MAINOS

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat Instrumentariumin mainosaineistoa.
MAINOS Instrumentarium

Testissä monitehopiilolinssit – Optikko kumoaa yleisimmät ennakkoluulot

Julkaistu:

Monitehopiilolinsseihin ja niiden käyttöön liittyy erilaisia uskomuksia, joihin optikko joutuu usein vastaamaan. Testiryhmä yllättyi, miten helppoa niiden käyttö lopulta oli.
Instrumentariumissa työskentelevä optometristi Merja Kuusela on toiminut piilolinssiasiantuntijana yli 30 vuotta. Kun hän valmistui ammattiinsa, monitehopiilolinssit olivat jo saapuneet Suomeen.

Silti hän törmää vieläkin siihen, ettei monitehopiilolinssien olemassaolosta ole ikinä kuultu. Moni myös edelleen uskoo, että piilolinssien käyttö on vaikeaa.

– Tästä on tehty jonkinlainen mörkö. Joku ajattelee, etten voi käyttää piilolinssejä, kun minulla on herkät tai kuivat silmät. Mutta piilolinssithän on suunniteltu silmään laitettavaksi, ja kun optikko on sovittanut sopivat linssit, ne ovat myös turvalliset käyttää, Kuusela kertoo.

Piilolinssien käsittely voi aluksi tuntua haastavalta, mutta sen oppii yllättävän nopeasti. Nykyaikaisten piilolinssien käyttömukavuus on maksimoitu: linssit ovat erittäin pehmeitä, ohuita ja liukaspintaisia. Linssin pois ottaminen tulee aina tehdä kuivatuilla sormilla.

– Otteen pitää olla hieman napakampi, kun otetaan kiinni todella liukkaasta pinnasta. Tämä pitää opetella piilolinssiasiantuntijan kanssa ja jatkaa harjoittelua kotona. Olenkin lopulta saanut enemmän ihmettelyä siitä, että tämä olikin näin helppoa, Kuusela iloitsee.

”Silmät tuntuvat raikkaammilta”

Instrumentariumin monitehopiilolinssien testiryhmä* sai testattavakseen Alconin Dailies Total 1 -monitehopiilolinssit ja 85 prosenttia testaajista koki sangattoman elämän tuntuneen helpolta. Enää ei tarvinnut miettiä silmälasien linssien sumenemista sadesäällä tai höyrystymistä lämpötilan vaihdellessa.

– Ne ovat erittäin helppoja käyttää, ja ovat huomaamattomat silmissä. Itselläni on kuivat silmät ja etukäteen arvelutti, miten piilolinssien kanssa pärjään. Toimi todella hyvin, ei ongelmia! Juha, 51, kertoo.

Piilolinssit tuntuvat silmissä jopa niin hyviltä, ettei niitä edes huomaa.

– Hyvin istuvat, ne oli helppo asentaa silmiin ja ottaa pois. Kosteuttavat linssit eivät kuivu silmiin, niin kuin monet muut linssit tekevät. Helpottaa elämää, jos tarvitsee nähdä hyvin sekä lähelle että kauas, Sari, 54, sanoo.

–Silmät tuntuivat raikkaammilta kuin aikaisempien piilolinssien kanssa. Hienoa nähdä lähelle ja kauas. Silmät tottuivat nopeasti lähi- ja kaukokatsomiseen näillä linsseillä, Nina, 47, pohtii.


Näkemisen ratkaisuja hyvä olla enemmän

Kuusela muistuttaa, että piilolinssit ovat hyvin tasavertainen vaihtoehto näön korjaamiseen silmälasien rinnalla. Ne täydentävät hyvin toisiaan ja ovat erilaiset valinnat eri tilanteisiin. Näkemisen ratkaisuja on hyvä olla enemmän.

– Olen hämmästynyt, ettei monitehopiilolinssien käyttöprosentti ole Suomessa isompi, kun ne ovat niin kätevät monessa tilanteessa. Tiedän mistä puhun, kun itse käytän niitä, Kuusela naurahtaa.

Monitehosilmälasit rajoittavat näkökenttää, mutta piilolinsseillä näkökenttä on sama kuin ilman laseja. Tästä syystä piilolinssejä käytetäänkin usein vapaa-ajalla.

– Monitehopiilolinsseillä näkee hyvin kauas ja lähelle. Aikaisemmin tarvitsin erikseen lukulasit, kun selasin sähköposteja puhelimen näytöllä, Sari kertoo.


Apuna moneen arjen pulmatilanteeseen

Kuusela tietää, että välillä silmälasit ovat fyysinen este, välillä taas linssien huurtuminen tai kastuminen on ongelma. Monitehopiilolinssit ovat hyvä vaihtoehto esimerkiksi moniin urheilulajeihin.

– Itse tykkään shoppailla monitehopiilarit päässä. Niillä näkee rajoituksetta lähelle myös ylä- ja sivusuuntiin, toisin kuin monitehosilmälaseilla. On äärimmäisen mukavaa ja näppärää, kun ei tarvitse kallistaa päätään nähdäkseen tarkasti ylhäällä lähellä oleviin kohteisiin, Kuusela sanoo.

Monitehopiilolinssejä testanneet kokivat, että meikkaaminen, liikuntaharrastukset jääkiekosta avantouintiin sekä työnteko helpottuivat monitehopiilolinssien ansiosta.

– Käytin niitä päivittäin, ulkoillessa ja kuntosalilla. Eivät huurru, eikä tarvitse kokoajan "nostella" laseja, kun hikoaa, Tuija, 56, kertoo.

Ninan suunnistaminen ja sienestäminen helpottuivat paljon, kun silmälasit vaihtuivat monitehopiilolinsseihin.

– Suunnistaessa ja sienimetsällä on mukavampi olla ilman silmälaseja, ne kun ovat minulla aina vaaravyöhykkeellä, hän sanoo.

Lue lisää monitehopiilolinsseistä ja varaa aika optikolle piilolinssisovitukseen!

*Sanoma Media Finlandin eri radiokanavien kuuntelijoista koostama 53 henkilön testiryhmä kokeili Dailies Total 1 -monitehopiilolinssejä.

Instrumentarium Dailies Total 1 Multifocal

• Moniteholinssit pysyvät miellyttävän tuntuisina jopa 16 tunnin ajan.

• Kosteuttava kerros: lähes 100 prosentin vesipitoisuus piilolinssin ulkopinnalla takaa erinomaisen käyttömukavuuden.

• Linsseissä on erittäin korkea hapenläpäisykyky.

• Testiryhmästä* 85 prosenttia oli tyytyväisiä monitehopiilolinsseihin ja totesi niiden käytön sujuneen mutkattomasti.

• 94 prosenttia testiryhmäläisistä* suosittelee Dailies Total 1 Multifocal -piilolinssejä muille.

MAINOS Instrumentarium
Lue myös:

MAINOS