MAINOS


Tämän osion kaikki artikkelit ovat ABC:n mainosaineistoa.

Tämän osion kaikki artikkelit ovat ABC:n mainosaineistoa.
MAINOS ABC

Onnellista kansaa! Maalla asuvat pitävät itseään kaupunkilaisia onnellisempina: ”Enemmän yhteisöllisyyttä”

Julkaistu:

Suomalaiset julistettiin maailman onnellisimmaksi kansaksi jo toista vuotta peräkkäin 156 maan vertailussa. Suomitutkan tekemä tuore tutkimus puolestaan tarkentaa, mitkä asiat tekevät suomalaiset onnellisiksi.


Suomi on kansainvälisen onnellisuusvertailun kärkipaikalla. World Happiness Report -vertailun mukaan suomalaisten onnellisuus on vain parantunut edellisestä vertailukerrasta ja samalla se kasvattaa entisestään eroa seuraaviin maihin.

Raportissa käsitellään useita erilaisia onnellisuuden mittareita. Onnellisuuden kokemuksiin vaikuttavat esimerkiksi maan bruttokansantuote, terveiden elinvuosien odote, kansalaisten vapaus ja sosiaalinen tuki.

Tänä vuonna raportin teemana olivat yhteisöt ja yhteisöllisyys. Nämä nousevat tärkeiksi teemoiksi myös Suomitutkan tekemässä tutkimuksessa, jossa selvitettiin, mitkä asiat tekevät suomalaiset onnelliseksi.

Suomitutkan tutkimuksen mukaan suomalaisten onnen salaisuus ovat perhe ja terveys. Nämä koetaan tärkeimpinä asioina, mutta muuten onnellisuuden aiheuttajat eroavat tosistaan merkittävästi isoimmissa kaupungeissa ja pienemmillä paikkakunnilla.

Onni löytyy pyykkikasojen keskeltä

Maalaiskuntien ihmiset pitävät itseään onnellisempina kuin suurten kaupunkien asukkaat. Pienempien paikkakuntien väestä jopa 64 prosenttia on sitä mieltä, että ihmiset ovat onnellisimpia maaseudun rauhassa.

Myös pääkaupunkiseudun ihmiset ovat ihastuneet maamme maaseutuun.

”Suomi on täynnä pieniä mielettömän kauniita paikkoja. Olen matkaillut ympäri Suomea paljon. Hyppää vain autoon ja lähtee kohti seikkailuja”, kommentoi vantaalainen nainen.

Pienemmillä paikkakunnilla perusteluiksi onneen kerrotaan vahva yhteisöllisyys ja hyvä elämänlaatu. Vaikka arki on usein korkeita pyykkikasoja, jatkuvaa kiirettä ja sukkulointia työn ja kodin välillä, onni tulee kuitenkin tavallisesta arjesta.

”Ihanan rauhallista, enemmän yhteisöllisyyttä, pidetään toisista huolta, tunnetaan toiset ihmiset. Tällaisissa paikoissa asun mielelläni ja matkailen!” kommentoi alle 30 000 asukkaan kaupungissa asuva nainen.

Pienemmillä paikkakunnilla ihmiset nauttivat luonnonrauhasta ja puhtaudesta.

”Paljon mielenkiintoista nähtävää, voittaa ulkomaiset kohteet monella mittarilla arvioituina. Aliarvostettuja, osin ehkä myös pimennossa, liian vähän markkinoitu”, pohtii Helsingissä asuva nainen.

Lomailu lisää kaupunkilaisten onnellisuutta

Pääkaupunkiseudun väestä vain 19 prosenttia uskoo, että suurissa kaupungeissa ollaan onnellisempia kuin niiden ulkopuolella. Isommissa kaupungeissa onni liittyy usein arjesta irtautumiseen, harrastuksiin ja lomailuun.

”Löytyy hyvin melko monipuolisia palveluita ja niillä on helppo saatavuus. Hyvät julkiset liikennepalvelut. En voisi ajatella asuvani muualla kuin pääkaupunkiseudulla”, kommentoi vantaalainen eläkeläismies.

Palvelutarjonta, harrastusmahdollisuudet ja vaihtoehtojen kirjo menevät yhteisöllisyyden edelle.

”Asun itse Helsingissä, ja mielikuvani Suomen suurista kaupungeista on myönteinen. Plussaa: enemmän työmahdollisuuksia, pärjää ilman omaa autoa, monipuoliset palvelut, paljon ilmaista kaupunkikulttuuria”, helsinkiläisnainen pohtii.

Kissa, puutarha ja vapaus!

Suomitutkan tutkimuksessa suomalaiset saivat myös omasanaisesti kertoa, mitkä asiat tuovat heidän elämäänsä onnea. Näitä olivat muun muassa itsensä haastaminen, uuden oppiminen ja tiedon hankinta.

”Asuminen rauhanoloisessa maassa”, kirjoittaa maalaiskunnassa asuva yli 60-vuotias mies.

Vastaukset kuvastavat hyvin, miten poikkeuksellisesta vapaudesta saamme Suomessa nauttia, ja miksi Suomi on myös onnellisuustilastojen kärjessä. Suomalaiset arvostavat vapautta ja rauhaa.

”Kissa ja puutarha, auto, vapaus liikkua”, listaa Etelä-Suomen maalaiskunnassa asuva nainen.

”Toivo unelmien toteutumisesta”, eteläsuomalainen nainen tiivistää.

Lähde: Suomitutka, jonka tutkimusaineisto on painotettu vastaamaan väestöä sukupuolen, iän ja asuinläänin mukaan sekä World Happiness Report.

ABC-asemat mukana suomalaisten arjessa

• Erityisesti pienemmillä paikkakunnilla ABC-asemat ovat yhteisöllisyyden tori palveluineen ja sosiaalisine kohtaamisineen.

• Suomalaisten arkea parantamassa maassamme on jopa sata ABC-asemaa.

• Nelosella 29.7. käynnistyvä Tankkaustarinat-ohjelma nostaa esille maailman onnellisimman maan ihmisiä kiinnostavine tarinoineen!
MAINOS ABC
Lue myös:

MAINOS