MAINOS

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat XXL:n mainosaineistoa.
MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat XXL:n mainosaineistoa.
MAINOS XXL

Yhä useampi nainen metsästää – Piia kaatoi ensimmäisen hirvenvasansa 16-vuotiaana

Julkaistu:

Metsästysharrastus tarjoaa jännitystä ja luontoelämyksiä. Piia Saarenpää on kulkenut pienestä pitäen isänsä kanssa metsällä.


Metsästyksen suosio kasvaa myös naisten parissa. Osa tutustuu lajiin puolison, osa koiraharrastuksen kautta. Metsästyksessä viehättää niin luontoelämykset kuin mahdollisuus saada saalista, joka on saanut kasvaa vapaana. Lahden XXL:n metsästysosaston vastaava myyjä Piia Saarenpää kuuluu edelläkävijöihin, sillä hän on tutustunut lajiin jo lapsena.

– Olen kulkenut pienestä pitäen isän kanssa metsällä, ja siitä on tullut elämäntapa. Minua kiehtoo etenkin yhteistyö oman koiran kanssa, mikä on parhaimmillaan todella palkitsevaa, Piia kertoo.

Harrastus on tuonut mukanaan monia hyviä muistoja, joista mielenpainuvin on peräisin teinivuosilta.

– Ensimmäinen hirvenvasan kaato 16-vuotiaana oli ikimuistoinen. Siihen liittyy monta asiaa: ensin jännitys ja aivan hiljaa ja liikkumatta oleminen, sitten hyvä osuma.

Rakkaus luontoon

Osumat ja jännitys eivät kuitenkaan ole kaikki kaikessa, vaan Piia kertoo nauttivansa myös hiljaisuudesta ja luonnossa liikkumisesta. Pitkä kokemus on opettanut, miten mihinkin säähän kannattaa pukeutua.

– Kun kyyhky- ja sorsajahti elokuussa alkaa, päivät saattava olla vielä kuumia ja aurinkoisia. Naamiointivaatteet on valmistettu hengittävistä ja ilmavista verkkokankaista, ja niitä kysellään alkukaudesta paljon.

Alkukautena Piia pukeutuu mieluiten hengittäviin vaatteisiin.

– Kun nousee tunturin laitaa pitkin lämpimällä kelillä, vedenpitävällä kalvolla varustetun vaatteen hengittävyys ei riitä. Sadepäivinä ja viimeistään lokakuun puolivälin paikkeilla kaivan kuitenkin kalvovaatteet esiin.

Piia muistuttaa, että vaatteet tulisi aina valita metsästysmuodon mukaan. Jos on liikkeellä koiran kanssa ja kävelee pitkiä matkoja, on tärkeää, että vaatteet istuvat hyvin, joustavat riittävästi ja hengittävät. Hyvän istuvuuden varmistaa se, että vaatteet ovat oikeaa mitoitusta. XXL:n valikoimista löytyy naisille mitoitettuja metsästysvaatteita. Kyttäysjahdissa paikallaan istuessa vaatimukset ovat erilaiset ja maastoon sulautuminen tärkeää, samoin lämpimänä pysyminen. Päällystamineiden olisi syytä olla sen verran reilua mitoitusta, että alle mahtuu riittävästi vaatetta.

Moni metsästäjä on mieltynyt kerrospukeutumiseen ja erityisesti merinovillaisiin alusasuihin. Ne pitävät lämpimänä silloinkin, jos ensin hikoilee liikkuessa ja jää sitten paikoilleen odottelemaan. Tekniset materiaalit eivät lämmitä ihan samalla tavalla, mutta niiden etu on loistava kosteudensiirtokyky.

Kylmillä keleillä aluspaidan päälle on hyvä vetää vielä fleece tai tuulelta suojaava Windstopper-vaate. Hyönteishattu on oiva lisävaruste, mikäli hirvikärpäset kiusaavat.


Mikä tahansa pesuaine ei käy

Laadukkaat metsästysvarusteet on suunniteltu niin, että ne kestävät käytössä pitkään ja pysyvät helposti puhtaina, kun havunneulaset ja roskat eivät tartu niihin kiinni. On kuitenkin harhaluulo, että vaatteet pysyisivät kunnossa ilman asianmukaista huoltoa. Piian mukaan tämä tuntuu unohtuvan monelta.

– Esimerkiksi Gore-Tex-kengät olisi hyvä puhdistaa ja pestä ulkoa ja sisältä pari kertaa vuodessa. Jos kengät likaantuvat ja kuluvat pahasti, vesi voi päästä kengän rakenteeseen ja kalvo joutuu koetukselle, Piia varoittaa.

Hän neuvoo irrottamaan kengistä pohjalliset ja nauhat ja pesemään ne miedolla pesuaineella kenkäharjan kera. Kuivatuksen tulisi tapahtua huoneenlämmössä. Kalvovaatteet kannattaa pestä niille tarkoitetuilla pesuaineilla, joita löytyy myös XXL:n valikoimista. Oikea pesuaine varmistaa, että kalvon huokoset pysyvät auki ja kankaan hengittävyys säilyy. Samalla pinta pysyy vettä hylkivänä.

– Jos satsaa laadukkaisiin vaatteisiin ja kenkiin, kannattaa satsata myös huoltoon. Oikein hoidettuina vaatteet ja varusteet kestävät parhaimmillaan vuosia pidempään, Piia sanoo.

Pukeudu sään ja metsästysmuodon mukaan
  • Suosi kerrospukeutumisessa lämmittävää merinovillaa tai kosteutta siirtävää teknistä materiaalia kuten Coolmaxia. Puuvillaa käyttäessä on hyvä muistaa, että kastunut kangas tuntuu kylmältä ihoa vasten. Sama koskee myös sukkia. Kylmä tunne voi iskeä lämpimissäkin kengissä, jos jalassa on nahkeat puuvillasukat.
  • Jos hankit yhden metsästyspuvun, valitse mahdollisimman hengittävä ja riittävillä tuuletusaukoilla varustettu kalvoasu. Se suojaa sateelta muttei ole tukala suojaisammillakaan keleillä. Kalvoton puku on hyvä vaihtoehto liikkuvaan metsästykseen lämpimille keleille.
  • Perinteisen camo-kuosin rinnalle on viime vuosina noussut pikselöidyn näköinen digital camo -kuosi. Muista kuitenkin, että hirvijahdissa näkyvyys on valttia: 2/3 vaatteista tulee olla oransseja.
Onko sinulla varusteet kunnossa?

XXL:stä löydät laajan valikoiman tunnettuja merkkituotteita ja erityisen edulliset hinnat. Kokosimme parhaat tuotevinkit.

Chevalier Alabama vent pro -erähousut
  • Erinomainen istuvuus, vettä hylkivä kangas ja tuuletusaukot sivuilla
Swedteam Fox -takki
  • Kalvoton takki, hengittää hyvin mutta hylkii vettä. Voidaan kyllästää erilaisilla vahoilla vettähylkivyyden parantamiseksi
MacKenzie Merinovillainen Henley -paita
  • Merinovillainen paita lämmittää ja tuntuu miellyttävältä ihoa vasten
MacKenzie Hunter-villapaita
  • Lämmin villapaita vetoketjukauluksella
Sasta Hirvas-metsästyspuku
  • Vedenpitävä erä/metsästyspuku. Paljon taskuja. Gore-tex kalvo pitää vettä ja hengittää.
MAINOS XXL
Lue myös:

MAINOS