MAINOS

MAINOS Neste K

Uusiutuva diesel – huuhaata vai järkivaihtoehto? Näin autoilijat vastasivat

Julkaistu:

Polttoainevalinnalla voi pienentää kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi. Mietitkö sinä, mitä laatua tankkiin laitat?


Aamu Olarin Neste K -huoltoasemalla on rauhallinen. Lusikat kilahtelevat kahvikupeissa ja koivut humisevat puuskaisessa tuulessa aseman ympärillä. Välillä joku harppoo parkkipaikalta myymälään sen oloisena, että tien päälle olisi jo vähän hoppu.

Autoiluun liittyvät ympäristöasiat kiinnostavat suomalaisia, joten halusimme kysyä, mitä kesää viettävät autoilijat niistä tuumaavat. Tuliterällä autolla liikenteessä oleva Johanna, 40, kertoo käyttävänsä pääasiassa uusiutuvaa dieseliä.

– Auto on perheessämme todella tarpeellinen ja käytössä lähes päivittäin. Nautin ajamisesta, mutta ajattelen silti ympäristöä ja käytän yleensä uusiutuvaa dieseliä. Pyrin myös yhdistelemään menojani niin, että samalla reissulla tulee hoidettua monta asiaa. Meillä oli aikaisemmin ladattava hybridimallinen auto, mutta lopulta vaihdoimme sen, kun latauspisteitä ei ollut kodin lähettyvillä.


Hybridi- ja sähköautot tekevät tuloaan, mutta moni vielä empii sellaisen hankintaa. Pauliina, 37, on vaihtanut auton uuteen vuosi sitten. Sähköauto olisi kiinnostanut, mutta hinta tuntui liian suolaiselta.

– Minusta on tullut viime vuosina jonkin sortin viherhippi, mutta en voisi ajatellakaan ostavani 100 000 euron luksusautoa. Se on meidän taloudessamme vähän liian iso summa ekoilusta, hän tuumaa.

Iso ero päästöissä, pieni hinnassa

Uusiutuva diesel on ratkaisu autoilijalle, joka haluaa vähentää omia päästöjään tässä ja nyt. Olarin huoltoaseman valikoimista löytyy Neste MY uusiutuva diesel, joka vähentää autoilijan kasvihuonekaasupäästöjä keskimäärin 90 prosenttia fossiiliseen dieseliin verrattuna. Hintaero perinteiseen laatuun nähden ei kuitenkaan ole päätähuimaava: Neste MY maksaa sadalla kilometrillä vain alle euron enemmän fossiiliseen dieseliin verrattuna.

– Tällainen hintaero on mielestäni häviävän pieni. En tosin muutenkaan ole sen tyyppinen kuluttaja, että lähtisin toiselle puolelle kaupunkia edullisen polttoaineen perässä. Hintaeron pitäisi olla todella suuri, että noteeraisin sen, Pauliina kertoo.

Hintaero – 0,19 euroa litralta – yllätti autoaan pesettämään tulleen Henrikin, 32.

– No eihän se ole oikeastaan mitään. Ajan työsuhdeautolla noin 10 000 kilometriä vuodessa, ja olen esittänyt töissä idean, että vaihtaisimme kaikki firman autot vähäpäästöisemmiksi nyt, kun hallituskin näyttää tällaista suosivan. Tähän mennessä olen kyllä itse tankannut ihan perinteistä dieseliä, mikä on ihan tottumiskysymys. Nyt kun mietin, niin työpaikalla voisi linjata senkin, että autoja tankattaisiin vain uusiutuvilla polttoaineilla, Henrik pohtii.

Tarra varoittaa – ei biodieseliä tähän autoon

Ilmari, 52, saapuu paikalle tankkaamaan perinteistä dieseliä. Yleensä hän asioi kotinsa lähellä olevalla kylmäasemalla, jonka valikoimissa on vain fossiilista laatua.

– Autoni on yli kymmenen vuotta vanha. Polttoainetankin sisäpuolella on yhä jäljellä varoitustarra, jossa kielletään tankkaamasta biodieseliä, Ilmari kertoo.

Tällaiset varoitukset ovat peräisin ajalta, jolloin saatavana oli ensimmäisen sukupolven biopolttoaineita. Neste MY on uuden sukupolven biopolttoaine, joka sopii kaikkiin käytössä oleviin dieselmoottoreihin.

– En suoraan sanottuna edes tiennyt, että tarjolla on kaikkiin dieselmoottorityyppeihin sopiva vaihtoehto. En ole se kaikkein tiedostavin kuluttaja, mutta ympäristöasioilla on minulle silti merkitystä. Mietin tosin niitä myös lompakon kautta. Tulevaisuudessa homma menee varmasti niin, että se maksaa, joka saastuttaa. Siksikin auton vaihtaminen uudempaan houkuttelee, Ilmari toteaa.

Siirry uusiutuvaan dieseliin ja vähennä päästöjä tässä ja nyt

  • Neste MY uusiutuva diesel valmistetaan 100 % jätteistä ja tähteistä
  • Se sopii kaikkiin dieselmoottoreihin ja laatu vastaa markkinoiden parhaita fossiilisia dieseleitä
  • Valitsemalla uusiutuvan dieselin vähennät autoilun kasvihuonekaasupäästöjä keskimäärin 90 % perinteiseen dieseliin verrattuna
  • Neste MY uusiutuvaa dieseliä on saatavilla jo lähes 50 asemalla, joista 32 on kevyen liikenteen asemia
  • Sadan kilometrin matkalla hintaeroa kertyy vain alle euro fossiiliseen dieseliin verrattuna
  • Lue lisää!
MAINOS Neste K
Lue myös:

MAINOS