[Mainos: Metsien Suomi] Metsäenergia lämmittää kaupunkikoteja – arvaatko, mistä energia saadaan? - Metsien Suomi - Ilta-Sanomat
MainosMetsien Suomi

Metsäenergia lämmittää kaupunkikoteja – arvaatko, mistä energia saadaan?

Suomesta on vaikea löytää kaupunkia, jonka lämmityksessä ei käytettäisi lainkaan metsäenergiaa.

Metsä lämmittää koteja ympäri Suomea, pienimmistä kunnista suurimpiin kaupunkeihin.


20.5. 11:09

Kolmasosa suomalaiskotien lämmöstä saadaan uusiutuvasta metsäenergiasta.

Puuta ei kuitenkaan kaadeta poltettavaksi, vaan energia tuotetaan metsäalan sivutuotteista.

– Metsäenergialla on tärkeä rooli metsätalouden arvoketjussa. Jos puu kaadetaan, se käytetään kokonaan. Yhtään sen osaa ei tuhlata, sanoo Metsien Suomen Hannes Mäntyranta.

Energiaa tehdään toisin sanoen vain sellaisesta jo korjatusta puusta, mille ei ole muuta käyttöä. Tällaista puuta on esimerkiksi puun kuori, sahanpuru ja selluntuotannossa syntyvä jäteliemi.

Metsäviestintää työkseen tekevä Mäntyranta nostaa jäteliemen mielellään esimerkkitarinaksi siitä, miten metsien ja puun käyttö on kehittynyt.

– Kun sahalla sahataan pyöreistä tukeista kantillista lankkua ja lautaa, puun pintaosa jää sahalla käyttämättä. Vielä viime vuosisadan alussa pintalaudat poltettiin sahoilla suurissa rovioissa, Mäntyranta kertoo.

Kun puusta alettiin tehdä sellua, pintapuun havaittiin soveltuvan erinomaisesti siihen. Sellunkeiton sivutuote, jäteliemi, opittiin sekin hyödyntämään resurssitehokkaasti lämpönä ja sähkönä.

– Nykyaikaiset sellutehtaat tuottavat enemmän energiaa kuin ne itse tarvitsevat. Ylijäävä sähkö myydään valtakunnanverkon kautta kuluttajille, Mäntyranta sanoo.

Saunaklapit tekevät poikkeuksen

Myös kaikenlainen oksanpaksuinen pienpuu on energian raaka-ainetta. Sitä syntyy esimerkiksi metsän harvennuksissa ja taimikonhoidossa. Molempia tarvitaan tukkipuun kasvatuksessa.

Metsässä puu hajoaisi vähitellen ja päästäisi varastoimansa hiilidioksidin ilmakehään. Nopeiten hajoavat oksat. Samalla myös niiden energia jää käyttämättä.

Metsänhoidossa jätetään kuollutta puuta myös metsään luonnon monimuotoisuuden ja maaperän ravinteisuuden turvaamiseksi. Jätettävän puun määrää ohjataan esimerkiksi metsäsertifioinnissa ja Metsänhoidon suosituksissa.

Palataan vielä jutun alkuun ja siihen, ettei puuta kaadeta poltettavaksi. Sääntöön on yksi hyvä poikkeus eli kotitarvepuu.

– Itsekin heitän klapeja takkaan ja saunanpesään, Mäntyranta sanoo.

Metsä – se on kaikessa mukana

Metsien Suomi päivittää mielikuvaa siitä, mitä moderni metsän hyödyntäminen on. Se yllättää, herättää kiinnostusta metsiin ja rohkaisee keskusteluun metsien kestävästä käytöstä ja tuotteista, joita puusta voidaan tehdä.

Lue lisää Metsien Suomesta

Lue myös: