MainosNordea

Tv-suosikki Marko Paananen: Näin voit vaikuttaa kotisi jälleenmyyntiarvoon – mutta älä tee tätä virhettä

Remppa vai muutto Suomi -sarjan sisustusarkkitehti Marko Paananen kertoo parhaat vinkkinsä aikaa kestävään ja viihtyvyyttä parantavaan remontointiin.

Sisustusarkkitehti Marko Paananen suosittelee toteuttamaan remontit aina niin, että ne kestävät aikaa.


31.8. 10:32

– En ole koskaan tavannut ihmistä, joka olisi sanonut, että kylläpä edellinen asukas on ollut viisas keittiötä remontoidessaan. Useimmiten kommentti on ennemminkin, että onpas järjetön keittiö, sanoo suomalaisten suosikiksi noussut sisustussuunnittelija Marko Paananen.

Hän on nähnyt uransa aikana lukuisia suomalaiskoteja ja tietää, että yhden unelmien keittiö tai kylpyhuone on sitä harvoin toiselle. Siksi Paananen ei suosittele teettämään ensimmäisenä kalliita keittiö- ja kylpyhuoneremontteja, jos on myymässä asuntoaan ja haluaa maksimoida sen jälleenmyyntiarvon.

Paananen suosittelee tekemään kalliiden kylpyhuone- ja keittiöremonttien sijaan pientä siistimistä.

– Siinä saattaa mennä raha hukkaan, jos lähtee arvioimaan tulevan ostajan makua. Et pysty tekemään unelmakeittiötä asunnon tulevalle ostajalle, sillä ihmisten maku- ja vaatimustasot ovat niin erilaisia, Paananen sanoo.

Toki poikkeuksiakin on, hän huomauttaa. Esimerkiksi perinteisessä pitsihuvilassa ihastutaan usein juuri sen leimallisiin piirteisiin, ja siksi sinne sopii luultavimmin sekä myyjän että ostajan mielestä puuhuvilan tunnelmaa toistava keittiö.

Pääasiassa Paananen kuitenkin suosittelee tekemään kalliiden kylpyhuone- ja keittiöremonttien sijaan ennemmin pientä siistimistä – tai panostamaan ihan toisen huoneen remonttiin.

Marko Paananen ja kiinteistönvälittäjä Anne Ramsay toteuttavat suomalaisten asumishaaveita Nelosen Remppa vai muutto Suomi -ohjelmassa.

Järkevä remontti kestää aikaa

Paananen muistuttaa myös, että remontti kannattaa toteuttaa aina niin, että se kestää aikaa. Hän suosittelee välttämään muotivirtauksia ja pyrkimään sitä vastoin klassisiin valintoihin, jotka näyttävät hyvältä vielä vuosien jälkeenkin.

– Marmori on nyt muotia, mutta samalla se on hyvin klassinen materiaalivalinta. Mutta esimerkiksi kylpyhuoneen laatoitukseen en valitsisi missään nimessään trendikästä kuusikulmalaattaa, joka on taas pian pois muodista.

Paananen huomauttaa, että materiaalikin tärkeämpää on kuitenkin panostaa työn tekijään. Silloin remontti tulee tehtyä huolella, ja se kestää aikaa.

– Hyvä materiaali menee hukkaan, jos puoliammattilainen sohii sen paikalleen. Esimerkiksi hieno katto- tai jalkalista menettää arvonsa huonosti laitettuna, hän sanoo.

Huolella remontointi kannattaa taloudellisesti. Kun lopputulos kestää aikaa, ei remonttia tarvitse olla tekemässä jatkuvasti uudelleen. Lisäksi remontti on aina häiriötekijä arjessa, Paananen muistuttaa. Kukaan ei halua elää kolmen vuoden välein remontin keskellä.

Näin voit kohentaa asuntosi ilmettä kestävästi ja nostaa sen jälleenmyyntiarvoa

1. Palkkaa ammattilainen apuun

– Kun olet myymässä asuntoasi ja haluat siitä parhaan mahdollisen hinnan, suosittelen palkkaamaan sekä kiinteistövälittäjän että sisustussuunnittelijan. Välittäjä voi kertoa, mitkä kohdat asunnossa kaipaavat ilmeen kohotusta, ja suunnittelija taas kertoa, millä hinnalla välittäjän suosittelemat remontit onnistuisivat.

Marko neuvoo kysymään rohkeasti välittäjältä, millä hinnalla tämä möisi asunnon ennen ja jälkeen remonttien. Se auttaa pohtimaan, millaiseen remonttiin kannattaa ryhtyä.

– Lisäksi on paljon asioita, jotka ovat tapauskohtaisia. Kenelläkään välittäjällä tai suunnittelijalla ei ole joka kohteeseen sopivia taikaratkaisuja, vaan parhaat ratkaisut syntyvät aina silloin, kun ne räätälöidään kohteen mukaan.

2. Huolehdi pinnat kuntoon

– Seinien tasoittaminen ja maalaaminen tuovat asuntoon ryhtiä, virkeyttä ja uuden asunnon tuoksun. On tärkeää, että seinät on tasoitettu huolella ja listat tehty hyvin. Silloin ne on helppo pitää puhtaana, ja kestävät siivousta.

Markon mukaan kannattaakin palkata ammattilainen tekemään tasoitus- ja maalaustyöt. Jos maalaat seinät itse, voit pettyä lopputulokseen ja huomata, että tekemäsi työ on mennyt hukkaan, koska maalaus täytyy tehdä uudelleen.

Marko toteuttaa televisiossa totaalimuodonmuutoksia, mutta pienelläkin pintaremontilla voi tehdä suuren vaikutuksen.

3. Remontoi eteinen kutsuvaksi

– Eteinen antaa ensivaikutelman asunnosta. Siisti, avaran oloinen ja ennen kaikkea käytännöllinen eteinen kutsuu astumaan peremmälle asuntoon. Eteisen on kuitenkin oltava tunnelmaltaan yhtenäinen muun asunnon kanssa.

Marko kehottaa myös panostamaan eteisen kaappeihin. Kun ne ovat korkealaatuisia, ne kestävät päivittäistä aukomista ja pysyvät hyvinä. Silloin kaappeja ei tarvitse olla jatkuvasti uusimassa.

– Eteisen remontti ei välttämättä ole aina kaikkein edullisimpia remontteja. Siihen voi upota jopa 20 000 euroa. Ihmiset ovat tottuneet laittamaan kymmeniätuhansia euroja keittiöremonttiin, mutta samaan aikaan heillä voi olla valtavan toimimaton eteinen. Helposti unohdetaan, että eteisremontti vaikuttaa asunnon arvoon. Kun verrataan alueen muihin samankaltaisiin asuntoihin, voi toimiva ja kaunis eteinen olla hyvä kilpailuetu.

4. Laita kuntoon rempallaan olevat pikkuviat

– Meillä on kodeissamme valtavat määrät paperituppoja ja teippiviritelmiä, joihin oma silmä on saattanut vuosien varrella tottua. Asunnon ostaja kuitenkin huomaa ne. Kun teet korjauksia, tee ne saman tien kunnolla ja kestävästi. Mitä enemmän teet virityksiä, sitä enemmän se kuluttaa asuntoasi, Marko toteaa ja jatkaa:

– Hyvä esimerkki on se, että jos ostat viiden euron t-paidan, jää se herkästi lattialle lojumaan, ja saatat jopa pyyhkiä sillä pöydälle kaatunutta kahvia. Kun taas ostat 550 euron kašmirneuleen, se ei takuulla jää lattialle lojumaan – saati, että pyyhkisit sillä läikkynyttä kahvia. Sama koskee remontointi- ja sisustusvalintoja. Jos teet huonoja, aikaa kestämättömiä valintoja, kohtelet niitä sen mukaisesti.

5. Panosta laadukkaisiin oviin

– Ovien uusiminen on parhaimmillaan asunnon ilmettä kohottava miniremontti. Ovet on suhteellisen helppo vaihtaa, eikä hyvälaatuinen ovi ole välttämättä euromääräisesti kovin suuri panostus. Vähän painavammat ja ääntä paremmin eristävät ovet luovat asuntoon laadun tunnetta, Marko neuvoo.

Marko Paanasen mukaan potentiaalinen ostaja huomaa helposti nekin pikkuvirheet, joihin asunnon omistajan silmä on jo tottunut.

Nordean vinkit remontin rahoittamiseen

Kun olet päättänyt, mitä haluat remontoida, pyydä ammattilaisilta hinta-arvioita remontin toteutuksesta. Varaudu jo etukäteen taloudellisiin yllätyksiin: remonttibudjettiin on hyvä jättää joustovaraa, mikäli matkan varrella ilmenee yllättäviä lisätarpeita.

Muista myös mitoittaa remonttibudjetti aina omaan talouteesi. Remonttia voi tehdä myös osissa pitkällä aikajänteellä.

Pidä mielessä myös remontin vaikutus asunnon arvoon. Varsinkin energiatehokkuutta parantavilla ja juoksevia asumiskustannuksia pienentävillä remonteilla voi olla suurikin vaikutus asunnon jälleenmyyntiarvon kannalta. Lämmityskustannuksia ja sähkönkulutusta voi pyrkiä keventämään esimerkiksi tiivistämällä ikkunat, parantamalla asunnon eristystä tai hankkimalla ilmalämpöpumpun.

Remonttibudjettiin on hyvä jättää joustovaraa, mikäli matkan varrella ilmenee yllättäviä lisätarpeita.

Jos ostat remonttitarvikkeita verkosta, huomioi, että luottokortti on niille turvallisin maksutapa. Luottokortin luotto-ominaisuudella tehdyille ostoksille saa kuluttajansuojalain mukaisen turvan, jos tilaus ei saavu tai on rikkinäinen tai jos tavaran myyjä menee konkurssiin.

Työvälineiden ja kodinkoneiden kaltaiset isommat kodin hankinnat kannattaa niin ikään maksaa luottokortilla. Tällöin hankinnoille saa tuoteturvavakuutuksen arkisten haavereiden varalta.

Kun remontin suuntaviivat, hankintatarpeet ja budjetti selkiytyvät, on aika tutustua erilaisiin rahoitusvaihtoehtoihin. Remontin voi rahoittaa vakuudettomalla tai vakuudellisella lainalla riippuen siitä, onko käytössäsi vakuutta.

Lue lisää Nordean tarjoamista rahoitusvaihtoehdoista

Lue myös: