MAINOS

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat Instrumentariumin mainosaineistoa.
MAINOS Instrumentarium

Jännitätkö pimeällä ajamista? Näin huolehdit hämäränäöstäsi

Julkaistu:

Vuoden pimeimpien kuukausien aikaan myös näkee heikommin, ja se korostuu liikenteessä. Asiantuntija kertoo, miten ongelmaa voi helpottaa.


Kun vastaantulevan auton valot häikäisevät pimeällä tieosuudella, saattaa näön palautuminen kestää pahimmillaan jopa kymmeniä minuutteja. Valon lisääntymiseen silmä tottuu yleensä nopeasti, mutta valoisasta pimeään siirtyessä tottuminen kestää huomattavasti pidempään.

Pimeällä ajamista halutaan välttää, sillä moni kokee hämärässä näkemisen haastavaksi. Vanhenemisen myötä hämäränäkö heikkenee entisestään.


– Yksi syy hämäränäön heikkenemiseen on todennäköisesti se, että silmän lasiaisneste samenee iän myötä, eikä valo pääse kulkemaan silmään entiseen tapaan. Kun ikää tulee lisää, myös adaptioaika pitenee, sillä silmän solut eivät pysty enää reagoimaan valon muutoksiin niin nopeasti kuin ennen, kertoo Instrumentariumin optikko Arto Karhunen.

Taustalla voi olla myös mahdollisia sairauksia, kuten kaihi tai ikärappeuma. Silmänpohjan sairaudet vaikeuttavat merkittävästi hämärässä näkemistä.

Sävytetyistä linsseistä apua

Hämäränäkö muodostuu hämäräadaptaatiosta eli silmän kyvystä sopeutua valaistuksen muutokseen sekä kontrastinäöstä eli siitä, kuinka hyvin silmä erottaa eri sävyjä toisistaan. Näistä kahdesta kontrastinäköä pystytään tutkimaan laajennetun näöntutkimuksen avulla.


– Kontrastinäön tutkiminen kannattaa. Kun oman tilanteensa tiedostaa, osaa jatkossa tehdä turvallisempia valintoja. Autoilua voi helpottaa tietynlaisilla linsseillä. Jos ajaa paljon hämärässä, oranssi filtterisävy linsseissä voi auttaa, sillä se parantaa kontrastia. Lisäksi kannattaa huolehtia, että laseissa on ajan tasalla olevat voimakkuudet. Pimeällä ajamiseen tarvitaan monesti vähän enemmän miinusvoimakkuutta, sillä pupillin koko muuttuu pimeässä, Karhunen sanoo.

Liikenteessä auttavat myös laadukkaat moniteholasit.

– Nykyaikaisissa moniteholinsseissä vääristymät ovat pienet ja sellaisella alueella, että ne eivät häiritse näkökenttää juuri lainkaan. Mitä laadukkaampi linssi, sitä helpommin terävän näkemisen alue löytyy. Vanhemmissa linsseissä vääristymiä on usein enemmän ja näköalue jää pienemmäksi. Linssin laadulla on ilman muuta väliä, etenkin moniteholaseissa, toteaa Karhunen.

Auringon häikäisyyn ratkaisu löytyy laadukkaista aurinkolaseista, jotka voi tarvittaessa hankkia myös voimakkuuksilla.

Katse tiehen, ei kännykkään

Pelkästään hämärä ei ole kuitenkaan syy liikennenäkemisen ongelmiin, vaan valitettavan moni tekee ratissa paljon muutakin kuin ajaa. Instrumentariumin teettämään kyselyyn vastanneista jopa puolet käyttää vähintään silloin tällöin kännykkää ajaessaan. Karhusen mielestä tämä on huolestuttavaa jo pelkästään näkökentän rajallisuuden vuoksi.


– Jos katse harhautuu tiestä, on näkökentän keskiö muualla kuin pitäisi. Tästä aiheutuu hyvin nopeasti vaaratilanteita. Moni ymmärtää riskin, mutta ei välttämättä tiedosta, miten hurjan pieni tarkan näkemisen alue todellisuudessa on. On äärimmäisen tärkeää keskittyä vain ajamiseen, jolloin katse on tarkennettu sinne, minne pitääkin.

Tutkimus toteutettiin nettihaastatteluina 17.8.–24.8.2018. Tutkimukseen osallistui 1 003 henkeä. Vastaajat olivat 18–69-vuotiaita silmälasien käyttäjiä.

Varaa aika laajennettuun näöntutkimukseen

MAINOS Instrumentarium
Lue myös:

MAINOS