MainosNordea

Näin lohjalaiset Terhi-Marie ja Petteri säästävät sähkölaskussa – ”Maksaa itsensä nopeasti takaisin näillä sähkön hinnoilla”

Remppa vai muutto Suomi -sarjassa nähty Väinästen perhe maksoi aiemmin maltaita 250-neliöisen kotinsa lämmittämisestä. Remontin myötä pieneni niin sähkölasku kuin talon hiilijalanjälkikin.

Lämmitysremontti teki Terhi-Marie ja Petteri Väinäsen kodista viihtyisämmän ja energiatehokkaamman.


3.10. 9:48

Sähkön hinta hipoo taivaita, ja moni suomalainen etsii parhaillaan keinoja vähentää sähkönkulutustaan.

Lohjalaiset Terhi-Marie ja Petteri Väinänen perheineen ovat tyypillinen esimerkki taloudesta, johon sähkön hinnannousu iskee tuntuvasti. He asuvat 250-neliöisessä hirsitalossa, jossa on sähkölämmitys.

– Meillä on onneksi käytössä myös kolme takkaa. Taloon hankittiin lisäksi noin 15 vuotta sitten yksi ilmalämpöpumppu, eikä siinä huoneessa ole sen jälkeen tarvittu muuta lämmitystä, Terhi-Marie kertoo.

Ilmalämpöpumputkin käyttävät sähköä talon lämmittämiseen, mutta niiden hyötysuhde on parempi kuin suoralla sähkölämmityksellä.

Kiinteistön sähkönkulutukselle oli pakko tehdä jotain.

Siksipä pariskunta päätti asennuttaa taloonsa kolme uutta ilmalämpöpumppua osana Nelosen Remppa vai muutto Suomi -sarjassa hiljattain nähtyä suurempaa remonttia.

– Harkitsimme kyllä muunkinlaisia energiaremontteja. Täällä on käynyt asiantuntija neuvomassa meitä esimerkiksi aurinkopaneeleiden asentamisessa, mutta se oli silloin vielä melko kallista, Terhi-Marie sanoo.

Pariskunta pohti myös poistoilmalämpöpumppua, mutta sen hankkiminen olisi vaatinut tyyriin ilmanvaihtohormiston rakentamista. Tavallisten ilmalämpöpumppujen asentaminen sen sijaan onnistuu ammattilaiselta parissa tunnissa.

Terhi-Marien ja Petterin kotiin tehtiin myös muunlaista viihtyvyysremonttia. Muun muassa olohuone ja kylpyhuonetilat saivat raikkaamman ilmeen.

Taloudellisesti ja ekologisesti järkevä ratkaisu

Uusiin ilmalämpöpumppuihin lohkaistiin Väinästen remonttibudjetista 10 000 euroa. Lämmitysremontin osuus rahoitettiin vakuudellisella pankkilainalla.

Remontilla pariskunta lähti tavoittelemaan ensisijaisesti säästöjä sähkölaskussa, mutta energiatehokkaampaan lämmitysmuotoon satsaaminen tuntui heistä taloudellisesti järkevältä muistakin syistä.

– Tiedämme, että olemme muuttamassa täältä pois tulevaisuudessa, joten ajattelimme myös talon haluttavuutta ja jälleenmyyntiarvoa, Petteri kertoo.

Myös talon hiilijalanjälki pieneni remontin myötä.

– Tämä kiinteistö kulutti niin paljon sähköä, että sille oli pakko tehdä jotain, Petteri toteaa.

Pienemmät asumiskustannukset tuovat Terhi-Marielle ja Petterille mielenrauhaa siksikin, että rahaa jää nyt enemmän säästöön.

Pariskunta pitää puskuritilillään rahaa muun muassa talonsa yllättäviä ylläpitokustannuksia varten.

– Ohjelmassa tehdyn remontin jälkeen meillä on jo hajonnut porakaivopumppu, Terhi-Marie huokaisee.

Myös Väinästen talon suurta salitilaa lämmitetään ilmalämpöpumpun avulla.

Edessä uuden opettelua

Silkkaa ruusuilla tanssimista elo uusien ilmalämpöpumppujen kanssa ei ole ollut. Terhi-Mariella ja Petterillä on omien sanojensa mukaan vielä opeteltavaa sen suhteen, kuinka talon uusi lämmitysratkaisu toimii.

Energiatehokkaimman tasapainon löytäminen ilmalämpöpumppujen ja muiden lämmitysmuotojen välillä vaatii kokeilua.

– Pystymme seuraamaan ja vertailemaan sähkönkulutustamme sähköyhtiön sovelluksen avulla. Yhtenä päivänä huomasimme piikistä kulutuksessa, että lattialämmitys oli säädetty niin kovalle, että lämpö tuli sieltä eikä ilmalämpöpumpun kautta, Petteri kertoo.

Pumput maksavat itsensä takaisin varmasti aika nopeasti.

– Syy oli minun, koska olin säätänyt lattialämmitystä vahingossa väärään suuntaan ilman silmälaseja! Terhi-Marie naurahtaa.

Perheen ensimmäinen talvi pumppujen kanssa on vasta edessä, mutta Väinäset uskovat vakaasti, että ne olivat taloon oikea valinta. Syksyn viiletessä niille on tullut jo käyttöä, ja syntyvät säästöt lämmittävät pariskuntaa omalla tavallaan.

– Pumput maksavat itsensä takaisin varmasti aika nopeasti näillä sähkön hinnoilla, Terhi-Marie toteaa.

Lue lisää kodin energiatehokkuuden parantamisesta

Vinkit

Nordean rahoituksen asiantuntija Medine Linnainsaaren mukaan säästötiliä ei koskaan pitäisi tyhjentää kokonaan remontin takia.

Nordean 5 vinkkiä energiaremontin suunnitteluun

Huolellinen suunnittelu ja budjetointi ovat tärkeä osa remonttiprosessia. Nordean rahoituksen asiantuntija Medine Linnainsaari kertoo, kuinka suunnittelussa voi päästä helposti alkuun.

1. Perehdy remonttimuotoihin

Ilmalämpöpumppujen hankkiminen on vain yksi energiaremontin muoto. Energiatehokkuutta voi parantaa myös esimerkiksi asennuttamalla aurinkopaneeleita, vaihtamalla öljy- tai sähkölämmityksen maalämpöön tai vaihtamalla ovet ja ikkunat paremmin eristettyihin.

Selvitä, mitkä oman kiinteistösi ongelmakohdat energiatehokkuuden suhteen ovat. Omakotitalossa asujat voivat harkita tarvittaessa jopa koko lämpöverkon uusimista.

– Pienelläkin budjetilla voi tehdä remonttia. Esimerkiksi eristyksen parantaminen on toimenpiteenä huokeammasta päästä, Linnainsaari kertoo.

2. Kilpailuta hinta

Ennen pankkiin marssimista kannattaa selvittää, mitä suunniteltu remontti tulee maksamaan.

– Tarjouksia kannattaa pyytää useammalta remonttifirmalta, koska niissä voi olla paljonkin hintaeroa, Linnainsaari sanoo.

3. Kysy pankista apua

Pankin asiantuntijat auttavat mielellään laskemaan, minkä hintaisen remontin taloustilanteesi mahdollistaa. Lainan ottaminen saattaa olla ajankohtaista, vaikka remonttia varten olisikin säästänyt.

– Kaikkia säästöjä ei kannata laittaa remonttiin, vaan puskuria pitäisi ehdottomasti jäädä tilille. Suosittelemme aina myös laittamaan rahaa säännöllisesti säästöön lainan lyhentämisen ohella.

4. Valitse sopiva rahoitustapa

Pankki tarjoaa monia erilaisia keinoja remontin rahoitukseen. Yleisimmät vaihtoehdot ovat vakuudellinen remonttilaina sekä vakuudeton kulutusluotto. Pienimuotoisen remontin rahoittamiseen saattaa riittää pelkkä luottokortti.

– Nordeassa selvitetään aina kunkin asiakkaan kokonaisvaltainen tilanne ja räätälöidään rahoitus sen mukaiseksi, Linnainsaari kertoo.

5. Muista hakea tuet tai vähennykset

Asumisen rakentamis- ja kehittämiskeskus ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Avustuksen maksimimäärä on 4 000 tai 6 000 euroa asuntoa kohden riippuen siitä, paljonko energiatehokkuus paranee.

– Työn osuudesta voi saada myös kotitalousvähennystä, mutta samasta remontista ei voi hakea silloin energia-avustusta.

Lue lisää energiaremontin tekemisestä

Lue myös: