MainosPuhtaasti kotimainen

Säilytätkö sinäkin suomalaisten suosikkivihanneksen väärin? Maku voi tuhoutua täysin

Kotona moni lykkää tomaatin jääkappiin ajatellen parantavansa säilyvyyttä, mutta toisin käy. Entä säilytätkö tomaatteja ja kurkkuja samassa paikassa?

Tutkimuksen mukaan peräti 49 prosenttia suomalaisista säilyttää tomaattinsa ja kurkkunsa jääkaapissa.


4.5.2021 12:16

Vaikka närpiöläinen viljelijä Börje Ivars kasvattaa vain tomaatteja, hän ei suinkaan kasvata vain tomaatteja.

– Tavallisen pyöreän irtotomaatin lisäksi kasvatan erikoistomaatteja, Dunne-tomaatteja, kirsikkatomaatteja, San Marzano -tomaatteja, kaikkiaan viittä eri lajiketta, hän kertoo.

Börje Ivarsin tilalla Närpiössä kasvatetaan viittä eri tomaattilajiketta.

Kolmisenkymmentä vuotta viljelijänä työskennellyt ja tomaatista usein ruokaa laittava Ivars mainitsee omana suosikkinaan San Marzano -tomaatin, joka on erityisen maukas lämpimissä ruoissa.

Kuluttajien suosikki puolestaan on niin sanottu tavallinen irtotomaatti. Myös sen maku voi olla vertaansa vailla – ellei sitten sorru kohtalokkaaseen virheeseen.

Älä tuhoa makua!

Huolellisen ja monivaiheisen kasvatusprosessin jälkeen tomaatit pakataan ja kuljetetaan lämpötilamonitoroiduissa kuljetusautoissa kauppaan. Tutkimus kertoo, että kotiin päästyään liki puolet eli peräti 49 prosenttia suomalaisista laittaa tomaatit jääkaappiin.

– Juuri näin ei pitäisi tehdä, Ivars sanoo.

– Tomaatin makusolut tuhoutuvat, jos sitä säilyttää alle 12 asteessa. Jääkaappisäilytyksen jälkeen maku ei enää palaa ennalleen.

Myös tomaatin koostumus muuttuu huonommaksi eli käytännössä tomaatin koko potentiaali sekä viljelijän tekemä työ valuvat hukkaan.

 Tomaatin makusolut tuhoutuvat, jos sitä säilyttää alle 12 asteessa.

Mikäli jääkaapissa on viileä eli noin 12–13-asteinen vihanneslaatikko, saattaa tomaatti makuineen säilyä myös siellä. Ehdottomasti paras paikka tomaatin köllötellä on kuitenkin huoneenlämpö. Esillä ollessa niitä on myös kiva katsella.

– Tiedän ainakin yhdet häät, joissa pieniä terttutomaatteja käytettiin syötävinä pöytäkoristeina, Ivars kertoo.

Jääkaappisäilytyksessä voi piillä toinenkin miina: jos kurkun ja tomaatin laittaa samaan laatikkoon, runsaasti kasvikaasu etyleeniä tuottava tomaatti saa kurkun pilaantumaan.

Monipuolinen pallero

Tomaatti on meillä varsin suosittu vihannes: suomalainen syö 11 kiloa tomaatteja vuodessa ja tällä hetkellä kotimaassa tuotetun tomaatin markkinaosuus on 61 prosenttia.

Kotimaisia tomaatteja ja muita vihanneksia saa ympäri vuoden. Sen mahdollistaa suomalainen kasvihuoneviljely, joka on maailman edistyksellisintä.

Punaisista palluroista on moneksi. Tomaatti sujahtaa helposti uuniruokiin, keittoihin, kastikkeisiin, salaatteihin, grilliin ja sitä voi myös ihan vain napostella: vaikkapa makeita pikkutomaatteja leffateatterissa karkin korvikkeena.

Börje Ivars tyttärensä Jenniferin kanssa kannustaa rohkeasti kokeilemaan tomaattia eri käyttötarkoituksissa.

Ivars haluaa kannustaa rohkeasti kokeilemaan tomaattia eri käyttötarkoituksissa.

– Loppujen lopuksi sitä käytetään meillä vielä melko kapea-alaisesti, hän pohtii.

– Kannattaa kokeilla! Voi lähteä vaikka siitä, että kaikessa missä on aiemmin käyttänyt jotain tomaattisäilykettä, esimerkiksi pyreetä tai murskaa, tarttuukin sen sijaan tuoreeseen tomaattiin.

Tutkimus: Kauppapuutarhaliiton vuonna 2021 teettämän tutkimuksen mukaan 49 prosenttia suomalaisista säilyttää tomaattinsa ja kurkkunsa jääkaapissa.

Börjen tomaattikeitto

(4 annosta)

  • 1 perhepakkaus (600 g) kypsiä tomaatteja (Börje suosittelee Dunnea)

  • 2 rkl voita

  • 1 iso keltasipuli

  • 1 laakerinlehti

  • 1 tl kuivattua basilikaa

  • 3 rkl tomaattipyreetä

  • 1 litra vettä + vihanneslientä

  • 2 dl kermaa

  • suolaa ja mustapippuria

Pilko sipuli ja kuullota se voissa isossa kattilassa.

Leikkaa tomaatit pienempiin paloihin.

Lisää tomaatit, mausteet, tomaattipyree, kasvisliemi ja vesi kattilaan.

Anna kiehua hiljalleen kannen alla n. 20 minuuttia. Lisää kerma ja mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoile ranskankermanokareen ja hyvän leivän kanssa.

Tiesitkö tämän tomaatista?

Paitsi että tomaatti on supermaukas, on se myös huikean terveellinen: siinä on runsaasti A-vitamiinia, kohtalaisesti C- ja E-vitamiineja sekä myös lykopeenia, joka muun muassa torjuu sydän- ja verisuonitauteja sekä saattaa myös suojata syövältä.

Lue lisää

Lue myös: