MainosSaarioinen

Yllättävä löytö kaupan hyllyltä toi lämpimät muistot takaisin

Siiri-tädin rakkaudella tekemä keitto on piirtynyt Essin mieleen täyteläisenä ja herkullisena. Pehmeän kermaisen keiton tutun maun Essi löysi yllättäen Saarioisen kasviskeittovalikoimasta.


9.3. 12:15

Ilta-Sanomissa tammikuussa 2023 kerätyissä ruokamuistoissa yksi lukijoista kertoi tarinansa bataattikeitosta, jonka pehmeä, täyteläinen maku oli jäänyt hänen muistoihinsa erityisen lämpimänä.

Keravalla asuva kolmikymppinen Essi Ruotsalainen oli lukiolainen, kun matkusti Siiri-tätinsä luo yökylään muutamia kertoja vuodessa. Matka toiselle paikkakunnalle oli pitkä, junalla ja bussilla matkustanut opiskelija otettiin perillä vastaan valmiin ruoan ja lämpimän halauksen kanssa.

Eläkkeellä ollut täti oli utelias maailman menoa kohtaan, nuoren naisen elämä ja kuulumiset kiinnostivat. Kerrostaloasunnon keittiössä höyryävien keittolautasten ääressä käytiin monta merkityksellistä keskustelua noina vuosina. Tädillä oli paljon elämänviisautta jaettavanaan.

Se oli minua varten rakkaudella tehty.

– Kermaisenpehmeä, maistuva bataattikeitto muodostui meille yhteiseksi perinteeksi. Se oli minua varten rakkaudella tehty, Essi kertoo hymyn kuuluessa läpi hänen äänestään.

Siiri-tätiä ei enää ole, mutta hänen bataattikeittonsa maun Essi on muistaa ikuisesti. Omassa keittiössään Essi ei saanut toisinnettua Siiri-tädin keiton täyteläistä makua oikein. Kymmenen vuotta sitten ei bataattiakaan vielä ihan joka kaupassa ollut saatavilla.

– Muutaman kerran yritin tehdä sitä itse, mutta tädiltä muistiin kirjoittamastani reseptistä huolimatta jokin ei täsmännyt. Sitten löysin kaupasta Saarioisten valmiskeittoversion ja sain muistojeni keiton takaisin! Bataatin lisäksi porkkanaa ja vähän kurpitsaa ja juuriselleriä sisältävä Saarioisten bataattisosekeitto on ihan kuin Siiri-tädin tekemä.

Bataatin lisäksi porkkanaa, kurpitsaa ja juuriselleriä sisältävä Saarioisten bataattisosekeitto on Essin mielestä ihan kuin Siiri-tädin tekemä.

Maukasta ja maistuvaa rakkaudella

Suomalaisten suosikkimaut on tallennettu Saarioisten laajaan viidentoista klassikko- ja kasviskeiton lempikeittovalikoimaan, joiden reseptit on hartaudella hiotut ja itse keitot huolella haudutetut. Essin tavoin kuka tahansa meistä voi löytää oman makumuistonsa Saarioisten valmiskeittoannoksesta.

Valmiina myytävään ruokaan arjen helpottajana suhtaudutaan Suomessa erittäin myönteisesti. Kaikkea ei tarvitse enää tehdä alusta saakka itse. Saarioisten syksyllä 2021 teettämän kyselyyn mukaan lähes 90 prosenttia vastanneista ajattelee valmisruoasta positiivisesti tai neutraalisti. 61 prosenttia vastanneista kertoo syövänsä valmisruokaa vähintään kerran viikossa.

Valmiskeittoja nautitaan erityisesti lounaaksi sekä kotona että työpaikalla. Keittoja pidetään paitsi sisäisesti lämmittävänä ja ravitsevana, myös maukkaana ja keveänä ateriana. Siksi vuodenaika ei juurikaan vaikuta keittojen syömiseen. Kaksi kolmesta vastanneesta syö keittoja ympäri vuoden.

Bataattisosekeitto ei ole Essinkään käyttämistä valmiskeitoista ainoa.

– Saarioisilla on hyvä keittovalikoima, niistä on tullut kokeiltua useampaa, vaikka bataattisosekeitto aivan erityinen minulle onkin.

Saarioisten lempikeittoarvontaan tarinallaan osallistunut Essi toivoi viikon keitot lähettäväksi vanhemmilleen arkipäivien kiireisiin.

Tuunaa bataattisosekeitto

Saarioisten valmiskeitot ovat loistavia sellaisenaan lämmitettynä, suoraan pakkauksestaan syötynä. Jos makua haluaa kuitenkin varioida, kurkkaa Saarioisten Lempiruokayhteisön bataattisosekeittofanien tuunausvinkit alta.

Lempikeittoja jokaiseen makuun

Lempikeitot haudutetaan Saarioisilla pitkään ja rakkaudella. Lihakeiton, Kanakeiton, Jauhelihakeiton ja Siskonmakkarakeiton tutut, turvalliset maut tuovat lämpöä tavallisiin arkipäiviin ja erityisiin hetkiin. Nämä vuosikymmeniä mukanamme kulkeneet luottoruoat ovat ansaitusti myös perheen pienimpien lemppareita.

Saarioisten klassikkokeitoissa maistuvat aidot ainekset. Kirjolohikeitto on valmistettu kotimaisesta kirjolohesta, Kermainen riistakeitto saksanhirvestä, porosta ja juureksista. Ruokaisa Savuporokeitto, Katkarapukeitto ja samettinen Kantarellikeitto lennättävät nautiskelijan makumuistojen mukana mukaviin yhteisiin hetkiin ja saavat kenet tahansa hymyilemään.

Ripauksen luksusta arkiruokailuun tuovat nopeiden, valmiiden keittoannosten päälle lisätyt erilaiset ripotteet: savuporomuru, pekoni, katkaravut, paahdettu sipuli, siemenet, suolapähkinät tai tuoreet yrtit.

Saarioisten lempikeittojen tutut maut ovat kulkeneet mukanamme koko elämän lapsuudesta saakka.

Väriä päivään kevyistä kasviskeitoista

Keventäjien ja hyvinvoinnista kiinnostuneiden suosikit löytyvät Saarioisten monipuolisista, värikkäistä kasvissosekeitoista.

Raikkaissa ja maukkaissa kasviskeitoissa suuren yleisön suosikkeja ovat Bataattisose- ja Porkkanasosekeitot. Monet mausteisempia makuja rakastavat ovat ihastuneet vegaaniseen Mausteiseen porkkana-kurpitsasosekeittoon.

Kotimaisesta, tuoreesta pinaatista valmistetun Pinaattikeiton ja Juustoisen Kasviskeiton viimeistelee annoksen kaverina tarjoiltu salaatilla, kurkulla tai tomaatilla päällystetty ruisleipä.

Kokeile rohkeasti ja löydä oma lempikeittosi! Tutustu Saarioisten keittoihin ja lue lisää www.saarioinen.fi/keitot.

Saarioinen

Me Saarioisilla uskomme, että kun jollekin omistautuu, siinä voi tulla parhaaksi. Kokkaaminen on meille kutsumus, sitä olemme tehneet jo yli 65 vuoden ajan.

Vuonna 1957 Saarioisten tilalla Sahalahdella keksittiin ryhtyä valmistamaan tuoretta, valmiiksi pakattua kotiruokaa töistä palaaville suomalaisille. Lähtökohta oli jo tuolloin sama kuin tänään: Saarioinen valmistaa päivän ruoan, jotta sinä voit keskittyä tekemään muuta.

Saarioinen on Suomen johtava valmisruokatalo, teemme ruokaa Sahalahdella, Huittisissa, Valkeakoskella ja Viron Raplassa noin 1200 saarioislaisen voimin. Saarioisten keitot valmistetaan edelleen tuossa pienessä pirkanmaalaisessa kylässä, josta kaikki sai alkunsa.

Vaalimme klassikoita ja kehitämme tulevaisuuden lempiruoat yhdessä kuluttajien kanssa. Liity Saarioisten Lempiruokayhteisöön ja ole mukana kehittämässä tulevaisuuden lempiruokia: www.saarioinen.fi/lempiruokayhteiso

Tiesitkö? Logokukon esikuva komeili aikoinaan tuuliviirissä Kangasalan Sahalahdessa Saarioisten kartanon vellikellotapulin päällä. Kukko on esiintynyt jo kartanon kanalan hinnastossa vuonna 1954.

Lue yllä oleva sisältö ja vastaa kyselyyn! Vastanneiden kesken arvotaan 50 euron arvoisia GoGift-lahjakortteja.

Tutkimuksen toteuttaa Digitalist Group Oyj Sanoma Media Finland Oy:n toimeksiannosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Lue myös: