MainosMetsien Suomi

”Tuntuu ja näyttää muovilta mutta ei ole muovia” – näin suomalainen puu muuttuu lasinkirkkaaksi

Teknologian tutkimuskeskus VTT julkaisee kesäkuussa uuden muovia korvaavan materiaalin, jonka valtteihin kuuluu, ettei EU luokittele sitä kertakäyttömuoviksi. Puusta saadaan lasinkirkasta materiaalia, vaikka pihalla huojuvasta männystä ei tunnetusti näy läpi.

Kierrätettävää kirkasta puumuovia valmistaa ainoana maailmassa suomalainen Woodly.


22.4. 14:00

Teknologian tutkimuskeskus VTT julkaisee seuraavan sukupolven puisen muovin korvaajan kesäkuussa. Uutuuden valtteihin kuulu, ettei Euroopan unionin tuore kertakäyttömuovidirektiivi määrittele sitä muoviksi, jolloin sen käyttöala on laajempi.

– Se tuntuu ja näyttää muovilta mutta ei ole muovia, vaan se on luonnon polymeeriä, VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin sanoo.

Kyseessä on Harlinin mukaan uudelleenajateltu kirkas selluloosakalvo, joka on tuotantokustannuksiltaan kohtuuhintainen.

– Entistä erittäin paljon biohajoavampi ja erittäin kirkas materiaali, Harlin kuvailee.

Uutta materiaalia hyödynnetään pakkaamisessa.

Fossiilisten muovien tilalle

Ilman muovia muun muassa ruokahävikki lisääntyisi valtavasti. EU:n alueella vuosittain kulutettavasta 26 miljoonasta tonnista muovijätettä yli puolet syntyy ruoan pakkaamisesta. Jo nyt uudet ympäristöystävällisemmät puumuovit korvaavat fossiilisia muoveja esimerkiksi sämpylän kääreenä huoltoasemalla. Maallikko ei erota lasinkirkasta materiaalia perinteisestä öljypohjaisesta muovista.

Puumuovimateriaaleista voidaan pakkausten lisäksi valmistaa pitkälti samoja asioita kuin muovistakin: huonekaluja, leluja, astioita, laatikoita ja niin edelleen.

Metsässä huojuvasta männystä ei tunnetusti näy läpi. Miten puu muuttuu kirkkaaksi muoviksi, Ali Harlin?

– Voi yllättää, että puun selluloosa on polymeerinä erittäin läpinäkyvä ja kirkas aine. Siispä poistetaan ligniini ja muotoillaan selluloosa uudelleen valoa sirottamattomaksi, Harlin sanoo.

Sekin voi yllättää, että selluloosaa on osattu soveltaa jo 1800-luvulta lähtien muovimaisissa tuotteissa. Ali Harlinin mukaan eri tekniikkoja on pääpiirteissään kolmenlaisia. Selluloosa voidaan liuottaa polymeerinä ja palauttaa sakkauttamalla uudessa muodossa, jota kutsutaan kansankielellä sellofaaniksi. Sellofaani on monelle tuttu esimerkiksi kukka- ja karamellikääreenä.

Sellukuidun soluseinän fibriilit voidaan vapauttaa mekaanisesti, joista muodostetaan uusi, läpinäkyvä materiaali hieman samoin kuin paperi valmistetaan. Tällaiset kalvot ovat hyviä happisuojia elintarvikepakkauksissa.

Kolmas vaihtoehto on Harlinin mukaan se, että puusta erotettavaan selluloosaan lisätään esimerkiksi asetaatti, buturaatti tai rasvahappo, jolloin siitä tulee muovimainen aine.

– Konsteja on monta, Harlin sanoo.

Voi valmistaa kaikenlaisia tuotteita

Puupohjaisista muovimateriaaleista voidaan pakkausten lisäksi valmistaa pitkälti samoja asioita kuin muovistakin: huonekaluja, leluja, astioita, laatikoita ja niin edelleen.

Materiaaliteknologiaa kehittävän kotimaisen Woodlyn mukaan esimerkiksi yhtiön valmistaman, ja jo markkinoilla olevan kirkkaan puumuovin avulla voidaan vähentää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä. Materiaali on myös hiilineutraalia ja kierrätettävää.

Pian julkaistavan, uuden muovia korvaavan materiaalin voi laittaa biojätteeseen.

Harlinin mukaan Woodlyn puumuovi on tehty VTT:ssä kehitetyllä sekatekniikalla.

– Reseptiä en voi antaa, vaikka tiedän sen. Puuta on reilusti yli puolet ja muokkaamiseen on käytetty biopohjaisia komponentteja, Harlin sanoo.

VTT on toiminut Woodlyn materiaalin kehityksessä avainkumppanina, mutta materiaali ei yhtiön mukaan suoraan perustu VTT:n kehittämään teknologiaan.

Mikään muovi ei kuulu luontoon

Puumuovin valtteihin kuuluu kierrätettävyys, mutta mihin astiaan vaikka yrttiruukun kääreenä kotiin tullut puumuovi laitetaan?

– Muovi menee muovin joukkoon aistinvaraisesti. Kuluttajan on vaikea tehdä eroa, jos tuotteessa ei ole erityistä mainintaa puupohjaisuudesta, Harlin sanoo.

– Jos se joutuu paperinkierrätyksen, järjestelmä kestää muovia. Lopulta se päätyy sivuvirtaan ja käytännössä polttoon.

VTT:n pian julkaiseman, uuden muovia korvaavan materiaalin voi laittaa biojätteeseen.

Ohjeajaksi sen maatumiselle luvataan puoli vuotta, mutta Harlinin mukaan maatumiseen menee käytännössä muutama vuosi. Vauhti riippuu pitkälti ympäristötekijöistä.

– Suomen olosuhteissa ei voi taata, että kun syksyllä laittaa kompostiin kompostoituvaa materiaalia, se on keväällä kompostoitunut. Kaatopaikalta on löydetty 1950-luvun sanomalehtiä lukukuntoisina, Harlin sanoo.

Uudet puutuotteet voivat korvata öljyn käyttöä Harlinin mukaan ”tietyssä määrin”.

Vaikka uudet muovit hakkaavat vastuullisuudessa perinteisen muovin, Harlin muistuttaa ihmisiä elämään siivosti.

– Ei niitä ole kehitetty sen takia, että joku viskoo niitä pitkin poikin luontoon. Mutta ympäristön kuormaa ne pienentävät.

  • Metsien Suomi on metsäalan yhteinen viestintähanke. Sen kampanjat herättävät huomaamaan ja keskustelemaan, kuinka metsät ovat meillä Suomessa kaikessa mukana.

  • Metsien Suomi kertoo pohjoisten metsien käytön kestävyydestä ja käytön tarjoamista ratkaisuista, kuten uusista tuotteista ja innovaatioista.

Lue lisää: metsiensuomi.fi

Lue myös: