MAINOS

MAINOS

Näin vieraat piinaavat mökki-isäntiä: tulevat kutsumatta ja tyhjin käsin, änkeävät tupaan nukkumaan

Julkaistu:

Oma mökki, oma rauha. Tämä ei toteudu kaikilla mökeillä. Neste K kysyi someseuraajiltaan karmeimpia kokemuksia mökkien kutsumattomista vieraista – kuulostavatko tarinat tutuilta?
Moni mökkiläinen vetää tänäkin kesänä aamukahvit väärään kurkkuun, kun mökin pihaan pölähtää varoittamatta vieraita.

Erityisen ikävää on, jos mökille lennähtää niin sanottuja mökkilokkeja. He ovat vieraita, jotka tulevat tyhjin käsin ja odottavat ympärivuorokautista palvelua, vaikka eivät itse pistä tikkua ristiin taloudenhoidossa.

Juhannuksen aatonaattona kello 22.30 mökkipihaamme ilmestyi autolastillinen sukulaisia, joita en ollut nähnyt vuosikymmeniin. Porukka tuli viettämään juhannusta maalle ilman minkäänlaista ilmoitusta etukäteen. Siinä sitten touhusin aaton ja juhannuspäivän ruokaa ja kahvia vuorotellen laittaen – välillä hain kaupasta lisää ruokaa ja lämmitin saunaa.

Sukulaispariskunta lapsineen tuli kutsumatta juhannusaattona mökillemme, ilman tuomisia tietenkin. Mieheni joutui hakemaan lähimmän kyläkaupan (30 kilometrin päässä) hyllyille jääneitä rippeitä. Nukuimme kaikki samassa tuvassa, ja lapset itkivät ukkosta ja olivat levottomia. Hirveä juhannus.

Tuliaisia vai ei?

Kaikille vieraille ei ole aina selvää, kannattaako toisten mökille tuoda tuliaisia vai ei. Jos yhteiselo mökillä ei suju, tuittupäisimmät vieraat saattavat nostaa kytkintä ja viedä tuliaisetkin mennessään.

Mökkilokki ei tuonut mukanaan mitään ja jätti jo tavaroitaankin valmiiksi seuraavaa kertaa varten.

Mieheni veli vaimonsa kanssa tuli meille joka viikonloppu tyhjin käsin, ilmoittamatta. Kerran pariskunta toi tuliaisena kananmunakennon. Kun ilmoitin, etten ilahtunut heidän tulostaan, he lähtivät jonkin ajan kuluttua ja veljen vaimo nappasi munakennon lähtiessään mukaansa.

Vieras ilmaantui mökille kysymättä ja huusi portilta isolla äänellä, että tulin nyt sitten kuokkimaan – ja olalla oli uusi kuokka lahjaksi minulle.

Yhteiset säännöt unohtuvat

Joskus vieraat eivät enää muista, kenen säännöillä mökillä pelataan.

Jo toisena päivänä vieraspariskunnan emäntä alkoi kommentoida mökkiämme ja mitä siellä pitäisi tehdä. Hänellä itsellään ei kuitenkaan ollut aikomustakaan auttaa. Kun emäntä joutui mökkipelejä pelatessa tappiolle, pelin palikat saivat siivet eikä muka pelattu oikeilla säännöillä.

Väkeä on kuin pipoa, mutta mitään ei ikinä saada tehdyksi. Puiden kantaminen, ruuan laittaminen, vesien hakeminen ja petien teko on aina naisväen vastuulla. Miehet korkeintaan grillaavat lihaa ja availevat oluttölkkejä.

Lopulta mökillä siipeilevät vieraat siirtyvät muihin maisemiin ja isäntäväellä alkaa se oikea kesäloma.

Kun vieraiden auton takavalot vilahtivat tienmutkassa, otin punaviinilasin käteeni ja aloin viettää ansaittua kesälomaa.

Mikä on mökkilokki?

Mökkilokki (larus intrusus) on kaikkiruokainen haaskalintu, joka on keskimitaltaan 170 cm ja 70 kiloa. Urokset ovat tyypillisesti hieman kookkaampia kuin naaraat. Laji pesii nimensä mukaisesti mökeillä, joissa on saatavilla runsaasti ravintoa sekä juotavaa. Ne valitsevat reviirinsä huolella ja sopivan paikan löytyessä pesue saattaakin viihtyä alueella jopa useita viikkoja. Vaikka mökkilokit ovat Suomessa varsin yleisiä, niiden käytöstä ei vielä täysin tunneta. Tutkijat ovat päätelleet, että ne ahmivat kesällä vatsansa täyteen vararavintoa pitkää talvea varten. Mökkeilijöiden havainnot ympäri Suomea kuitenkin kertovat, että lajin aineenvaihdunta on hidas ja ne tarvitsevat runsaasti lepoa syömänsä ravinnon sulattamiseen. Kaikesta huolimatta mökkilokit ovat älykkäitä ja sopeutuvaisia: huomatessaan, ettei reviiriltä löydy enää ruokaa ne alkavat nopeasti etsiä suotuisampaa elinpaikkaa. Lue lisää mökkilokit.fi!
MAINOS
Lue myös:

MAINOS