[Mainos: Metsien Suomi] Lähimetsään on matkaa vain 700 metriä – kolme syytä, miksi sinne kannattaa myös mennä - Metsien Suomi - Ilta-Sanomat
7.5.2020 13:25

Suomalaiset ovatkin EU-alueen eniten ulkoilevaa kansaa. Unionin liikuntabarometrin mukaan 67 prosenttia suomalaisista harrastaa liikuntaa ulkona.

Sekin on tutkittu, että suomalainen ulkoilee luonnossa 2–3 kertaa viikossa.

Keräsimme kolme tärkeää syytä, mikä kansaa metsään vetää – myös koronakevään jälkeen.

1. Metsä rauhoittaa ja rentouttaa

Stressi hälvenee ja verenpaine laskee jo kaupungin lähimetsässä. Tutkimusten mukaan terveysvaikutukset kuitenkin lisääntyvät, jos metsään ei kuulu moottoritien kohinaa.

Virkistymiseen ei välttämättä tarvita kansallispuistojen mahtavia maisemia, vaan ihmistä elvyttää myös talousmetsä – se tavallinen mökkimaiseman arkimetsä.

Moni saa hyvää oloa puiden siimeksessä jo vartissa. Puolen tunnin annos on vaikutuksiltaan varmempi.

Japanissa lääkärit ovat jo pitkään kirjoittaneet reseptiksi metsäkylpyjä. Suomessa on esimerkiksi Hyvinkäällä ja Porvoossa terveysmetsä, jossa luonnon hyvinvointivaikutuksia hyödynnetään osana sosiaali- ja terveyspalveluja.

Monelle parasta ovat eväsretket perheen kanssa. Luonnonvarakeskuksen mukaan viidennes ulkoilijoista ulkoilee lasten kanssa: he leikkivät, lenkkeilevät ja nauttivat luonnosta.

2. Metsän kuntosalilla on aina tilaa

Vaikka suosittujen ulkoilualueiden ja kansallispuistojen poluilla on tänä keväänä kuljettu lähes jonossa, pienellä etsimisellä jokainen löytää metsästä oman tilansa.

Metsäpoluilla eivät pörrää pelkästään perinteiset suunnistajat ja koiranulkoiluttajat, vaan yhä useamman lajin harrastajat ovat löytäneet luonnosta uuden harjoittelupaikan.

Suosittuja lajeja ovat muun muassa metsäjooga, polkujuoksu ja maastopyöräily, joita voi harrastaa yhtä hyvin yksin, kaksin kuin suurella porukalla.

Polkujuoksu on monipuolinen luontoliikuntalaji.­

Kun Suomen luontokeskus Haltia muutama vuosi sitten listasi, mitä luonnossa harrastetaan, sen Liikutus-näyttelyyn kertyi 140 kekseliästä tapaa ulkoilla. Kävijöiden suosikkeja olivat marjastus, hiihto ja heittokalastus – sekä nakuluontoilu.

3. Metsä tarjoaa lähituotteita luomuna

Puolet suomalaisista asuu noin kilometrin päässä marjamailta ja sienimetsistä, ilmenee Luonnonvarakeskuksen valtakunnallisesta luonnon virkistyskäytön inventoinnista.

Kymmenen vuotta sitten peräti 65 prosenttia suomalaisista marjasti, sienesti tai keräsi muita luonnontuotteita. Keski-ikäisistä keräilyä harrasti 74 prosenttia, mutta myös nuorista, 15–24-vuotiaista, puolet kulki metsässä keräillen. Uusia ulkoilutilastoja saadaan tänä vuonna.

Kotimaiset marjat, kuten kestosuosikki mustikka, ovat paitsi terveellisiä myös lähituotteita ja luomua. Metsistä valtaosa olisi sertifioitavissa luomukeruualueiksi ilman, että metsänhoidon käytäntöjä muutetaan.

Metsä – se on kaikessa mukana

Metsien Suomi päivittää mielikuvaa siitä, mitä moderni metsän hyödyntäminen on. Se yllättää, herättää kiinnostusta metsiin ja rohkaisee keskusteluun metsien kestävästä käytöstä ja tuotteista, joita puusta voidaan tehdä.

Lue lisää tästä.

Lue myös: