MAINOS

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat Instrumentariumin mainosaineistoa.
MAINOS Instrumentarium

Oletko kuullut monitehopiilolinsseistä? Ne tuovat avun ikänäköön

Julkaistu:

Vaikka näkö heikkenisi iän myötä, et välttämättä tarvitse silmälaseja.
Monitehopiilolinssit ovat monelle vielä varsin tuntematon arjen helpottaja. Instrumentariumin teettämän tutkimuksen mukaan kolmannes suomalaista silmälasien käyttäjistä ei ole koskaan kuullut monitehopiilolinsseistä. Tämä on Instrumentariumin alueoptikko Sini Haaviston mukaan harmillista.

– Monelle tulee yllätyksenä, että ikänäköä eli nykyiseltä nimeltään aikuisnäköä voidaan korjata myös piilolinsseillä. Haluaisinkin lisätä tietoisuutta siitä, miten hyvä apu monitehopiilolinssit todella ovat, kertoo Haavisto.

Monitehopiilolinssit sopivat käytännössä lähes kaikille, jotka tarvitsevat lähinäön korjausta. Käytölle ei ole ikärajaa, mutta useimmiten käyttäjä on yli 40-vuotias, jolla on jo alkavaa aikuisnäköä.

– Optikon ohjeistuksesta monitehopiilolinssejä voidaan käyttää joissain tilanteissa jo reilusti nuorempanakin. Ne sopivat erinomaisesti myös tilanteeseen, jossa kaukonäkö on vielä hyvä ja tarvetta on ainoastaan lukulaseille, kertoo Haavisto.

Monitehosilmälasit vai monitehopiilolinssit?

Monitehosilmälasit ovat vuosien saatossa kehittyneet runsaasti, mutta niiden käyttö saattaa silti tuottaa toisinaan haasteita. Moniteholaseissa lähialue on sijoitettu ainoastaan linssin alaosaan, jolloin katse täytyy kohdentaa aina alaviistoon nähdäkseen lähelle. Monitehopiilolinsseissä tekniikka on toisenlainen.

– Monitehopiilolinsseissä lähilisä on toteutettu rengasmaisina voimakkuusmuutoksina, mikä mahdollistaa näkemisen eri etäisyyksille portaattomasti. Monitehopiilolinsseillä pystyy näkemään lähelle vaikka yläviistoon katsoessa, mikä taas monitehosilmälaseilla ei ole mahdollista, selventää Haavisto.

Moni kokee monitehosilmälasit hankaliksi esimerkiksi ajaessa rajallisen näkökentän ja reuna-alueiden vääristymien vuoksi.

– Silmälasien kehys rajaa väistämättä näkökenttää pienemmäksi. Monitehopiilolinssien avulla näkökenttä sen sijaan saadaan pidettyä yhtä laajana kuin ilman lasejakin, mikä on liikenteessä ehdoton etu. Monitehopiilolinssien kanssa liikkuminen ylipäätään on helpompaa, sillä ne eivät aiheuta samalla tavalla vääristymiä tai keinuntaa, mitä monitehosilmälasit saattavat alkuun tehdä, sanoo Haavisto.

Monitehopiilolinssit tuovat apua myös harrastuksiin, joissa kehykset ovat tiellä tai linssit huurtuvat. Lisäksi monelle on tärkeää niiden tuoma vapaus tyylinkin osalta: silmälasit voi jättää kotiin, jos ne eivät sovi päivän asuun.

− Tarpeet ovat kuitenkin aina yksilöllisiä, minkä vuoksi monitehopiilolinssien ja -silmälasien valinnasta ja käytöstä on hyvä keskustella oman optikon kanssa, Haavisto kertoo.

Kätevä vaihtoehto

Monitehopiilolinsseissä on paljon teknologiaa, minkä vuoksi niiden hinta on hieman korkeampi verrattuna muihin piilolinsseihin. Merkittävistä eroista ei Haaviston mukaan kuitenkaan ole kyse. Monitehopiilolinsseihin tottuu Haaviston mukaan yleensä todella nopeasti, eikä niiden käsittely tai hoito eroa tavallisista piilolinsseistä lainkaan. Jo muutamassa viikossa silmä ehtii mukautua linssin lähialueeseen.

– Piilolinssit ovat todella miellyttävät käyttää, sillä nykyaikaiset materiaalit ovat kosteita ja hyvin happea läpäiseviä. Tämän ansiosta ne sopivat suurimmaksi osaksi myös kuivista silmistä kärsiville, Haavisto summaa.

Varaa aika ilmaiseen optikon näöntarkastukseen.

MAINOS Instrumentarium
Lue myös:

MAINOS