MAINOS

MAINOS

Kutsumaton mökkivieras piinasi Anitan perhettä viikon: ”Hoilotti aamuviideltä laiturilla, toi tuliaisena paketin nakkeja”

Julkaistu:

Kutsumattomat vieraat ovat monella suomalaisella mökillä jokakesäinen riesa. Siipeilevätkö mökkivieraat ajattelemattomuuttaan vai ilkeyttään? Kolme mökin omistajaa kertoo mielipiteensä.
Anita, 38, joutui yläkouluikäisenä kuukaudeksi arestiin perheen mökille Varsinais-Suomeen. Samaan aikaan mökille kutsui itse itsensä puolituttu pariskunta kotipuolesta.

Viikosta kehkeytyi melkoinen koettelemus paitsi Anitalle myös hänen vanhemmilleen.

– Vanhempi vieraspariskunta toi tullessaan vain nakkipaketin. He odottivat vanhemmiltani täyttä palvelua, mutta eivät itse osallistuneet askareisiin eivätkä kustannuksiin millään tavoin, Anita kertoo.

Anitan äiti laittoi vieraille ruuat aamupalasta iltaruokaan, kattoi pöydät ja tiskasi astiat. Tämä ei kuitenkaan riittänyt – lisäksi vieraita piti viihdyttää.

– Isäni vei vieraat soutelemaan ja marjastamaan sekä ajelutti heitä katsomassa lähiseudun nähtävyyksiä.

Isännät väsyvät kestitykseen

Anitan mielestä rankimpia olivat kuitenkin aamut. Hän nukkui alhaalla järven rannalla saunamökissä ja heräsi aina aamunkoitteessa erikoiseen yllätykseen.

– Vieraspariskunnan herra availi ääntään laiturillamme aamuisin kello viideltä.

Mies lauloi myös mielellään venematkoilla – keskellä järveä, ilman paitaa.

– Hän näki itsensä eräänlaisena viihdetaiteilijana.

Sinänsä hyväsydäminen ja leppoisa vieraspariskunta ei ymmärtänyt, että isäntäpari alkoi väsyä heidän monta päivää jatkuneeseen kestitykseensä.

Anitan on vaikea ymmärtää, mitä tällaisten mökeille itse itsensä kutsuvien, isäntäväen kustannuksella elelevien kyläilijöiden mielessä liikkuu.

– Moni vieras unohtaa, että isännätkin ovat lomalla. Eikä heidänkään kukkaronsa ole pohjaton.

Hienovarainen vihjailu ei tehoa

Keski-Suomessa asuva Kari, 44, perheineen ajelee suvun yhteiselle mökille myös arki-iltaisin, sillä se on vain parinkymmenen kilometrin päässä heidän kotoaan. Usein perheen seuraksi mökille kiirehtii myös Karin lankomiehen serkku – mies, joka ei ole millään lailla Karille itselleen sukua.

Mies asuu aivan mökin naapurissa ja kun hiekka mökkitiellä pöllyää, hän tietää mökki-isäntien saapuneen.

– Mies saattaa tulla vain illaksi saunomaan tai jäädä saunamökkiin muutamaksi yöksi, milloin mitenkin, Kari kertoo.

Mökillä on pienet tilat, ja siellä on yleensä Karin perheen lisäksi hänen veljensä perhe. Kun naapurin mies majoittautuu lupaa kysymättä saunamökkiin, Karin ja hänen veljensä perheet joutuvat ahtautumaan pieneen päämökkiin.

Karin perhe on yrittänyt hienovaraisesti vihjailla kutsumattomalle vieraalle, että hän voisi osallistua yhteisiin ruokakustannuksiin. Toistaiseksi tuloksetta.

– Olemme kuitenkin oppineet sietämään hänen läsnäoloaan, sillä hän on ystävällinen ja tulee kaikkien kanssa toimeen.

”Isännät, pitäkää puolianne!”

Leppoisia, hyväsydämisiä ja ajattelemattomia – sellaisiako muiden mökeille itsensä kutsuvat, odottamattomat vieraat ovat? Vai toisten vieraanvaraisuutta hyödyntäviä, laiskanpulskeita siipeilijöitä, jotka pitävät itsestään selvänä, että isännät palvelevat heitä mielellään kellon ympäri ja kustantavat kulut?

Ehkä molempia, Anita ja Kari ajattelevat.

– Harva vieras tuskin siipeilee toisten mökeillä pelkkää pahuuttaan, enemmänkin ajattelemattomuuttaan, Kari pohtii.

Myös pääkaupunkiseudulla asuvalla Merjalla, 56, on kokemusta mökkilokeista. Hänen mielestään mökki-isännät ovat usein aivan liian kilttejä, kun antavat vieraiden pompotella itseään. Oman puolensa pitämien ei ole töykeyttä vaan arvostusta itseään ja omaa perhettään kohtaan, Merja sanoo.

Merjan mökillä vieraili säännöllisesti hänen veljensä perhe, ja kerran veljen vaimo kutsui mökille omia sukulaisiaan. Vieraat tulivat ilman tuliaisia, ja aluksi Merja ja hänen miehensä kustansivat lystin.

Kun tuli ensimmäisen yhteisen kauppareissun aika, Merja kirjoitti kauppalistan ja ojensi sen veljensä sukulaisille.

– Tällä mökillä meillä on tapa jakaa kustannukset kaikkien kesken, hän sanoi.

Tämä päätös piti jatkossakin – ja mökillä vietetään edelleen aikaa kesäisin hyvässä sovussa myös isommalla porukalla.
MAINOS
Lue myös:

MAINOS