[Mainos: Puhtaasti kotimainen] Tiedätkö vastauksen: Kumpi on vastuullisempi ostos, kotimainen vai ulkomainen tomaatti? - Puhtaasti kotimainen - Ilta-Sanomat
MainosPuhtaasti kotimainen

Tiedätkö vastauksen: Kumpi on vastuullisempi ostos, kotimainen vai ulkomainen tomaatti?

Kotimaiset vihannekset ovat maukasta lähiruokaa, mutta voiko niitä syödä hyvällä omatunnolla ympäri vuoden? Asiantuntijalla on kysymykseen selkeä vastaus.

Voiko keskellä talvea kasvihuoneessa viljelty vihannes olla vastuullinen vai olisiko parempi valita ulkomainen sen sijaan?


1.11.2021 13:30

Keskiverto suomalainen syö kotimaista tomaattia ja kurkkua kumpaakin yhteensä 17 kiloa vuodessa. Molempien saatavuus on nykyään hyvä ympäri vuoden, mutta kaupan vihanneslaarien äärellä moni miettii, voiko keskellä talvea kasvihuoneessa viljelty vihannes olla vastuullinen vai olisiko parempi valita ulkomainen sen sijaan.

Kotimaiseen kasvihuoneviljelyyn liittyy edelleen monia harhaluuloja, harmittelee kasvihuoneviljelyn asiantuntija ja tammikuussa Kauppapuutarhaliiton uutena toiminnanjohtajana aloittava Niina Kangas. On totta, että monta vuosikymmentä sitten ala olikin melkoinen öljysyöppö, mutta fossiilisista polttoaineista on siirrytty kotimaisen puu- ja peltoenergian käyttöön jo kauan sitten.

Kauppapuutarhaliiton uutena toiminnanjohtajana aloittava Niina Kangas kertoo, että kotimaiset kasvihuonevihannekset sijoittuvat kansainvälisissä vertailuissa puhtaimpien joukkoon.

Suomalaisen tuotannon hiilijalanjälki on viime vuosikymmenen aikana saatu puolitettua, mikä johtuu lukuisista tekijöistä. Keskeisiä tekijöitä ovat energiatehokkuuden ja satotasojen nousu. Vastuullisuuden puolesta puhuu sekin, että espanjalaisen tomaatin vesijalanjälki on peräti 91-kertainen suomalaiseen verrattuna.

– Tilastoissa näkyy, että tehdyt päätökset pienentävät koko ajan alan ympäristövaikutuksia. Jotkut yksittäiset puutarhat saattavat päästä jopa hyvin lähelle nollahiilijalanjälkeä. Kotimaisia kasvihuonevihanneksia voi ehdottomasti syödä hyvällä omatunnolla, Kangas toteaa.

Kasvihuoneviljely turvaa ruoantuotannon

Kotimaiset kasvihuonevihannekset sijoittuvat kansainvälisissä vertailuissa puhtaimpien joukkoon vuosi toisensa jälkeen. Suomessa on 1960-luvulta lähtien suosittu biologista torjuntaa eli esimerkiksi hyönteisten hyödyntämistä kemiallisen kasvinsuojelun sijaan. Siksi torjunta-ainejäämiä on vähemmän kuin tuontivihanneksissa.

Kotimaisia kasvihuonevihanneksia voi ehdottomasti syödä hyvällä omatunnolla.

Kun kokemus on vuosien myötä karttunut, myös viljelytekniikat, ilmaston hallinta sekä valaistus on onnistuttu optimoimaan. Alan osaaminen on Suomessa maailman kärkeä, mikä on tärkeää tulevaisuudenkin kannalta. Kasvihuoneviljely turvaa kotimaista ruoantuotantoa, kun erilaiset äärisäät yleistyvät.

– Suomalaiset viljelijät ovat todella taitavia ja täällä saadaan isoja satoja – mitä isompi sato, sitä pienempi hiilijalanjälki on tuotettua kiloa kohti. Onneksi meillä on Suomessa homma hanskassa ja voimme olla osaamisestamme ylpeitä, sanoo Kangas.

Kotimainen kasvihuonetuotanto työllistää tällä hetkellä noin 5 000 henkilötyövuoden verran. Kasvihuone on monen nuoren ensimmäinen kesätyöpaikka, ja ala on alueellisesti tärkeä maahanmuuttajien työllistäjä.

Kurkku ja tomaatti ovat ruokapöydän klassikkoja

Tomaatti ja kurkku ovat kotimaisia ikisuosikkeja, mutta Suomessa viljellään ympäri vuoden myös salaattia, yrttejä ja paprikaa. Kasvihuoneviljelyllä on tärkeä rooli suomalaisessa ravitsemuksessa, ja sato kattaa jopa neljäsosan Suomessa syödyistä tuoreista vihanneksista. Kurkuista ja tomaateista valtaosa on kotimaista tuotantoa.

Keskiverto suomalainen söi 7 kiloa kotimaista tomaattia vuonna 2020.

Vihannesten maku on viime vuosina kehittynyt, ja uudet, maukkaat lajikkeet kuten erilaiset miniluumu- ja kirsikkatomaatit kasvattavat suosiotaan. Ne kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, sillä kylmässä tomaateista tulee mauttomia ja makeus katoaa.

Kurkku kannattaa myös säilyttää vaikka keittiön pöydällä muovikääreessään. Pakkaukset mietityttävät monia kuluttajia, mutta niillä on Kankaan mukaan tärkeä tehtävä säilyvyyden parantamisessa ja ruokahävikin ehkäisemisessä.

– Kurkku haihduttaa paljon vettä ja kalvon avulla se säilyy paremmin. On laskettu, että kurkkukannan laittaminen biojätteeseen on kuormittavampaa kuin kääre, hän toteaa.

Niinan raikas kurkkusalaatti

  • Kokonainen kurkku

  • 1 dl luonnonjogurttia

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 1 rkl sitruunamehua

  • Kourallinen ruukkuminttua tai -tilliä

  • Mustapippuria ja suolaa

Raasta kurkku ja puristele käsin kuivaksi.

Sekoita joukkoon jogurtti, oliiviöljy, sitruunamehu, hienonnetut yrtit ja mausteet.

Tsatsikityyppinen kurkkusalaatti sopii hyvin esimerkiksi järvikalapuikojen kaveriksi tai pikkujoulujen salaattipöytään.

Lue lisää vinkkejä

Lue myös: