MAINOS

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat XXL:n mainosaineistoa.
MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat XXL:n mainosaineistoa.
MAINOS XXL

Flow-lenkkeily rentouttaa ja selättää stressin – tutustu uuteen hittilajiin

Julkaistu:

Flow-juoksussa voi päästä tilaan, jossa ajantaju katoaa ja mieli rentoutuu. Näillä vinkeillä pääset alkuun.


Pitkään jyllännyt fitness-buumi on laantumassa, ja sen rinnalle on nousemassa uusi megatrendi: hyvinvointiliikunta. Se pohjautuu havaintoon, että tuloksia syntyy ilman verenmaku suussa treenaamistakin. Samaiseen ideaan perustuu myös uusi lajitulokas: flow-juoksu.

Sirkusalan ammattilainen ja Lahden XXL:n myyjä Jutta Mustaniemi löysi lajin jooga- ja mindfulness-harjoittelun kautta.

– Joogassa pyritään löytämään kehon ja mielen tasapaino ja olemaan tietoisesti läsnä hetkessä. Tätä samaa ajattelua sovelletaan juoksuun niin, että treenin aikana pyritään keskittymään hengitykseen tai aistihavaintoihin, Jutta kertoo.

Perinteisessä mindflulness-harjoituksessa ollaan yleensä aloillaan, mutta tiedostavaa läsnäoloa voi harjoitella myös toiminnan kautta. Flow-tilan tavoittelu tapahtuu ympäristöä tarkkailemalla ja kehon viestejä kuuntelemalla.

– Kun lähdet seuraavan kerran lenkille, suuntaa ajatukset ympäristöön ja tarkkaile sitä neutraalisti. Mieti, mitä näet, kuulet ja haistat. Kuuntele kehosi viestejä ja aisti, miltä askeleet tuntuvat ja miten ne rytmittyvät. Seuraa myös hengityksesi virtaamista sisään ja ulos ja mieti, miltä hengittäminen tuntuu koko kehossa, Jutta opastaa.

Lenkkeillessä tulisi antaa tilaa ajatuksille ja antaa niiden virrata ilman, että ylianalysoi mietteitään tai takertuu mihinkään. Jos ajatus lähtee harhailemaan, huomio kannattaa suunnata takaisin hengitykseen.

Kuuntele kehosi viestejä

Flow-tilan saavuttaminen vaatii harjoittelua, mutta se kannattaa. Tiedät päässeesi lajista jyvälle, kun ajantaju katoaa, askel rullaa kuin itsestään ja mieli rentoutuu.

Metsään tai luontoon suuntaaminen ei ole välttämätöntä, vaan treeni onnistuu mainiosti myös city-ympäristössä. Valitse kuitenkin mahdollisimman rauhallinen reitti, jossa harjoitus ei keskeydy koko ajan liikennevaloihin tai tien ylityksiin.

Jutta Mustaniemen mukaan flow-lenkkeily sopii kaikille, jotka kaipaavat helpotusta kiireeseen ja stressiin.

– Harjoittelusta on monia hyötyjä, sillä se parantaa keskittymiskykyä ja kehotietoisuutta. Tasapainoinen mieli on avain myös fyysiseen terveyteen ja vastustuskykyyn.

Tiedostavaa juoksua voi suositella myös runsaasti treenaavalle, sillä jokainen tarvitsee kevyempiäkin harjoituksia tai treeniviikkoja. Välillä keho ja mieli kaipaavat myös totaalilepoa. Kehon viestejä ei kannata sivuuttaa: jos ajatus juoksulenkistä tökkii, mieti, tuntuisiko kävelylenkki paremmalta vaihtoehdolta.

Päälle lämmintä ja pehmeää

Valitse lenkkeilyvarustus sään ja treenin mukaan, niin liikkuminen on mahdollisimman mukavaa.

– Suosittelen hankkimaan laadukkaat juoksu- tai kävelykengät, kuten vaikkapa GoreTex-kalvolliset maastojuoksukengät. Talvisille keleille tarvitsee myös lämpimät treenihousut ja lämpimän mutta hengittävän takin. Pue alle tarvittaessa merinovillainen kerrasto.

Jos teet mindfullness-harjoituksia sisälläkin, satsaa mahdollisimman mukaviin vaatteisiin, jotka eivät kinnaa tai hierrä mistään.

– Itse suosin korkeavyötäröisiä, saumattomia ja joustavia trikoita. Yhdistän niihin usein ohuen mutta lämpimän merinovillaisen aluspaidan, Jutta kertoo.

Onko sinulla varusteet kunnossa?

XXL:stä löydät laajan valikoiman tunnettuja merkkituotteita extraedulliseen hintaan. Kokosimme parhaat tuotevinkit flow-lenkkeilyn aloittamiseen.

Salomon Speedcross 4
  • Hyvät maastojuoksukengät teknisesti haastavaan maastoon
2XU Mid Rise Compression + Core Compression
  • Aktiivikuntoilijan huippuvalinta alku- ja loppuverryttelyyn, kuntoiluun ja palautumiseen
Craft Nordic Light Jacket
  • Tekninen juoksutakki, jossa on heijastavat yksityiskohdat. Joustava, päänmyötäinen huppu suojaa sateelta ja tuulelta
Garmin Vivo Active 4
  • Sisäänrakennettu GPS / Ympärivuorokautinen terveydentilan seuranta
Casall PRF Exercise Mat 3mm
  • Joogaan, pilatekseen, kehonpainotreeniin ja venyttelyyn
MAINOS XXL
Lue myös:

MAINOS