MAINOS

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat Instrumentariumin mainosaineistoa.
MAINOS Instrumentarium

Voivatko piilolinssit hukkua silmään? 5 tärkeää kysymystä optikolle

Julkaistu:

Aiheuttavatko piilarit silmätulehdusta, entä sopivatko ne lapsille? Optikko vastasi viiteen yleiseen huolenaiheeseen, jotka koskevat piilolinssejä.


Voivatko piilolinssit pudota silmästä? Entä aiheuttaa silmätulehduksen tai silmien kuivuutta? Sopivatko piilolinssit kaikille ja voiko ne päässä nukkua? Instrumentariumin tuoteryhmän myyntipäällikkö ja optikko Arto Karhunen murtaa viisi yleisintä piilolinssimyyttiä.

Myytti 1: Putoilevat ja silmään ”katoavat” piilolinssit

Yleisin harhaluulo piilolinsseistä on, että ne voisivat kadota silmän taakse. Todellisuudessa tämä ei ole mahdollista silmän pussimaisen rakenteen vuoksi. Silmän sidekalvopussi estää piilolinssien häviämisen samoin kuin se estää roskien pääsemisen silmän taakse. Silmään ”kadonneet” piilolinssit löytyvät siis useimmiten luomen alta.

− Vanha, elämään jäänyt uskomus on myös, että piilolinssit voisivat pudota päästä liikkeessä. Periaatteessa tämä on mahdollista, mutta nykyaikaiset piilolinssit istuvat silmien päällä usein melko napakasti. Linssin on tarkoituskin hieman liikkua, jotta kyynelneste pääsee huuhtelemaan silmän pintaa, Karhunen kertoo.

Myytti 2: Silmätulehduksia, silmien kuivuutta ja kutinaa

Joidenkin mielestä piilolinssit voivat tuntua epämukavilta. Esimerkiksi voimakkaasti allergisten onkin hyvä välttää jatkuvaa piilolinssien käyttöä ja suosia kertakäyttölinssejä. Jatkuvakäyttöiset kuukausilinssit tulee puolestaan aina säilyttää niille tarkoitetussa piilolinssinesteessä, joka desinfioi, puhdistaa ja pitää linssit kosteina. Hanavedessä piilolinssejä ei saa koskaan säilyttää.

− Piilolinssejä käytettäessä tulee huomioida, että ne vaativat asianmukaista huoltoa. Esimerkiksi jos käy uimassa luonnonvesissä eikä tämän jälkeen vaihda tai puhdista linssejä, on olemassa silmätulehduksen vaara. Kertakäyttöiset linssit ovat erityisen riskittömiä, sillä ne hävitetään heti käytön jälkeen.

Myytti 3: Piilolinssit päässä ei voi nukkua

Piilolinssit päässä voi nukkua, kun optikko on ensin varmistanut silmien ja linssien soveltuvuuden siihen. Se, kuinka mukavalta piilolinssit päässä nukkuminen tuntuu, riippuu piilolinssien materiaalista. Hapenläpäisykyky on tärkeää. Silikonihydrogeelistä valmistetut jatkuvakäyttöiset kuukausipiilolinssit ovat erityisen happea läpäisevät ja soveltuvat myös nukkumiseen. Kaikkien silmät eivät kuitenkaan kestä jatkuvaa piilolinssien käyttöä, ja erityisesti herkkä- ja kuivasilmäisille ei nukkumista piilolinssit päässä suositella.

Myytti 4: Vain harvalle sopiva vaihtoehto

Piilolinssejä löytyy niin jatkuvaan kuin satunnaiseen käyttöön, kuin myös sekä yksiteho- että moniteholinssejä tarvitseville. Ikärajaa piilolinssien käyttämiselle ei ole, vaan myös esimerkiksi lapset voivat yleisestä uskomuksesta huolimatta käyttää piilolinssejä.

− Lapset voivat hyvin käyttää piilolinssejä, kunhan vanhempien kanssa varmistetaan oikeanlainen huolto. Toisinaan lapset hoitavat piilolinssejä jopa aikuisia tunnollisemmin, Karhunen kertoo.

Myytti 5: Hankalat käyttää

On totta, että piilolinssien käyttö vaatii totuttelua siinä missä uudet silmälasitkin. Piilolinssien kanssa pääsee parhaiten alkuun käymällä optikon luona piilolinssinäöntarkastuksessa. Optikko tarkastaa piilolinssien istuvuuden ja oikean vahvuuden. Optikolta saa opastusta myös piilolinssien asettamiseen sekä oikeanlaiseen huoltoon.

– Mukaan annetaan myös harjoituslinssit, joilla piilolinssien silmiin laittamista voi harjoitella rauhassa kotona, Karhunen summaa.

Haluatko kokeilla piilolinssejä? Varaa aika piilolinssitarkastukseen

MAINOS Instrumentarium
Lue myös:

MAINOS