MainosOmron

Paikat jumissa etätyössä? Kokeile: nämä fysioterapeutin tehokkaat vinkit auttavat

Jopa kolmannes suomalaisista kärsii kuukausittain erilaisista kivuista. Kotikonttorilla suurin kipujen aiheuttaja ei ole aina huono ergonomia, vaan arkinen pulma, joka on helposti ratkaistavissa.

Kotikonttorien suurin ongelma ei kuitenkaan suinkaan ole huono ergonomia, vaan jatkuva paikallaanolo.


30.11.2020 19:49

Yli miljoona suomalaista jäi vuosi sitten etätöihin koronaepidemian vuoksi. Se muutti radikaalisti työskentelyvälineitä ja työpäivän kulkua.

– Moni tekee kotona töitä kannettavalla tietokoneella. Harvalta kotikonttorilta löytyy säädettävää työpistettä, lisänäyttöä, näppäimistöä tai rullahiirtä. Toimistossa työskenteleville ne olivat ennen arkipäivää, sanoo Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori, fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri Maria Sihvola.

Toimistoilla kehon mukauttaminen työpisteeseen ja eri työskentelyasentoihin on helpompaa. Huono ergonomia voi aiheuttaa ongelmia erityisesti niska-hartiaseudulle sekä olkapäihin ja kyynärvarsiin. Selkäkipuja se kuitenkin selittää harvemmin.

Tauko vähintään kerran tunnissa

– Kotikonttorien suurin ongelma ei kuitenkaan suinkaan ole huono ergonomia, vaan jatkuva paikallaanolo, Maria Sihvola sanoo.

Yhtäjaksoinen, pitkäkestoinen ja staattinen kuormitus ei tee keholle hyvää. Työtä tulisi tauottaa vähintään kerran tunnissa, mielellään jopa puolen tunnin välein.

– On tärkeää saada kotikonttorilla vietettyihin työpäiviin lisää liikettä. Se ei välttämättä tarkoita jumppaa. Tärkeintä on, että yhtäjaksoinen paikallaanolo keskeytyy, Sihvola sanoo.

Työ keskeytyy luonnollisesti esimerkiksi vessassa käydessä tai kahvikuppia täyttäessä, mutta toisinaan jo pelkkä seisomaan nousu ja kevyt jaloittelu sisätiloissa tekevät hyvää. Tavaksi voi ottaa myös esimerkiksi puhelujen puhumisen seisaallaan ja vartin kävelyn lähimaastossa lounasaikaan.

Taukojumppaa säännöllisesti

Taukojumppaa on Sihvolan mukaan hyvä harrastaa ainakin kerran tai kaksi päivässä. On tärkeää tehdä verenkiertoa elvyttävää, dynaamista liikettä. Sen jälkeen voi halutessa myös venytellä kevyesti.

– Pienikin on hyvästä. Jo parin minuutin jumppa saa aikaiseksi paljon hyvää, Maria Sihvola sanoo.

Alla Sihvolan vinkit helppoon taukojumppaan, joka vaatii vain pienen tilan ja vähän aikaa.

Parin minuutin helppo taukojumppa:

1. Hartioiden nosto ja pyörittely

Pumppaa hartioita ylös alas. Pyörittele sitten hartioita rauhallisesti molempiin suuntiin.

2. Rintarangan kierto

Laita kädet ristiin rinnan päälle. Kierrä ylävartaloa rauhalliseen tahtiin puolelta toiselle. Pidä lantio paikallaan.

3. Yläselän pyöristys ja rintakehän avaus

Pyöristä yläselkä ja työnnä kädet eteen. Pidä leuka kiinni rinnassa. Avaa kädet sivuille, nosta katse vaakatasoon ja vedä lapoja yhteen.

4. Peruskyykky

Seiso lantionlevyisessä haara-asennossa niin, että jalkaterät ja polvet osoittavat hieman ulospäin. Kyykisty kallistamalla ylävartaloa eteenpäin lonkista ja työnnä pakaroita taakse. Pidä paino kantapäillä ja selkä suorana. Kyykkää alas-ylös. Vie kädet kyykätessä vartalon edessä yhteen ja palauta ne ylös noustessa takaisin vartalon sivuille.

OMRON kivunlievittäjä E3 Intense on helppokäyttöinen kivunlievittäjä, jota voi kokeilla esimerkiksi selälle, hartioille, nivelille ja lihaksille.

Osta omasi täältä!

Helppokäyttöinen kivunlievittäjä etätyöläiselle

Etätyön aiheuttamiin kiputiloihin ja hartiaseudun jumeihin voi hakea helpotusta myös TENS-teknologiasta. TENS on kliinisesti validoitu lääkkeetön kivunhoidon menetelmä, jota terveydenhuollon ammattilaiset, esimerkiksi fysioterapeutit, hyödyntävät laajasti.

OMRON TENS -hoito perustuu iholle asetettavien elektrodien kautta annettavaan sähköiseen stimulaatioon. Hermojen ärsytys kipualueella katkaisee kipuviestin matkan aivoihin, vapauttaa elimistöön endorfiinia ja lisää verenkiertoa hoidettavalla alueella.

OMRON kivunlievittäjä E3 Intense on TENS-laite kotikäyttöön. Se on helppokäyttöinen kivunlievittäjä, jota voi kokeilla esimerkiksi selälle, hartioille, nivelille ja lihaksille. Valmiiksi asetetuista hoito-ohjelmista on helppo valita omiin tarpeisiin sopiva ohjelma ja tehotaso. Hoitoaika 15–30 minuuttia.

TENS-menetelmä ei sovellu henkilöille, joilla on sydämentahdistin tai jotka sairastavat epilepsiaa.

OMRON E3 Intense -kivunlievittäjää myyvät muun muassa Prismat, K-Citymarketit, Tokmannit ja apteekit.

Lue myös: