[Mainos: Musti ja Mirri]Ihana, kamala pentuaika ‒ kouluttajan vinkit koiranpennun kasvukuukausiin - Musti ja Mirri - Ilta-Sanomat
MainosMusti ja Mirri

Ihana, kamala pentuaika ‒ kouluttajan vinkit koiranpennun kasvukuukausiin

Onko mitään ihanampaa kuin pehmoinen koiranpentu? Uusi tilanne voi kuitenkin herättää tuoreissa omistajissa myös avuttomuuden tunnetta.


21.10.2020 12:10

– Koirat ovat yksilöitä syntymästään saakka, muistuttaa Mustin ja Mirrin eläinkoulutusspesialisti Janica Raudasoja.

– Pennun luontainen tapa toimia on aina lähtökohtana, kun sen kanssa opetellaan uusia asioita. Nykyisin koiran koulutuksessa edetään lempeästi, motivoinnin ja palkitsemisen kautta.

Mustin ja Mirrin PentuKaverit voivat käydä maksutta tutustumassa esimerkiksi kouluttajaan. Pentukanta-asiakkaaksi eli PentuKaveriksi liittyminen on maksutonta.

Iloisesti sisäsiistiksi

Pentuperheessä odotetaan usein kuumeisesti sitä päivää, kun ei tarvitse enää väistellä lätäköitä. Kypsyminen on yksilöllistä, mutta voiko oppimista nopeuttaa?

– Pentua pitäisi viedä ulos todella usein, ainakin aina kun se herää, on leikitty, on koulutettu, ruoan jälkeen, aamulla ensimmäiseksi ja illalla viimeiseksi, luettelee Janica.

– Koiralle voi opettaa, että aina kun se menee vaikka ulko-ovelle, se viedään pikaisesti käymään ulkona. Näin se saa keinon kertoa tarpeestaan. Opettele ennakoimaan ja muista varmistaa pissarauha: riekkuva pentu ei muista pysähtyä tarpeilleen.

Kouluttajalla on pidättäjille hihassaan usein toimiva vinkki: kun ihminen alkaa ulkona pyöriä hitaasti ja rauhallisesti pientä ympyrää, pentu usein kyykkää pissille.

Yksinoloon opetteleminen

– Aloita erillisyyden harjoittelu heti ensimmäisinä päivinä, ja jatka harjoituksia niin kauan, että teille on rakentunut hyvä rutiini yksinoloon. Tämä on erityisen tärkeää, jos pentusi hakee hyvin intensiivisesti kontaktia sinuun ja seuraa varjona kaikkialle, painottaa kouluttaja.

– Harjoittelu aloitetaan pienin askelin kotona, jossa pentu oppii aluksi luottavaisena odottamaan vain sen aikaa kun poistut toiselle puolen huonetta, käyt yksin vessassa, keittiössä tai vaikka saunassa. Aluksi voit laittaa koiran pentuaitaukseen ja istua itse aitauksen vieressä. Älä päästä pentua hätääntymään, etene hitaasti.

Jos yksinolosta tulee ongelma, kannattaa aina ottaa yhteyttä kouluttajaan .

Uusien asioiden harjoittelu on tärkeää

Uusiin ääniin, pintoihin, liikkuviin kohteisiin ja erilaisiin koiriin ja ihmisiin tutustuminen on pentuajan perusasioita.

PentuKaveri voi käydä Mustissa ja Mirrissä pentutreffeillä sosiaalistumassa, ja esimerkiksi ensimmäinen maksuton kynsienleikkaus tai trimmaajaan tutustuminen totuttavat pentua uuden ihmisen kosketukseen.

Kynsien leikkaaminen on monelle omistajallekin pelottavaa, mutta hiljaa hyvä tulee. Koskettelun harjoitteleminen ja siitä palkitseminen vievät oikeaan suuntaan, ja aluksi yksikin napsutettu kynsi on hieno saavutus!

Pentu oppii asioita, joista seuraa jotain kivaa

Jotta vahingot jäisivät minimiin, tarjoa pennulle runsaasti luvallista tekemistä. Alkuun sitä ei kannata jättää valvomatta lainkaan, ja kengät on hyvä nostaa hattuhyllylle.

Pureskelu tuottaa koiralle mielihyvää: jos se yhdistyy pennun mielessä kenkiin, voi pois oppiminen olla hankalaa. Opeta irti-kehotus vaihtamalla suussa oleva tavara johonkin parempaan. Näin pentu oppii, että toiminta kannattaa.

Kouluttaja antaa näihin tilanteisiin muutaman käytännön vinkin.

– Kylvä kotiin luvallista järsittävää: puruluita ja leluja, ja siirrä niitä pikkuhiljaa sinne, mistä koiralla on niitä lupa jatkossa ottaa, esimerkiksi lelulaatikkoon. Kannusta toivottuja asioita. Kieltäminen ei opeta pennulle, mitä pitäisi tehdä. Ennakoi.

Kouluttaja kehottaa palkitsemaan välittömästi, kun pennun käytös menee oikeaan suuntaan. On myös tärkeää tarjota tarpeeksi toimintaa sekä lepoa.

– Tarjoile ruoka vaikka aktivointilelusta tai pitkin lattiaa, kuppiahan ei välttämättä tarvita. Laita KONGiin märkäruokaa ja pakasta se, saat kahden minuutin vaivalla koiralle jopa tunnin motivoivaa puuhaa. Viskaa ulkona nappuloita ympärillesi ja pysähdy: pentu käyttää nenäänsä ja nauttii. Opeta juniorille, että se saa kivoja asioita esimerkiksi istumalla, älä palkitse riehumista, kouluttaja opastaa.

Lisää apua pentuarkeen löydät Mustin ja Mirrin Pentuoppaasta !

PentuKaverina kannat kotiin suuremman saaliin

· Tervetuliaislahja

· Nutrima-, Purenatural- tai Brit Care -kuivaruokaa 10 % alennuksella 1-vuotiaaksi asti

· Syntymäpäivälahja lemmikille

· Kaikista ostoksista rahanarvoista bonusta

· Ensimmäinen kynsienleikkuu veloituksetta

· Ensimmäinen tutustumiskäynti Mustin ja Mirrin hyvinvointipalveluihin veloituksetta

· OneMind Dogsin agilityverkkokurssi veloituksetta

· Pentutreffeille ja Musti Eskariin osallistuminen

· Ikiomia tarjouksia ja hyödyllisiä vinkkejä

Lue lisää ja liity!

Lue myös: