[Mainos: Musti ja Mirri] Lemmikinomistaja: varaudu uuteenvuoteen hyvissä ajoin! - Musti ja Mirri - Ilta-Sanomat
MainosMusti ja Mirri

Lemmikinomistaja: varaudu uuteenvuoteen hyvissä ajoin!

Tutkimusten mukaan jopa joka toinen koira pelkää kovia ääniä. Kouluttaja neuvoo, miten selvitä vuodenvaihteesta ilman paukkupaniikkia.


6.11.2020 22:21

1. Valmistele lemmikkiä kaikessa rauhassa

Jos haluat kokeilla tuoksuun perustuvia tyynnyttäviä tuotteita, kuten Pet Remedy ja Adaptil tai esimerkiksi Thundershirt -paitaa, aloita niiden käyttö mielellään vähintään kuukautta aikaisemmin mahdollisimman rennoissa ja mukavissa tunnelmissa. Kun lemmikki yhdistää apuneuvoihin huolettoman ja rauhallisen tunnelman, ne toimivat tehokkaammin. Hyvin voimakkaasti ahdistuville lemmikeille voi etukäteen hakea apua myös eläinlääkäriltä.

2. Lepo ja palautuminen on tärkeää

Varmista, että ystäväsi on levännyt kunnolla ja palautunut joulustressistä, jotta se on täysissä voimissaan koettelemuksen saapuessa. Koiran palautumista voit tukea ilotulitusyön jälkeen tarjoamalla sille mahdollisuuden rauhalliseen lepäilyyn ja rentoon puuhailuun, kuten namien etsiskelyyn ja puruluun järsimiseen kotona. Ruuti haisee ulkona vielä muutaman päivän, joten voi kestää hetken, ennen kuin koira palautuu kokonaan. Herkkävatsainen lemmikki voi kärsiä stressiripulista, sen varalta voi kotiin hankkia esimerkiksi Avital Floraa ja koirille sopivaa maitohappobakteerivalmistetta vatsan tueksi.

3. Vaikka viime uusivuosi meni ongelmitta, tänä vuonna voi olla toisin

Pelko voimakasta räjähtelyä kohtaan voi kehittyä milloin vain, myös myöhemmällä iällä, joten älä ota riskejä. Ei kannata ottaa koiraa mukaan ulos raketteja katsomaan ja uudenvuodenaattona tassuttelija on hyvä ulkoiluttaa kunnolla hyvissä ajoin ennen iltakuutta, mielellään tuplavarusteilla siltä varalta että yllättävä pamaus säikäyttää sen rimpuilemaan irti pannasta tai valjaasta. Älä myöskään jätä lemmikkiäsi yksin uutenavuotena!

4. Musiikki soimaan ja verhot kiinni

Tuttu musiikki rentouttaa, ja se voi myös peittää räjähteiden ääniä. Jos olet kuunnellut rentoa joulumusiikkia koko joulukuun, se voi auttaa tuomalla hyviä mielleyhtymiä myös jännityksen keskelle. Useimmiten koirat pitävät eniten klassisesta musiikista, ja äänikirjakin voi toimia. Jotkut haastavat paukkeita tanakalla metallimusiikilla; tämä onkin se yö vuodesta, jolloin naapurit ehkä vähiten ärtyvät musiikkiharrastuksestasi. Äänen lisäksi myös valon välähdykset pelottavat monia koiria, joten kannattaa sulkea verhot.

5. Pysy itse rauhallisena ja positiivisena

Ihmisten suhtautuminen on tärkeää, koska lemmikki lukee omistajastaan vinkkejä siihen, miten tilanteeseen kannattaa suhtautua. Ole tukena, mutta käyttäydy rauhallisesti ja tyynen ystävällisesti. Älä surkuttele lemmikkiä, älä naura sille, äläkä suutu vaikka se ilmaisisi pelkoaan esimerkiksi haukkumalla kovasti. Myötätuntoinen omistaja ymmärtää, ettei eläin ole tilannut sen paremmin paukuttelua kuin omaa pelkoaan. Jos lemmikki kokee olonsa turvallisimmaksi vaikkapa vessassa, anna sen olla siellä.

6. Hae apua eläintenkouluttajalta

Mustin ja Mirrin kouluttajat ovat ammattilaisia myös käytösongelmien ratkomisessa. Jos tiedät, että lemmikkisi on herkkä panikoimaan pamauksista ja uusivuosi alkaa ahdistaa jo syksyllä, kouluttajalta voi hakea työkaluja koiran tukemiseksi.

Jos pahin tapahtuu, ja koira pääsee säikähtäneenä karkuun uutenavuotena, pysy rauhallisena ja soita Etsijäkoiraliiton neuvontanumeroon 040 724 8614. Lisää ohjeita löydät Etsijäkoiraliiton tiedotteesta.

Mustin ja Mirrin eläintenkouluttajat auttavat arkea sujumaan

Kouluttajalta saat tukea haasteisiin ja työkaluja yhteispelin jatkuvaan parantamiseen. Mustin ja Mirrin hyvinvointimyymälöissä palvelevat eläintenkouluttajat auttavat lemmikinomistajia niin tavallisissa arjen taidoissa kuin ongelmatilanteissa. Kouluttaminen nykyaikaisin positiivisin metodein on hyväntuulinen tapa aktivoida lemmikkiä ja tiivistää omistajan ja eläinystävän keskinäistä suhdetta.

Etsi lähin kouluttaja ja varaa aika täältä.

Lue myös: