tapahtuu. Monipuoliseen työhön kuuluu yhtä lailla ravintolan pyöritystä kuin polttonesteen myyntiä – ja kaikkea siltä väliltä.

– Ravintolatyö on lähimpänä sydäntäni, koska se tarjoaa mahdollisuuden persoonallisimpaan palveluun. Kohtaaminen asiakkaan kanssa kestää pidempään kuin marketin kassalla. Mutta jos on puhunut koko päivän kuin papupata, niin illalla saattaa Jani olla hiljaista poikaa.

Ranta toivoo työuraltaan lisää uusia haasteita.

– Haluan elää onnellista elämää terveenä. Iloita ihmisistä ympärilläni ja nauttia joka hetkestä ilman turhia murheita.

Tankkaustarinat -sarjaa voi katsoa Nelosella ja Ruudussa ma-to klo 20.30.

Katso Tankkaustarinat-ohjelmaa täältä

Lue lisää ABC-asemista

Lue myös: