MAINOS


Tämän osion kaikki artikkelit ovat ABC:n mainosaineistoa.

Tämän osion kaikki artikkelit ovat ABC:n mainosaineistoa.
MAINOS ABC

Porilaismiesten tapaamisissa jaetaan elämän ilot ja surut – näistä neljästä periaatteesta ei tingitä!

Julkaistu:

”Parlamentiksi” nimetyssä ryhmässä käydään läpi päivän uutisaiheet ja remppavinkit sekä jaetaan elämän ilot ja surut. Eläkeläismiehillä on neljä periaatetta ja yksi niistä on, että puolisoa ei nimitellä.


Porilainen Matti Aaltonen, 71, on ollut mukana ”parlamentiksi” nimetyssä seurassa jo kuutisen vuotta. Noin 15 eläkeläismiehestä koostuva porukka on tavannut arkiaamuisin Porin Tikkulan ABC:llä siitä saakka, kun liikennemyymälä avattiin vuonna 2004.

”Parlamentti” kokoontuu aina samaan aikaan, samassa paikassa, ja tapaamisessa keskustellaan päivän puheenaiheista. Maanantaista perjantaihin tässä pöydässä aloitetaan mieltä polttavien aiheiden käsittely kello 9. Aiheiden parissa kuluu yleensä pari tuntia.

Miesjoukkio koostuu eri aloilta eläkkeelle jääneistä miehistä. Aaltonen itse toimi kiinteistövälittäjänä ja työuran loppuvaiheessa hän teki myös rakennusurakointia. Muutama miehistä on jäänyt leskeksi ja monet elävät pitkäaikaisessa avioliitossa. Yrittäjiä on tässä porukassa useita.

– Yritykset on myyty ja nyt nautitaan eläkepäivistä. Tapaamisissa saa apua autoasioihin, sähköhommiin ja putkiongelmiin. Ryhmässä on valtavasti tietoa ja sitä käytetään hyödyksi, Aaltonen kuvailee.

Välillä kuumat puheenaiheet jakavat mielipiteitä. Silloin äänenvoimakkuus nousee ja miehet alkavat puhua toistensa päälle.

– Kun uutiset, autot, politiikka, ravit, jääkiekko ja muut aiheet on käsitelty, lähdetään kotiin, Aaltonen kertoo.

Sitä ennen kuitenkin kaivetaan taskusta vaimon kirjoittama kauppalappu ja suunnataan ABC:n myymälään.

– Haetaan kori auton penkiltä ja tehdään ostokset. Kyllä se niin on, että ensin tankataan mies ja auto ja sitten viedään vielä kotiinkin tavaraa.

Aviopuoliso ei ole akka tai muija

Joskus Aaltonen miettii, mitä ihmettä hän tekisi, jos ’parlamenttia’ ei olisi. Mihin sen ajan käyttäisi?

– Jos on vaikka reissussa, niin pitää soittaa, että mistä aamulla on juteltu. Muuten tulee ikävä. Tämä on iso osa elämää, kun on jo poissa työelämästä. Ei tarvitse edes kalenteria, kun tämä on niin säännöllistä, maanantaista perjantaihin, kello 9-11, Aaltonen tietää tarkasti.

Tikkulan palveluaseman tilat ovat suurin syy siihen, miksi miehet ovat tavanneet siellä jo vuosia. Liikenneasemalle on helppo ajaa, mutta tärkeintä on, että kahvia ja leipiä riittää isommallekin porukalle.

– Olemme kaikki työn tiimoilta matkustaneet paljon kotimaassa ja taukopaikat ovat olleet tärkeitä. Se on sellainen asia, että pienissä paikoissa kuusi ensimmäistä saa kahvit ja leivät, mutta sitten ne jo loppuvatkin, Aaltonen sanoo.

Iso miesporukka ei myöskään halua vallata pienen kahvilan kaikkia asiakaspaikkoja tuntikausiksi.

– Täältä meitä ei heitetä sen takia pois. Muuten ehkä voisikin heittää, kun ääni nousee välillä, Aaltonen nauraa.

Tietysti hänelläkin on aamuja, kun ulkona sataa räntää, eikä jaksaisi nousta sängystä. Välillä on kiva juoda aamukahvit vaimon kanssa. Parlamentilla on neljä periaatetta, joista ei tingitä. Yksi niistä liittyy juurikin vaimoihin.

– Aviopuolisoa ei koskaan kutsuta nimellä akka tai muija vaan aina vaimo, Aaltonen sanoo tiukasti.

Sisällä ei saa istua lakki päässä. Mitään sellaista ei saa syödä sormin, jonka voi syödä veitsellä ja haarukalla. Tämän lisäksi porukassa on tapana, että syntymä- tai nimipäiväsankari tarjoaa kaikille pullakahvit.

”Eläks sääki viäl?”

Muutamat porukasta ovat kokoontuneet jo ennen vuotta 2004 ja Tikkulan ABC:tä, mutta silloin se oli epäsäännöllisempää. Osa porukasta on tuntenut toisensa kansakouluikäisestä saakka, mutta monet ovat liittyneet mukaan myöhemmin.

Aaltonen tutustui ”parlamenttiin” töidensä kahvitauoilla. Sama rutiini jatkui, kun hän siirtyi eläkkeelle.

Vaikka aamupäivien aikana on tarkoitus käsitellä päivän polttavat puheenaiheet, siirtyvät keskustelut tarpeen mukaan myös syvällisemmälle tasolle. Myös terveys ja siihen liittyvät ongelmat ovat läsnä eläkeläismiesten elämässä.

– Yhdellä kaverilla oli pitkä, vakava sairausjakso. Hän selvisi siitä ja niin kaikki kovasti toivoivatkin. On ollut pallolaajennuksia, ohitusleikkauksia ja kaihileikkauksia. Nuorin meistä menehtyi vuosi sitten. Keskitymme yleensä terveydentilan parempaan puoleen ja toivomme toisillemme terveyttä, Aaltonen toteaa.

Toisista huolehtiminen liittyy myös siihen, että jos joku miehistä on pidempään poissa tapaamisista, tämän perään soitellaan.

– Silloin aletaan lukea lehdestä kuolinilmoituksia. Jos joku on ilmoittamatta pois, niin soitellaan perään, ollaanko sitä hengissä kun ei mitään kuulu, Aaltonen heittää.

– Eläks sääki viäl? porilaisilla on tapana kysyä, jos ei ole nähty pitkään aikaan. Kuulostaa aika raa’alta, mutta tarkoittaa hyvää.

Todellisuudessa läheskään kaikki miehistä eivät saavu paikalle jokaisena arkipäivänä. Erityisesti kesällä monet mökkeilevät ja viettävät aikaa lasten ja lastenlasten kanssa.

Stoppi syrjäytymiselle

Suomitutkan teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten onni koostuu läheisistä ja terveydestä. Läheiset ja näiden terveys ovat myös Aaltoselle elämän tärkeimmät asiat.

– Lasten, lastenlasten, puolison ja oma terveys ovat tärkeimpiä. Ja se, että saa olla sellaisessa kunnossa, että voi mennä ABC:lle ja matkustaa. Ehkä 30-vuotias ajattelee eri tavalla onnellisuudesta kuin seitsemänkymppinen, mutta pienet asiat tekevät onnelliseksi. Sellaiset, joita ei ennen ole huomannut, tai niille ei vain antanut niin paljon painoarvoa.

Helsingin ulkopuolisessa Suomessa yhteisöllisyys koetaan erityisen tärkeäksi. Aaltoselle ystävien tapaaminen on arjen suola, se pitää mielen virkeänä.

– Ei voi sanoa, että porukkamme syrjäytyisi ilman näitä tapaamisia, koska olemme kaikki sosiaalisia luonteeltamme. On tämä silti tärkeää syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Tästä omituisten otusten kerhosta on muodostunut erittäin tärkeä.

Aaltonen on sitä mieltä, että vaikka sosiaalisen median myötä ihmiset tapaavat ystäviään vähemmän kasvokkain, niin tärkeintä on edes jonkinlainen yhteydenpito.

– Laitetaan sitten tekstiviestiä tai viestejä jotain muuta kautta tai soitetaan, niin tärkeintä on, että sellaista tapahtuu. Jos se loppuu, niin sitten jää helposti ulkopuolelle, joko vapaaehtoisesti tai ei. Tällainen vanhanaikainen tapaaminen on kuitenkin paras tapa. Jos kaikki asiat vain viestitellään, niin kyllä se ihmistä muuttaa, Aaltonen tietää.

Ota kantaa

Kummassa on mukavampaa asua?

Maalla 57% Kaupungissa 43%
Ääniä yhteensä 2388

ABC-asemat mukana suomalaisten arjessa

• Erityisesti pienemmillä paikkakunnilla ABC-asemat ovat yhteisöllisyyden tori palveluineen ja sosiaalisine kohtaamisineen.

• Suomalaisten arkea parantamassa maassamme on jopa sata ABC-asemaa.

• Nelosella 29.7. käynnistyvä Tankkaustarinat-ohjelma nostaa esille maailman onnellisimman maan ihmisiä kiinnostavine tarinoineen!
MAINOS ABC
Lue myös:

MAINOS